Neukázněnost některých Čechů

Absolvovala jsem třetí dávku vakcíny proti covidu-19. Vedl mě k tomu hlavně fakt, že mi na mém zdraví záleží, zároveň jsem tímto chtěla prokázat respekt k práci zdravotníků, lékařů a všech, kteří jsou do boje s nákazou zapojeni.

Motto "Prostoduší dědí pošetilost, kdežto chytří jsou korunováni poznáním." (Přísloví Šalomounova, Druhá sbírka, 14.18)

Absolvovala jsem třetí dávku vakcíny proti covidu-19. Vedl mě k tomu hlavně fakt, že mi na mém zdraví záleží, zároveň jsem tímto chtěla prokázat respekt k práci zdravotníků, lékařů a všech, kteří jsou do boje s nákazou zapojeni.

Moje praktická lékařka působila dojmem přepracovanosti, vyčerpání, proto jsem s ní soucítila. Vystudovat medicínu není snadné, stát se lékařem, provozujícím soukromou praxi, rovněž ne, a když jde o vdanou ženu se dvěma dětmi, není co závidět. Moje lékařka chodí navíc pomáhat do nemocnice na covid oddělení. Není se proto co divit, že je unavená a potřebovala by si odpočinout. Jenže to však moc nejde. Povídaly jsme si spolu a ona mi řekla, že nejvíc problémů má s neočkovanými pacienty. Když epidemie začala, byli prý lidé většinou doma a báli se. K lékařům se chovali korektně. Bohužel doba se změnila. Z neočkovaných jedinců se stali ti, kteří velmi často zapomínají na dobré mravy. Před onemocněním covidem se holedbali tím, že se nemoc zvládnout dá. Ale jakmile onemocní, dostanou strach a atakují lékařku neustálými telefonáty. Narůstá v nich obava, že by mohli skončit v nemocnici nebo dokonce i zemřít.

Moje lékařka konstatovala, že Češi postrádají disciplinovanost. A já s ní souhlasím. Mnozí z Čechů jsou nedisciplinovaní, když odmítají očkování proti covidu-19. A nejde jen o toto. V naší populaci najdeme mnoho těch, kteří odmítají investovat do svého zdraví, stravují se nezdravě, jsou líní a před zdravým životním stylem preferují užívání léků. A nevadí jim, že se jim medikace navyšuje. Než aby něco udělali se svou pohodlností změnit své nezdravé návyky, raději volí další a další léky. V hlouposti sobě vlastní jim nedochází, že velké množství léku zdraví nepřináší.

Nastal čas adventu, je to čas o rozjímání, zklidnění. Mělo by toto obzvlášť platit v dnešní době, jež je rozbouřená. Na jejím neklidu se bezesporu podepisují ti, kteří postrádají disciplinovanost a slušnost vyměnili za aroganci. Tito lidé si neuvědomují, že svou neukázněností poškozují zejména sebe, což se podepisuje na jejich zdraví. Být ohleduplný nejen k sobě, ale i k druhým, je obrazem dobré vůle jedince. A dobrou vůli bychom měli v sobě pěstovat, protože s ní má svět naději, již potřebuje každý z nás. Obzvlášť v době pandemie...

 

Autor: Helena Vlachová | čtvrtek 9.12.2021 4:11 | karma článku: 27,38 | přečteno: 1409x