Neber úplatky

"Neber úplatky," známá hláška z oblíbené české komedie. To, co je filmovou komedií, nemusí již být komedií v reálném životě. Platí o úplatcích v naší zemi. V zahraničí máme pověst země s vysokou korupcí.

Motto "Kdo kryje svá přestoupení, nebude mít zdar, ale kdo je vyznává a opouští, dojde slitování." (Přísloví Šalamounova, Třetí sbírka, pořízená muži Chizkijášovými, 28.13)

"Neber úplatky," známá hláška z oblíbené české komedie. To, co je filmovou komedií, nemusí být komedií v reálném životě. Platí o úplatcích v naší zemi. V zahraniční máme pověst země s vysokou korupcí.

Ještě před nějakým rokem se firmy předbíhaly v tom, aby si udržely své věrné VIP klienty. A jednou z takových podob byly všemožné pozornosti, jež rozhodně nepředstavovaly malý peníz. Firmy zvaly své nejvěrnější klienty na zahraniční pobyty, Dominikánská republika a podobné destinace nebyly žádnou výjimkou. Večeře v honosných restauracích. Lyžovačky v Alpách. Někomu se přispělo na zařízení domu v podobě nové kuchyně, nového obývacího pokoje... ve výčtu by se dalo pokračovat. Jednalo se o vyjádření pozornosti loajálnímu klientu či o úplatek? Toť otázka, na niž odpověď našla Evropská unie, jež učinila přítrž všem možným odměnám, které firmy nabízely, aby si uchovaly přízeň zákazníků. 

Jeden z mých klientů pracuje ve vysoké pozici zahraniční firmy. A protože jde v dnešní době hlavně o peníze, o zvyšování zisků, vyhledávání nových zákazníků, měl můj klient dříve rozpočet deset až třicet tisíc korun měsíčně na výdaje, které mohl investovat do svých klientů. Aby byli spokojení, aby nehledali jinde. Firma v tomto směru nikterak nešetřila, neb nechtěla přijít o stávající zákazníky, protože ti noví se hledají ještě hůře. Jenže přišlo nařízení EU a to nesmírně ovlivnilo i tuto zahraniční firmu. Můj klient už měsíčně nedisponuje rozpočtem v rozpětí deseti až třiceti tisíci, ale má pouhých šest set korun. Velký propad. Když chce pozvat svého zahraničního partnera na obchodní oběd, není to vůbec jednoduché. Jeho partner se musí nejprve zeptat svého šéfa, zda může přijmout takové pozvání. A odpověď? Ne, nesmí, mohlo by se jednat o úplatek, což by znamenalo finanční sankce pro firmu ze strany kontrolních orgánů.

Když se spolu setkají státníci u slavnostního oběda či večeře, nejde také o uplácení? Odpověď může být rozporuplná, ale možná, že to v Evropské unii vyřeší též. Všechno má mít v životě svou míru, platí o pozornostech pro klienty, platí o restriktivních opatřeních ze strany EU, kde kolikrát vymyslí něco, nad čím zůstává rozum stát,...

Autor: Helena Vlachová | pátek 21.9.2018 6:51 | karma článku: 9,41 | přečteno: 557x