Pohlazení

Téměř každý se někdy ocitne v  situaci, kdy chodí do nemocnice navštěvovat někoho z přátel nebo rodiny. Je-li vážně nemocný nejbližší příbuzný, který prošel dlouhým údolím let a čeká ho poslední a nejtěžší úsek cesty, klademe si otázku, jak mu poslední chvíle ulehčit.

Na pokoji, kam chodím denně na návštěvu, leží několik starých paní. Když jsem včera po příchodu vyložila tašku s ovocem, bavlněnými ponožkami a dalšími drobnostmi, zjistila jsem, že ta, která pospávala na lůžku v koutě u dveří, už tam není.

Ještě předcházející den jsem jí pomohla položit láhev s dudlíkem na nemocniční stolek a podala papírový kapesníček, o který mne téměř nesrozumitelně požádala. Přestože byla neděle a návštěvy v plném proudu, u její postele nikdo neseděl.

Příbuzné údajně měla a dokonce přišli vyřizovat nějaké záležitosti s důchodem, ale od té doby se neukázali. Asi jim to časově nevycházelo.

Ostatní pacientky o ní prakticky nic nevěděly, mluvila jen výjimečně a většinou trochu zmateně a nepřetržitě upadala do spánku.

A tak odešla, aniž by to zpozorovaly. Uvědomily si, že z rohu přestalo být slyšet oddechování a mumlání a zazvonily na sestru. Po zkoušce pulzu pak následovaly obvyklé rutinní úkony, které člověka rozesmutňují možná víc než to, co jim předchází.

Když pacientky potom osaměly,  jedna z nich se zmínila o neokázalém a lidském gestu, které všechny dojalo.

Předtím, než z pokoje lůžko odvezli, všimla si úzkou mezerou v zástěně, že sestřička zesnulou paní několikrát pohladila.

Za sebe, za ostatní a za její rodinu.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Helena Kubíčková | úterý 17.5.2011 14:15 | karma článku: 20,26 | přečteno: 1401x
  • Další články autora

Helena Kubíčková

Hřbitovní byznys

3.11.2015 v 13:46 | Karma: 24,87

Helena Kubíčková

Když psi mluví

22.8.2015 v 23:50 | Karma: 19,05

Helena Kubíčková

Slib

21.8.2015 v 10:16 | Karma: 20,77