Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obraz (letní povídka)

Ten obraz jsem nesnášela. Italská riviéra... Ventimiglia... V padesátých letech ho ze soucitu koupil otec od jednoho známého, který ho vlastnoručně namaloval. Neměl peníze, jen mizerně placenou práci a nebyla naděje, že sežene lepší, protože pocházel z buržoazní rodiny. Obraz pak dlouho visel v předsíni a kdykoliv jsem šla okolo, koukla jsem se jinam.

Už nevím, co mě na něm tak rozčilovalo. Asi ta neskutečně fialová bougainvillea a příliš modrá obloha a moře. A možná jsem za letní idylou tušila něco víc.

***

Marie se pomalu protáhla a podívala se přímo nahoru. Nevadilo jí, že slunce píchalo do očí, deka kousala a děti v jednom kuse křičely a skákaly do vody. Měla radost, že je léto, dole pod ní se leskne řeka a dokonce že ji přes okraj knihy pozoruje hubený pihovatý chlapec, kterého by si jindy ani nevšimla.

„Co čtete?“ zeptala se, aby ho povzbudila a on byl za tu otázku vděčný, protože si ji netroufal oslovit.
„Pěnu dní... od Viana,“ řekl rozpačitě.

Ale Marie se dál o knihu nezajímala, spíš ji zaujal ten plachý a nesmělý chlapec.

Vy jste odtud? Já jsem u tety na prázdninách... posledních. Ve čtvrtek jsem maturovala.“
„Já tady bydlím. V té vile na kopci s věžičkou... vidíte?“
„A co děláte? Studujete?“ pokračovala.
„Už ne. Pracuju u otce… v továrně.“
„Na to, že pracujete, jste docela opálenej!“ zasmála se.
„Zrovna jsme se vrátili s našima z Itálie,“ řekl skoro omluvně a zase ztichnul.

Udělal na ni dojem a hned ji napadlo, že by se mohli vídat častěji. Moc toho nenamluvil, ale jí se líbilo, že se na nic neptá a úplně mu stačí se dívat. Aspoň se nemusela zmiňovat o malém pavlačovém bytě, o matce, která vaří pořád dokola stejná jídla a otci, co chodí na směny.

***

Vojtovi rodiče začali přemýšlet o emigraci - to kvůli poplašným zprávám, které se odevšad dovídali. Jeho ale politika nezajímala, žádným zvěstem nevěřil a odjezdu se vší silou bránil. Snažili se ho přesvědčit, ale tentokrát zarytě trval na svém a zajíkavě jim vysvětloval, proč to nejde: Začátkem léta potkal jednu holku... krásnou, černovlasou... Marie se jmenuje ... vypadá jako sixtinská madona... ne, teď nemůže odjet... co by si někde v cizině bez ní počal?... A zatímco o ní nadšeně mluvil, velké odstávající uši mu zčervenaly a skořicové pihy o poznání ztmavly.

Do odjezdu zbývalo jenom pár dní, ale poslední přípravy jako by se ho netýkaly. Otec a matka ho přestali přemlouvat a jen z okna odevzdaně sledovali, jak se svou madonou sedí na zahradě, potřásá rezavou kudrnatou hlavou a zbožně k ní obrací vodově modré oči. A co bylo zvláštní... mluví, pořád mluví... Jak budou cestovat, kolik budou mít dětí a jak jim spolu bude hezky. Ani slovo o tom, že mu dva nejbližší lidé brzo zmizí ze života. Možná nadlouho.

Pak odjeli. Nenapadlo ho, že to ponese tak těžce. Ten první večer seděl s Marií sám v prázdném domě, díval se do země a ona se zaraženě rozhlížela kolem. Rodiče mu nechali jen to nejnutnější a zbytek rozprodali – byl to ostatně jeho nápad. Však si všechno, co potřebuje, zase pořídí. Hlavně, že mají s Marií kde bydlet... až se vezmou.

