Kyperská rošáda

Chtěla bych tímto nechat čtenářům nahlédnout do mého psaní povídek. Dnes bych napsala první část povídky, jež bude mít několik pokračování. Helena Vlachová

Prolog

Oči, uši, prsa, ledviny, plíce .... jedno mají společné - jsou párové. Jen já jsem nepárová žena. Jsem srdce.

"Otec odmítá zaplatit dceři cestovní pojištění, místo toho bere na dovolenou cizího kluka," říká Divizna do videokamery (přezdívka pro bývalku mého druhého muže Hynka), která stojí před námi, natáčí nás a jako obvykle působí rozruch, a to ani nemluvím o ostudě (je jí jako vždy, slušně řečeno, na tři zadky). Že je oblečená jako hastroš, to člověka po zkušenostech s ní už nepřekvapuje. Inženýrka z hnojárny v Nitře (ona však vždy hovoří o zemědělské univerzitě, aby se jevila zajímavější), ženská, která se stala noční můrou našeho manželství, které se jí daří postupně ničit. Pokaždé nemožně oblečená, obvykle oděná do nevkusných kalhot, v nichž se snaží zakrýt své objemné hýždě (což se jí k mé radosti nedaří, naopak její zadnice bývá ještě větší). Odpudivý vzhled ji netrápí, trápí ji nové manželství exmanžela, přesněji řečeno peníze, které její bývalý neposílá na její bankovní konto.

Čekáme na odbavení, letíme na Kypr. Zdržujeme, protože Hynek s Diviznou vedou válku. Můj náctiletý syn Marek by se nejraději otočil a utekl, je na něm vidět, jak se cítí trapně za ubohost dospělých. Jediný, koho situace nechává bez povšimnutí, je Hynkova dcera Monika (jeho jediné dítě, s postavou jak špageta, nahrbenými zády, jako by na nich nesla těžký batoh, s velkým nosem mezi malýma hnědýma očima hyzdícím protáhlý uhrovitý obličej). Vůbec nechápu, proc s námi chce letět, když nás tak nesnáší. Asi proto, že je to zadarmo. Až na cestovní pojištění. Hynek se zasekl a chce po Divizně, aby pojištění zaplatila ona. Lidé stojící za námi (povětšinou cizinci a pár Čechů) začínají nabírat na nervozitě, nedokážou pochopit, proč tu Divizna stojí a vše natáčí.

"Nezdržujte, pani, chceme odletět, vaše problémy nás nezajímají," ozval se kdosi vzadu, ale Divizna jej očividně ignoruje a je cele zabraná do role režie této nechutné scénky.

"Otec odmítá platit výživné na svou dceru, umíte si představit, v jakém stresu musíme žít, když nemáme z čeho?" Lidé nevěřícně kroutí hlavami.

"Nevšímejte si jí, může být nebezpečná," varuje Hynek neznámého. Je opocený, což signalizuje, že má strach. Člověk jeho postavení, člověk, který nese odpovědnost za životy jiných, a má strach. Najednou je z něj malý vystrašený kluk. Pokaždé se mi divím. Jak se nechá vyvést z konceptu intrikami své exmanželky.

(pokračování příště)

Autor: Helena Vlachová | sobota 27.6.2015 16:18 | karma článku: 3,01 | přečteno: 105x