Fidel Castro po česku

Mí rodiče už mají požehnaný věk. Je jim přes osmdesát a jejich velkým přáním je, abychom měli na Hradě jiného prezidenta

Motto "Slova z úst moudrému příjemně plynou, kdežto hlupáka vlastní rty pohlcují. Sotvaže promluví, prozradí pomatenost, a když domluví, zlou ztřeštěnost." (Kazatel 10 - 12, 10.12, 10.13)

Čas tak rychle letí, než se člověk naděje, mládí je fuč a přichází stárnutí. Ale i stáří může mít hezké stránky, jste-li fyzicky i duševně fit. Mým rodičům je přes osmdesát, jsou aktivní, žijí zdravě a zdraví jim zatím slouží. Asi to je tím, že nikdy nekouřili ani nepili alkohol. A ono se to člověku na stará kolena zúročí. Mí rodiče se zajímají o politické dění u nás, nevolili pana Zemana a jejich přáním je, abychom na Hradě měli jiného prezidenta.

"Vrána k vráně sedá." Známé přísloví a myslím si, že se i potvrdilo, když náš pan prezident zavítal do Číny. Sešli se tam diktátoři, kteří neuznávají jinou pravdu než tu svou a kteří ve své zemi potírají svobodu. A to je vždy na pováženou. Jsme evropskou zemí, naše kořeny spadají právě sem a měli bychom toto respektovat. Z východu nikdy nic dobrého nepřišlo.

Mám obavy z toho, abychom u nás neměli prezidenta, který bude jako Fidel Castro. Stařec nad hrobem se spoustou zdravotních problémů, jehož je možno vidět méně a méně. Až třeba už vůbec. Pak by stačil jen prezidentův portrét a komentář jeho mluvčího Ovčáčka. Jako na Kubě, která je s projevy demokracie na štíru.  

Nebudu se vyjadřovat ke komentářům, které plynou z úst našeho pana prezidenta na adresu protestujících lidí proti němu, ani k jeho komentářům na adresu novinářů. Každý uvažující člověk ví, že takto se vyslovovat může jedině člověk, který stále více propadá ďáblu, jímž je moc. "Ako chutí moc", Mňačkův román, jenž byl za soudruhů zakázán. Nadčasový, poplatný v každé době. Spousta vlivných lidí není schopna unést moc a mnohdy toho i zneužívají. Soudruzi se kritiky obávali a tvrdě ji stírali. Náš pan prezident rovněž nemá rád, když vidí, že někdo nesdílí jeho názory, když jej někdo kritizuje. A pak může následovat pomsta v podobě namířené hole či komentářů, jež se nehodí pro hlavu státu. Patří spíše do hospody čtvrté či páté cenové skupiny.

Pan prezident nehraje zřejmě golf, ale možnosti golfového sportu může využít i jinak. Třeba tím, že se nechá převézt golfovým vozíkem na fotografování. Jeho političtí partneři ujdou sto metrů bez jakýchkoli problémů, pan prezident už i tuto vzdálenost nemusí vždy zvládnout. Nevím, nakolik pan prezident dodržuje správnou životosprávu, přece je jen dosti nemocný člověk, ale kouřením si vše jen zhoršuje. A tělo mu to pak vrací. Třeba tím, že je v obličeji nezdravě bledý, pohybuje se s obtížemi, dříme na některých jednáních.

Naši první dámu nemáme možnost příliš vidět. Snad v Číně, kde svému choti pomáhala při chůzi, podpírala jej, aby došel k věnci. Nebo jsme ji viděli ve věznici, kam přijela navštívit recidivistu a kriminálníka Kájínka. Ve mně její návštěva spíše připomněla známou scénku z Haškova Švejka, v níž německá hraběnka navštíví v nemocnici samotného Švejka a přinese mu dobroty. Zločinec Kájínek sice dostal od naší první dámy knihu, ale jinak mají obě scénky něco společného.

Mladí lidé se nikdy nebáli a velice si vážím těch, kteří vyšli do ulic a vyjádřili svůj nesouhlas s panem prezidentem, jenž vytvořil tandem s panem Babišem. Budu ráda, když se mladí lidé semknou a nebude jim lhostejné, kdo bude naší příští hlavou státu. Půjdou k volbám ve větším počtu, aby mohli svým hlasem přispět ke změně. Protože mít Fidela Castra v českých podmínkách není nic reprezentativního. A to bychom si měli uvědomit. Chceme-li zůstat v Evropě, či padnout do opětovného područí Ruska. Budu věřit, že většina obyvatel chce zůstat svobodná.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Vlachová | neděle 21.5.2017 6:39 | karma článku: 24,39 | přečteno: 720x