I takto vypadá česká matka

Mateřství je jedna z nejkrásnějších poloh ženy. Žena bez dítěte je jako pláňka a být bezdětná může být život jen napůl

Motto "Odvrací-li se někdo od slyšení Zákona, i jeho modlitba je ohavností." (Přísloví Šalamounova, Třetí sbírka, pořízená muži Chizkijášovými)

Být matkou je jednou z rolí ženy. Nejlepší věk bývá kolem pětadvaceti, ale bohužel vzhledem ke společenským změnám si mnohé ženy jen tak nedovolí mít dítě. Zvlášť to platí pro ty, které studovaly vysokou a které mají v plánu realizovat se ve své práci. Nejdřív kariéra a pak dítě. Docela je v tomto směru lituji. Že si nemohou dopřát být maminkou, když mají svůj nejlepší věk. A s přibývajícím věkem může být těhotenství více rizikové, miminko se může narodit s nějakou vadou. Přesto mnohé ženy odkládají být maminkou, některé dokonce říkají, že raději dítě oželí. Protože mají nervy, jak se uživí, jak budou schopny splácet hypotéku. A dítě znamená další výdaj. Finanční i časový. 

Na druhé straně můžeme potkávat ženy, které jsou velmi mladé a které si z mateřství udělaly živnost. Čím více potomků, tím větší přísun peněz od státu. A nemusí se pracovat. A vychovávat děti? Ony se nějak vychovají samy. 

Je téměř poledne a já kráčím kolem denního baru. Venku sedí mladá maminka s kočárkem. Před sebou pivo a rum, k tomu pokuřuje, a aby se děcko nenudilo, dala mu na hraní otevřenou krabičku s cigaretami. Panečku, i tak se dá trávit mateřská. Proč být doma, když je lepší pobýt někde v baru, on se někdo najde, kdo mi pivo či rum zaplatí. A mohu být na mobilu, a že je malý mrzutý? Musí si zvykat, moje máma nám dávala do pití kapku alkoholu. A po tom jsme prý dobře spali. Tak jaképak cavyky.

Řekla bych, že u nás zaostává kontrola nad matkami, které se svým dětem nevěnují. Nikoho nezajímá, že mladá matka vysedává v baru, pije alkohol a má s sebou malé dítě v kočárku. Tady sociální pracovnice selhávají. A neměly by. Hodně se teď hovoří o protikuřáckém zákonu, ale mělo by se rovněž řešit i to, jak je možné, že už dopoledne matka vysedává v baru s malým dítětem. A myslím si, že je takových žen dost. Dost matek, které svou mateřskou dovolenou tráví vysedáváním v hospodách, na předzahrádkách barů a popíjejí alkohol. A že se opijí a mají přitom s sebou své dítě? Proč ne, když to nikdo nepostihuje.

Autor: Helena Vlachová | úterý 30.5.2017 5:44 | karma článku: 20,98 | přečteno: 1285x