Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na volební notu

S velkými obavami sleduji, jaké politické strany mohou získávat hlasy na naší politické scéně. A voličům je jaksi jedno, že hlasují pro někoho, jenž zavání nestoudným nacionalismem a populismem

Motto "Rouhač ústy uvádí druha do zkázy, kdežto spravedliví budou zachováni věděním." (Přísloví Šalamounova, Druhá sbírka, 11.9)

Sobota dopoledne. Stojím na nádraží a čekám, až přijede kamarádka. Nádraží moc nemiluji, sice dnes vypadají o poznání lépe, než jak tomu bylo v dobách mého mládí. Nejsou tak špinavá, některá jsou zmodernizovaná, což ale neplatí o nádraží města, v němž žiji. Srocují se kolem něj zvláštní lidé, nějak je na nich vidět, že vybočují z běžného rámce. Chvilku sleduji, kdo vchází do nádražní haly a kdo čeká stejně jako já. A abych si zkrátila čas, začnu číst volební program jedné z našich politických stran, jež se snaží dostat do vlády.

Fuj. Pociťuji velké fuj, když si čtu doslova vyfabulovaný program. Nebo také moderní pohádku pro (ne)voliče. Program této strany zavání nacionalismem a extremismem, což je něco, co se příčí mému založení. Zakázat islám. Jak si někdo může dát něco takového do svého programu. To zavání středověkem. Ale my nežijeme ve středověku, žijeme ve 21. století. Opět se musím vrátit k nadvládě komunistů. Oni doslova vytloukli z většiny hlav naší populace víru v Boha. Dnes když někomu řeknete, že jste věřící, dívá se na vás dotyčný, že jste se pomátli na rozumu. I když je kolem nás křesťanská Evropa, Česká republika je zemí bezvěrců. Proto může někomu lahodit i to, že se politická strana snaží zakázat islám. To přece v demokratické zemi není možné, máme dané v ústavě svobodu vyznání. To chce někdo porušovat ústavu, nebo jak si to mám vysvětlit? Přece je velmi hloupé tvrdit, že jestliže je vaší vírou islám, jste v podstatě i terorista. 

Při čtení manipulativního programu politické strany nevycházím z údivu. Chtít, aby naše republika vystoupila z EU. Vždyť ležíme v srdci Evropy, nejsme soběstační, jsme ekonomicky závislí zejména na Německu a někdo přichází s návrhem, abychom z EU vystoupili? Něco takového považuji za nerozumné, nejsme zemí, jakou je Velká Británie, jež teď řeší brexit, a není to vůbec nic snadného. V případě naší země zní tento bod volebního programu jako jeden velký nesmysl. Vystoupení z EU by mělo nesmírný dopad na naši ekonomiku, jež není samostatná.

Nebo si dát do programu peníze slušným, ne parazitům. To zavání nesmírnou dávkou populismu, na niž slyší lidé, kteří něco takového chtějí slyšet. Česká republika není v oblasti vyplácení sociálních dávek žádnou výjimkou v rámci evropských zemí, proč tedy chtít něco zrušit, když by se vše posléze obrátilo vůči nám?

Velmi se mi nelíbí program strany, jež hovoří o přímé demokracii. Velmi se mi nelíbí i její předseda. Posloucháte-li jej, vypadá to, jako by k vám hovořil názorový egoista, který prosazuje jen svůj názor, a nepřistoupíte-li na něj, je schopen vás napadat. 

Na nádraží jsem nečekala dlouho, kamarádka přijela, já si přečetla moderní pohádku pro (ne)voliče, o níž jsem si učinila jednoznačný názor. Plytká, lidsky hloupá, a i když má jít o stranu přímé demokracie, dle mého soudu nedemokratická. V rozporu s Listinou základních práv a svobod. Program strany vyznívá nacionalisticky a to dobré není. Na něco takového je těžké slyšet, věřím, že budou u nás přibývat lidé, kteří na nic takového slyšet nebudou.

Volby nejsou žádným filmovým festivalem, kam přicházejí noví tvůrci s avantgardními myšlenkami. Měli bychom být v otázkách voleb spíše konzervativní a nesledovat volební klání jako scény z filmů. V otázkách nově příchozích bychom měli být uvážliví a nepodlehnout plamenným slovům, jimiž se nás někteří předsedové nových stran snaží přilákat. Slova a sliby s nimi spojené jsou věc jedna, ale uvádění věcí do reálného života je věc druhá. Některé politické strany mohou mít ve svých programech body, jež není možné zavést do reálného života. A to by měli voliči zvážit. Zda uvěřit moderní pohádce pro (ne)voliče, nebo se držet tradice a nepodporovat utopii.

Autor: Helena Vlachová | čtvrtek 5.10.2017 12:07 | karma článku: 12,46 | přečteno: 430x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

Rozpadne-li se partnerský vztah či manželství a zůstanou-li z něj děti, měl by se zájem přenést především na ně. Děti by měly rozpadem vztahu rodičů trpět co nejméně. Ale vysvětlujte to některým matkám.

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,54 | Přečteno: 984x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Praha je bezpochyby matkou všech měst

Dnes začnu slovy básně Kvetoucí Praha od Jaroslava Seiferta. "Stůj, stůj, ty sladký okamžiku, já chtěl bych spolu znít, hned slovy lásky a hned díků, jež nelze vyslovit."

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 13,50 | Přečteno: 537x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Muž, jenž žije s myší

Řeknu vám, že ta dnešní doba je pěkně zvrácená, někdo by mohl říct, že je naruby nebo také vzhůru nohama. Už třeba pohlaví, že prý nejsou jen ženská a mužská, prý je jich víc. Ale zvráceností může být víc...

1.4.2024 v 1:15 | Karma: 13,61 | Přečteno: 656x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Proč tu ještě tolerujeme Andreje Babiše?

Je otázkou, proč v českých vodách ještě tolerujeme Andreje Babiše. Vždyť tu má platit lustrační zákon. Nebo neplatí?

21.3.2024 v 19:51 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1377x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma: 15,79 | Přečteno: 703x | Diskuse
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 1263
  • Celková karma 21,60
  • Průměrná čtenost 1112x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik