Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme slušný životní standard

V pátek jsem svezla domů svou sousedku. Jakmile nasedla do auta, spustila svůj dlouhý monolog, co všechno podniká...

Motto "Trochu si pospíš, trochu zdřímneš, trochu složíš ruce v klín a poležíš si a tvá chudoba přijde jak pobuda a tvá nouze jako ozbrojenec." (Přísloví Šalamounova, První sbírka, Před ručením, leností, ničemností, 6.10, 6.11)

V pátek slyším, že na mě někdo volá, rozhlédnu se a vidím svou sousedku. Jestli ji mohu vzít domů. Proč ne. Ráda lidem pomohu, když to situace žádá.

Jakmile sousedka nasedla, začala hovořit o sobě. Poslouchala jsem ji, co všechno ve svém důchodovém věku zvládá, nutno podotknout, že se mi zdál její monolog až příliš dlouhý. Vyhýbám se lidem, kteří mají tendenci hovořit jen o sobě, aniž by pustili druhého ke slovu. Drnčí mi z nich hlava. Dokonce si vzpomínám, že jsem tuto paní navštívila, aby mi ukázala své fotky z cest. A ona nebyla tenkrát k zastavení. Já se ke slovu nedostala, zatímco ona mě atakovala novými informacemi. Po hodině s takovým člověkem se cítím naprosto vyčerpaná, protože je s ním velká nuda. Jestliže jste s někým, kdo hovoří jen o sobě, bývá těžké udržet pozornost. Aspoň mně se to stává. Ráda jsem ji svezla i za cenu toho, že to bude ona, kdo zaplní veškerý prostor naší komunikace.

Jakmile mi dopodrobna vylíčila, co je nového v jejím životě, přešla na téma důchodci, neb je jí velmi blízké. Sama je v důchodovém věku, a jak možno vidět, má se dost dobře. Moje sousedka se na internetu dočetla, že kdosi z TOP 09 psal o velmi dobré životní úrovni našich důchodců. A to ji velmi rozladilo, protože takový názor nesdílí. Že prý se u nás důchodcům nežije dobře. Oponovala jsem tím, že ona létá každoročně dvakrát k moři. To sice přiznala, ale reagovala na to tím, že jsou důchodci s nízkou penzí. A také takoví, kteří pobírají padesát tisíc měsíčně. Naše konverzace začala pozvolna nabírat na hlasitosti. Zatímco já jsem jí tvrdila, že ze svého okolí neznám žádného seniora, který by si stěžoval na svou životní úroveň, moje sousedka mi zatvrzele oponovala tím, že ne všem důchodcům se daří dobře. Že v jiných zemích se senioři mají podstatně lépe.

Řeknu vám, že jsem byla ráda, když moje spolujezdkyně vystoupila. A ona pravděpodobně sdílela obdobné pocity. Téměř jsme si vjely do vlasů, když jsme si každá stála za svým názorem. Škoda, že my Češi jsme věčně tak nespokojení. Že máme tendenci neustále se srovnávat s jinými národy, většinou s těmi, které mají vyšší životní úroveň. Ale proč nechceme uznat, že se máme dobře. Někdo argumentuje tím, jaké platy mají naši politici. Na to mám jedinou odpověď. Aby si to dotyčný zkusil, aby si zkusil, jaké to je být v politice. Každý přece máme tu možnost. A platí to i o vzdělání. Každý má možnosti vystudovat střední i vysokou školu. Zvlášť vysoká škola si žádá velkou disciplínu, hodiny, strávené nad knihami. Jenže jsou mezi námi lenoši, kterým práce ani studium nevoní. Čechům není neznámá závist. Někteří lidé pokukují po sousedovi a závidí. Že má soused lepší auto, lepší bydlení, více utrácí. Ale že je za tím vším spousta hodin práce, to už si málokdo ze závistivců chce přiznat.

Mně se u nás žije dobře. A chci-li si vydělat víc peněz, vím, že to záleží jen na mně. Jsem-li se svou prací nespokojena, mohu ji změnit. Vše záleží jen na mně. Bohužel to většina naší populace nechce připustit. Je mnohem jednodušší stylizovat se do postavy člověka, kterému štěstí nepřeje. A že to má dotyčný ve svých rukou, nevidí. Škoda, jinak by musel být zrovna tak spokojený se svou životní úrovní, jako jsem já.

Autor: Helena Vlachová | pondělí 24.10.2016 5:30 | karma článku: 28,79 | přečteno: 2643x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Necítím se v naší zemi bezpečně

Ať si kdokoli říká, že jsme bezpečnou zemí, musím mu oponovat. Domnívám se, že jsme zemí zlodějů různého kalibru, jsme zemí, kde se pohybuje dost velké množství lidí pod vlivem drog, kteří tu páchají trestné činy.

24.7.2023 v 7:38 | Karma: 26,19 | Přečteno: 1258x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

O seniorce z Ukrajiny a žebravé matce z České republiky

Mnohdy přemýšlím o tom, o čem bych měla psát, ale stačí vyjít mezi lidi, příběhy se pak píší samy. Jako třeba první den mých prázdnin.

4.7.2023 v 4:56 | Karma: 25,21 | Přečteno: 1447x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Jak jsme cestovali s rodiči

V dnešním blogu napíšu něco o tom, jak jsme cestovali s rodiči. Byly to doby vlády soudruhů, výběr zahraničních cest byl proto značně limitován, ale dalo se.

2.7.2023 v 8:31 | Karma: 22,46 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Setkání se stařenkou

Myslím si, že jako národ nepatříme mezi chladné a necitelné typy. Avšak do naší mentality bych nezařazovala většinu politiků - bývalých či současných. Myslím si, že nejsme hluší ani lhostejní k těm, kteří pomoc potřebují.

25.6.2023 v 18:03 | Karma: 18,91 | Přečteno: 657x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Nadutost některých Američanů

Myslím si, že jako národ postrádáme více sebevědomí. Je to prokazatelné díky našim politickým reprezentantům v naší historii, ale i současnosti, nicméně se nedomnívám, že bychom se měli jako národ před kýmkoli hrbit

17.6.2023 v 13:26 | Karma: 31,79 | Přečteno: 1342x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,05
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik