O českém populismu před volbami

Téma migrace se stalo oblíbeným tématem všech populistů, díky strašáku, jímž jsou pro některé naše občany prchající lidé do Evropy, se daří českým populistům

Motto "Neodpírej dobrodiní těm, kteří je potřebují, je-li v tvé moci je prokázat. Neříkej svému bližnímu: "Jdi a přijď zase a dám ti to zítra," když to máš s sebou." (Přísloví Šalamounova, První sbírka, Rady a napomenutí, 3.27, 3.28)

Téma migrace se stalo oblíbeným tématem všech populistů, díky strašáku, jímž jsou pro některé naše občany prchající lidé do Evropy, se daří českým populistům. Platí o okamurovcích, prezidentu Zemanovi, platí i o českém premiérovi. 

Blíží se komunální volby, téma migrace opět ožívá. Nedělních 450 imigrantů opět rozvířilo vody evropské politiky. Je zajímavé, že naše sdělovací prostředky uváděly, že Malta a Francie přijmou dohromady sto uprchlíků (každá země padesát), nezmínily však, že i Německo rovněž přijde padesát nových přistěhovalců. To už je dohromady sto padesát. Počet unijních zemí je celkem 27, zbývalo tedy si přerozdělit 300 lidí, což na každou zemi vycházelo 11 lidí.

Andrej Babiš však ostře vystoupil proti přijímání migrantů a Česká republika se tímto chová jako zbabělec, jako vychytrálek, jenž stojí jen o výhody. Dojde-li však na plnění závazků, premiér Babiš spolu s ostatními populisty hraje na stranu těch občanů, kteří se nechají lehce zmanipulovat. Čerpat dotace hlavně pro Agrofert na to premiér Babiš slyší. Ale pokud jde o přijímání migrantů, jako by neslyšel, jen kalkuluje. Jinými slovy, co se mu hodí do krámu. 

Za svou zemi se stydím stále víc. Je mi to moc líto, ale je to prostě tak. Stáváme se pro většinu vyspělého světa kašpary se spícím prezidentem, jenž už je na pokraji svých sil. Krom pospávajícího prezidenta je tu trestně stíhaný premiér, novodobý oligarcha, jemuž bohužel někteří lidé věří. Pro něj jen stačí říkat věci, jež se mnoha lidem u nás líbí, tím je téma migrace, a volební preference jen stoupají.

Naše ekonomika je velmi závislá na německé, Německo z tohoto důvodu potřebujeme, na to nám je Německo dobré. Ale spolupodílet se na pomoci lidem, kteří si přejí důstojnější život než ten, jenž je jim nabízen ve vlastní zemi, na to už někteří politici slyšet nechtějí. Platí i o Andreji Babišovi. Pro něj byla EU určitě dobrá v tom, že mu svými dotacemi napomohla k rozšíření Agofertu, vybudování více než luxusního rodinného sídla a to je asi tak všechno. Na to, aby pomohl třeba jedenácti imigrantům, už slyšet nechce. Z toho mu a jemu podobným nic nekápne. Zvlášť teď před komunálními volbami je zapotřebí být co nejvíc obezřetný, aby člověk neudělal nějaký přešlap a zbytečně si neponičil své již stejně poničené politické renomé. Aby pomohl těm, kteří to potřebují. 

Populistům je vodou na mlýn otázka migrace. Jak plamenně dokáží vystoupit a mluvit za občany, že si Česká republika uprchlíky nepřeje. Jenže ne každý je v České republice těmto slovům nakloněn. I tady jsou lidé, kteří soucítí s těmi méně šťastnými, i tady jsou lidé, kteří si uvědomují závazky České republiky vůči EU, i tady jsou lidé, kteří vědí, že je zapotřebí solidarity vůči všem členům EU. Ale zkuste, aby toto pochopili populisté či lidé, kteří jsou jen ubohými Čecháčky...

Autor: Helena Vlachová | úterý 17.7.2018 7:16 | karma článku: 26,93 | přečteno: 2120x