***

Vzali se, ale svatební cestu už nestihli. Sebrali jim továrnu, donutili je za směšné peníze prodat dům a zavřeli hranice – poslední spojení s rodiči a se světem. Marie tehdy pořád plakala, protože nechtěla bydlet v jedné místnosti v podnájmu, prodávat indiánky a věnečky a mít za muže dělníka. Život si představovala úplně jinak. A nestačilo jí, že si ji zákazníci oblíbili - nejvíc tatínci s dětmi - a že se každou neděli odpoledne stala součástí jejich malého soukromého ráje, který si v cukrárně vytvořili.

Na rozdíl od Marie Vojtovi nová práce nešla, ale to nebyl hlavní důvod, proč se mu ostatní po straně posmívali, nebo ho v lepším případě litovali. Příčina byla jeho žena, kterou potkávali pokaždé s někým jiným a vždycky s tím, kdo ve městě něco znamenal. Čekali, že si to s ní vyřídí, nebo to skoncuje, ale on jako obvykle neříkal nic, stáhl se do sebe a už se mu nechtělo vracet do pokoje, kde byl pořád sám a jenom přespával. Zvykl si chodit do výčepu na rohu, sednout si někam dozadu a rychle se opít, aby pak nevnímal Mariiny výčitky, že si mezi tolika nápadníky vybrala právě jeho.

***

Pití byla poslední záminka, proč ho z továrny propustili. Přesto ten den, kdy odcházel, se cítil tak volně, jak už dávno ne. Ulevilo se mu, že se zbavil práce, kterou neuměl a neměl rád a teprve teď si všiml, že začalo léto a může si dělat, co se mu zachce. Ten zapomenutý pocit svobody si chtěl co nejdéle uchovat a proto se výjimečně nestavil v hospodě, ale zamířil rovnou domů a vytáhl zpod postele krabici, která patřila matce a jedinou věc, kterou si z domova odnesl. Chvilku nad ní zamyšleně postával... pak ji otevřel, vyndal z ní plátna a štětce... a začal malovat.

Nikdy předtím to nezkoušel a neměl ponětí, že oživovat vzpomínky, pocity a představy je tak těžké. Úplně ho to pohltilo, přestal sledovat čas a obrazy teď byly jeho svět. Zápasil s kompozicí, bojoval s tvary a liniemi a nejvíc se potýkal s barvami - neuměl je míchat a nanášet a zklamalo ho, že na plátně vypadaly jinak, než si představoval. Když skončil, připadal si jako po těžké práci, ale namaloval všechno, co se v něm dlouho hromadilo a věděl, že líp už to nedokáže. Některé obrazy měl obzvlášť rád a za žádnou cenu by je nedal pryč, ale docházely mu peníze a bál se, že zbývající bude muset prodat.

Napadlo ho, že je ukáže otcovým známým, ale hned tu myšlenku zaháněl a trvalo dlouho, než se odhodlal. Stejně toho pak litoval, když přešlapoval mezi dveřmi a oni si většinou obrazy ani neprohlédli, nebo je nechtěli a honem mu dávali peníze, aby už šel. V životě mu nebylo tak trapně... A snažil se pochopit, co se změnilo a proč k nim - a vlastně nikam – nepatří.

***

To léto pomáhal na stavbě a každý den pozdě odpoledne si zašel k řece. Vykoupat se a hlavně malovat. Vždycky se uměl pozorně dívat a teď si dával na čas a objevoval řeku kousek po kousku, poznával kdejakou zátočinu a kámen a žasnul, jak je proměnlivá. Měnila se mu před očima a tak ji začal malovat jinak než dřív. Jen ve zkratce, několika tahy a čarami, aby ji stačil zachytit v míjivém okamžiku a ve všech podobách - prosluněnou a mírně zčeřenou, zakalenou po letní bouřce, i ospalou, s drobnými náznaky podzimu.

„Co tady vyvádíte?“ uslyšel za sebou silný hlas a z leknutí bezděčně zakryl stojan tělem.

