Mezi námi lidmi

Řídím auto, venku padá sníh, přijíždím k přechodu pro chodce, strážnice městské policie pokyne, aby auta zastavila

Motto "Neodpírej dobrodiní těm, kteří je potřebují, je-li v tvé moci je prokázat." (Přísloví Šalamounova, První sbírka, Rady a napomenutí, 3.27)

Řídím auto, venku padá sníh, přijíždím k přechodu pro chodce, strážnice městské policie pokyne, aby auta zastavila a mohl projít chodec. Na tom by nebylo nic divného, kdyby policistka zapadala do naší kultury. Dopravu neřídí běloška, ale žena s pletí barvy antracitu a černými dredy. Při pohledu na ni to člověka hodí někam do Afriky nebo na Kubu. Ale ne, žádná Afrika, žádná Kuba, jsme v Čechách a přesto má člověk pocit, že se ocitl někde v exotických končinách. Stačí, aby se na ulici objevil člověk, jehož pleť tolik kontrastuje s bělostí sněhu, a může to člověka vyvést z každodenního míry. Říkám si a proč ne. Copak by asi na to řekl náš expert na rasovou problematiku Tomio Okamura, milovník to všech lidí bez rozdílu.

A mohu pokračovat. V našem domě začaly uklízet dvě Romky. Zaměstnává je úklidová služba, každý pátek přijedou a uklízí. Trochu jsem měla zpočátku obavy, jak na ně budou reagovat místní nájemníci, ale jak to vypadá, nikomu uklízečky nevadí. A opět si říkám, proč ne. Nemusíme být tak zabředlí v předsudcích, protože vše je v životě jen o lidech a je jedno, jakou barvu pleti mají. Opět by mě zajímal názor předsedy SPD, který si rád bere Romy za svůj terč.

Řekla bych, že SPD pomalu dochází dech, pokud jde o náměty. Migranti se k nám nehrnou a zakázat islám? Podle tvrzení členů SPD prý znevýhodňuje postavení ženy. Žijeme na území s křesťanskou tradicí, nahlédneme-li do Bible, vidíme rovněž nerovnoprávné postavení muže a ženy. Snad s výjimkou Ester ze Starého zákona, ale to je jaksi vše. Žena byla považována za hříšnici, vždyť to byla Eva, která okusila jablko ze stromu poznání. Překročila zákon a za to ji čekal tvrdý trest. Že bude rodit v bolestech. Zakázat islám je stejně hloupé, jako bychom chtěli zakázat katolické náboženství.

SPD používá politický marketing, chce, aby se společnost neustále zabývala nějakými hrozbami. Protože na strachu svou ideologii tato strana vybudovala. Kdyby bylo na mně, zakázala bych ji, protože nic dobrého pro demokracii nepřináší, i když si ji do názvu dala. Za výroky o táboře v Letech bych odvolala Tomia Okamuru z pozice místopředsedy PS. Nedá se mu věřit, jeho rasová nenávist je patrná z jeho slov, jeho strana chce šířit nesnášenlivost mezi rasami a to vše okořenit strachem z migrantů. A k tomu přidat referendum o vystoupení naší země z EU. 

Učím jednu muslimku, beru ji jako každého jiného člověka, jehož rodina se rozhodla žít na našem území. Nevadí mi, že nosí šátek, jí pro změnu nevadí, že chodím prostovlasá, v létě nosím šaty bez rukávů. Nenarážíme na sebe. Proč bychom měly. Lidé spolu dokáží koexistovat, když mezi ně nikdo nevráží klíny. Historie dokazuje, jak dokázali nacisté a komunisté vrážet klíny mezi lidi. V současnosti je zapotřebí se mít na pozoru před SPD. Nenechat propuknout jejich nenávistné výpady vůči jiným etnikům, protože jim nejde o nic jiného než vnášet do našeho života neklid. Na tom si vybudovali svůj politický marketing a o to jim nikdo nestojí...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Vlachová | úterý 13.2.2018 6:05 | karma článku: 13,59 | přečteno: 617x