České anti-hrdinky 21. století

Už to tak bývá. Ten, kdo přestoupí zákon, musí být potrestán. A je úplně jedno, zda jde o právo trestní, rodinné či jiné.

Motto "Jako oblázek vložený do praku je pocta vzdaná hlupákovi." (Přísloví Šalomounova, Třetí sbírka, pořízená muži Chizkijášovými, 26.9)

Už to tak bývá. Ten, kdo přestoupí zákon, musí být potrestán. A je úplně jedno, zda jde o právo trestní, rodinné či jiné.

Je smutné, že někteří Češi jsou schopni stát na straně těch, kteří jsou s dodržováním zákonů na štíru. Dokonce se najdou mezi českými politici tací, kteří se angažují v soudních kauzách, které jim vůbec nepřísluší. 

Vezměme si příklad nejznámější české pašeračky Terezy Hlůškové. Byla v Pákistánu uvězněna za to, že převážela drogy. A obchodovat s drogami je obchod se smrtí, protože mnoho feťáků na svou závislost umírá nebo skončí jako životní ztroskotanec. Jestliže se někdo rozhodne obchodovat s drogami, je si vědom, že jde do velkého rizika. Zřejmě finanční odměna, jež je spojena s úspěšným obchodováním, je motivací, proč se někteří lidé neštítí s drogami obchodovat. Zatímco v českých poměrech se právo někdy jeví jako nevymahatelné, jsou země, které jsou důsledné a tvrdé vůči těm, kteří zákon nerespektují. Mezi ně bezesporu patří Saúdská Arábie, SAE, Pákistán nebo Thajsko. Tam je postih za porušení zákona velmi tvrdý. Přesto se najdou lidé, kteří neváhají do velkého rizika jít. A mezi takové lze považovat i Terezu Hlůškovou. Pašovala drogy. Určitě toto nedělala z lidského účastenství, motivací jejího činu byly bezesporu peníze. Ale jako pašeračka selhala, byla chycena a musela putovat do vězení v Pákistánu. Proč ne. Spáchala trestný čin na území Pákistánu, musí pykat. 

Docela jsem byla překvapena komentáři některých našinců, kteří na Seznamu vyjadřovali podporu české matce Evy Michalákové, jíž norské úřady odebraly děti, a štrasburský soud verdikt norských soudů shledal oprávněným. Někteří Češi ve svých komentářích přirovnávali Norsko k fašistickému Německu. Proto jsem napsala blog o své zkušenosti s norským Barnevernetem. Norsko jsem navštívila mnohokrát, mám tak možnost srovnání naší země s touto severskou zemí. Norsko patří mezi nejdemokratičtější země světa, je vyspělé, kultivované. Tamní obyvatelé se nechovají jako křupani, jsou disciplinovaní v tom směru, že respektují nařízení vlády. Nebo se stačí projet norskými komunikacemi, na kterých řidiči dodržují rychlost i předepsanou vzdálenost mezi auty, což je něco, co velká část českých řidičů vůbec nedodržuje. Nedodržuje a vždy na to někdo doplatí. Nechápu vůbec, proč se někteří čeští politici vměšují do soudní kauzy Evy Michalákové. Dle mého soudu jim toto vůbec nenáleží. 

Považuji za velké pochybení některých českých politiků, když se snaží pomáhat Čechům, kteří přestoupili zákon jiné země. Proč hájit někoho, kdo se de facto zachoval jako lump? To, že politik hájí anti-hrdinu, může svým postojem podporovat jednání těch, kteří mají rovněž problém s dodržováním zákonů. A že jich u nás málo není. Najdou se i mezi vrcholnými českými politiky. Mají tak máslo na hlavě, proto lze vysvětlit jejich stranění českým anti-hrdinům či  českým anti-hrdinkám...

Autor: Helena Vlachová | neděle 23.1.2022 7:21 | karma článku: 20,14 | přečteno: 1047x