O anonymech

Velmi se mi líbí slova Jana Wericha, který říká "Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl.." Ráda bych zůstala u těchto slov našeho slavného spisovatele a herce.

Motto "Ničemný člověk, muž propadlý ničemnostem, má plná ústa falše, mrká očima, nohama cosi naznačuje, svými prsty ukazuje. V srdci má proradnost, osnuje zlo v každém čase, vyvolává sváry. Proto náhlá pohroma ho stihne, bude nenadále rozdrcen a nezhojí ho nikdo." (Přísloví Šalomounova, První sbírka, Před ručením, leností, ničemností, 6.12, 6.13, 6.14, 6.15)

Velmi se mi líbí slova Jana Wericha, který říká "Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl...". Ráda bych zůstala u těchto slov našeho slavného spisovatele a herce.

Když už tedy jednou jsme, měli bychom koukat, abychom byli. Abychom žili tak, abychom se za sebe nemuseli stydět. To samozřejmě vyžaduje velkou sebekázeň. Chovat se jako lump, rozsévat kolem sebe jen zlo, dokáže spousta lidí. Ale investovat svou energii pozitivně, žít si svůj život, jenž nepostrádá sociální i emocionální inteligenci, vyžaduje jistou disciplínu. Tato dovednost bohužel některým lidem chybí, proto vznikají spory, zbytečné žabomyší války...

Jsem toho názoru, že zahálka plodí zlo. Ten, kdo nedokáže zužitkovat svou energii, je bez zájmů, nemá žádné přátele, se musí zákonitě nudit. A nuda je spouštěč negativních emocí. Protože člověk, jenž má své koníčky, dokáže svůj život strávit smysluplně, nemá žádný čas na to, aby vymýšlel něco nedobrého.

O Češích se říká, že jsou závistiví. S tímto názorem souhlasím, někteří lidé u nás jsou schopni závidět cokoli. Spojí-li se závist s nudou, vzniká vražedná kombinace, jež může vyústit v anonymy. Mohla bych uvést příklad z naší rodiny. Maminka byla ženou v domácnosti a stávalo se, že jí někdo zatelefonoval, aniž by se představil. Zpravidla šlo o ženy. Telefonovaly, aby mamince řekly, že ji její manžel podvádí s jinou. Maminka zůstala vždy klidnou a nestala se z ní nikdy žárlivá saň. Krom anonymních telefonátů lze zmínit i anonymní dopisy. Někdo má zapotřebí někomu napsat, aby jej někým způsobem dehonestoval. Dopis má k tomuto účelu posloužit.

Co říci o člověku, jenž svůj život směruje jen negativně. Posílat dopisy a nepodepsat se. To opravdu dokáže jedinec, jehož duše je zkažená. Závist, žárlivost, nahromaděná zloba, nuda a absence smysluplných aktivit takového člověka vnitřně poškodí. Tento jedinec postrádá jakoukoli sociální inteligenci, proto je schopen škodit jiným, kterým závidí. Má-li zapotřebí telefonovat anonymně, či posílat anonymní dopisy, projevuje se jako stoprocentní sketa, stoprocentní zbabělec a padouch.

Anonymy patří do koše, nemá žádný význam se jimi jakkoli zabývat, protože se za nimi skrývá člověk, jenž svůj život marní v morálním marasmu...

Autor: Helena Vlachová | sobota 8.8.2020 13:40 | karma článku: 14,12 | přečteno: 418x