Otočil se a všimnul si prstu, který ukazoval na obraz a patřil staršímu pánovi s plnovousem.

„Nebojte, já to nemyslím doslova!“ dodal muž smířlivě a popošel těsně k němu.
„Tak křičím na studenty, ale ti mě znají a neberou vážně. Teda... to bylo dřív... už malbu neučím... Poděkovali mně a rozloučili se. Prej kvůli věku, ale spíš, že mám na všecko vlastní názor.“

A Vojta na ten názor čekal...

„Není to špatný!“ zaznělo povzbudivě.
„Osobitý, ale schází vám řemeslo!... Budete tady zítra?... Fajn! Pár věcí vám k tomu řeknu! A jestli chcete, můžeme potom zajít ke mně. Ukážu vám, co maluju a žena připraví něco k jídlu... jste hubenej až hrůza!... To byste moje lekce dlouho nevydržel!“

Muž se rozloučil a pomalu pokračoval v procházce. Na odchodu ještě Vojtovi pokynul a jemu se zdálo, že srpnové večerní slunce, které už ztrácelo sílu a za chvíli se chystalo zapadnout, dnes víc hřeje. A poprvé po mnoha měsících se na něco těšil.

 

Autor: Helena Kubíčková | středa 30.7.2014 10:44 | karma článku: 25,37 | přečteno: 1509x
  • Další články autora

Helena Kubíčková

Pozvánka na křest knihy

Srdečně zvu na křest knihy Povídky z druhé ruky, který se koná 10.11.2018 od 17,30 v klubu Storm, Praha 3 - Žižkov, Tachovské náměstí 5.

9.11.2018 v 12:35 | Karma: 0 | Přečteno: 76x | Diskuse| Pozvánky, akce

Helena Kubíčková

Santa Claus i na toaletním papíru...?

Od dětství mám ráda Ježíška, přesto netvrdím, že dárky nemůže nosit i Santa Claus. Jen se divím, že když už si obchodníci vybrali tohohle dědu v červené čepici, proč z něj dělají klauna a kašpárka. A potažmo i z kupujících...

17.12.2015 v 13:55 | Karma: 20,71 | Přečteno: 701x | Diskuse| Ostatní

Helena Kubíčková

Hřbitovní byznys

Během letošních Dušiček jsem si připomněla nejen své blízké, ale bohužel i ty, kteří se obohacují na úkor zesnulých. Nedávno jsem totiž zjistila, že tam, kde život jedněch končí, pro druhé začíná výnosný byznys...

3.11.2015 v 13:46 | Karma: 24,87 | Přečteno: 1141x | Diskuse| Společnost

Helena Kubíčková

Když psi mluví

Zní to neuvěřitelně, ale rozumím všemu, co říká můj pes. Nemyslím poštěkávání, vrčení, chňapání, psí pohledy, a tak. To zvládne kdekdo. Myslím skutečnou psí řeč.

22.8.2015 v 23:50 | Karma: 19,05 | Přečteno: 822x | Diskuse| Letní povídka

Helena Kubíčková

Slib

„Slib, že na mě nezapomeneš!“ „Truhlíku můj malej, co tě to napadlo? Přísahám!“ „Tati, já tady bez tebe nevydržím“ „Něco ti dám, abys na mě myslela.“

21.8.2015 v 10:16 | Karma: 20,77 | Přečteno: 777x | Diskuse| Letní povídka
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1672x
Mám ráda jakoukoliv tvůrčí činnost, hory a lesy ve všech ročních obdobích a vůni čerstvě umletého pepře. Volný čas trávím nejraději s rodinou, především s vnučkami.  A mezi má nesplnitelná přání patří zahrát si v komorním kvartetu a psát tak lehce, jak dýchám.  

Před časem mi vyšla kniha povídek Skleněné reliéfy, která mapuje křehkost partnerských a rodinných vztahů. 

 

 

Seznam rubrik