Novodobí magoři

Lidé by si měli vyměňovat své názory pokud možno doma. Neměli by s nimi chodit na veřejnost a tam probírat záležitosti velmi soukromé

Motto "Nedomlouvej hlupákovi, neboť pohrdne tvou prozíravou řečí." (Přísloví 22 - 23, Slova moudrých, Zvaž, s kým máš co činit, 23.9)

Tak tomu říkám ostuda. A pořádná. Náhodou jsem viděla v televizi pořad, v němž manželé probírali svůj život. On lékař, ona majitelka cukrárny, oba svou živnost provozují na vesnici, kde každý ví o každém úplně vše. Paní se dostavila do televize, aby tam před celým národem hovořila o svých manželských problémech. Měla podezření, že syn sousedky je synem jejího manžela. A přišla si to vše ujasnit do televize.

Vůbec nevím, co si mám o tom všem myslet. Zda lidé, kteří v tomto pořadu vystupují, míní vše vážně. Přijde mi absurdní, aby se na veřejnosti řešily věci veskrze intimní. A ke všemu se pozve vesnická drbna, pro niž je vystoupení v televizi její velkou životní rolí, za niž ji může čekat pomyslný Oskar z rukou vesničanů. Nestydí se ani trochu a vytahuje na veřejnost prádlo pana doktora a nutno uvést, že prádlo nese stopy velké špíny. Dostaví se také mladá sousedka, o níž celá vesnice hovoří jako o poběhlici, která svedla pana doktora, jehož si každý váží.

Lékaři u nás tvoří jakousi šlechtu, k lékařům hledíme zpravidla s obdivem, jejich status se nemění v žádné době. Jsou tu od toho, aby uzdravovali lidi, aby jim pomáhali dostat se ze spárů smrti. Proto si jich vážíme, proto si jich ceníme. Pan doktor ve vysílání působil velmi dobrým dojmem, aby však v samém závěru vypadal jako hlupák. Ani jedna z žen jej na konci vysílání nechtěla, pro mladou sousedku byl až příliš starý, pro manželku byl nepřijatelný, neboť porušil manželskou věrnost. A tady příběh končí.

Vskutku ostuda. Nerozumím lidem, kteří si jdou své intimní problémy řešit do televize. Neuvědomují si, že se obnaží natolik, že pozbývají svou vážnost, svou důstojnost. Co za tím je? Ožehavý problém, který nejsou s to vyřešit si doma, případně v poradně s odborníkem pro mezilidské vztahy? Nebo jsou za vším peníze? Jako kompenzace za to, že před národem vypadám jako blb nejapný? 

Komerční televize je opravdu schopna všeho, jen aby přilákala oči diváků. Ale za jakou cenu? Za ostudu, z níž by se daly našít kabáty. A při vší té ostudě hrají hlavní roli obyčejní lidé, kteří se před celým národem naprosto znemožní. Stojí to za to?

Autor: Helena Vlachová | středa 26.10.2016 5:36 | karma článku: 22,66 | přečteno: 1186x