Kouzelný dárek
Zkoušela jsem dobroty ze všech končin, sbírala recepty při cestování, hledala v kuchařkách a časopisech a čerpala inspiraci také z pořadů o jídle.
Letos mi doma k vánocům věnovali certifikát s názvem Kouzelný dárek, který majitele opravňoval k účasti na kurzu s šéfkuchařem.
Když jsem vybírala z nabídky kulinářských institutů, zjistila jsem, že jediné téma, o kterém po mnoha letech kuchařské teorie a praxe nevím vůbec nic, je takzvané vakuové vaření. Byla jsem na tuto techniku zvědavá a když jsem se ve stanovený den dostavila na výuku, čekalo tam ještě jedno překvapení… Kromě mě a ještě jedné ženy (zřejmě z kuchařské branže) byli ostatní účastníci muži a téměř všichni profesionálové - někteří dokonce z televizní soutěže „Na nože“.
Po zahájení nám šéfkuchař vysvětlil, že příprava jídel technikou sous-vide (suvíd) spočívá v dokonalém zavakuování potravin (masa, ryb, drůbeže, ovoce, zeleniny) a následném ohřátí ve vodní lázni při teplotě 50o- 80o, max. 98oC (průměrně 8 - 20 min). Výsledkem je pak šťavnaté jídlo plné chuti - a pokud potřebujeme, i dietní, které nic neztratí ze své výživné hodnoty. Sáček totiž neobsahuje tuk a přidává se minimum přísad a ochucovadel; podtlak zvýrazní aroma a urychlí vaření. A kdo má rád kůrčičku, může maso obalit třeba v sušeném mléce (typ šéfkuchaře!) a zprudka na másle, nebo na oleji osmahnout.
Touto technikou jsme pak připravili kuřecí prsa s omáčkou z černých oliv a mangovým pyré, tresku se špenátem a pěnou ze žervé a také dva dezerty: jablko s jablečnou granitou (ochucenou ledovou tříští) a kávovou želatinou a banán s rumovým piškotem a vanilkovou zmrzlinou.
Vakuování má sice malý háček – zatím se dodávají jen profesionální přístroje, ale údajně se v zahraničí a na internetu dají sehnat sety i pro amatéry. Ale tento způsob se dá praktikovat i s běžně dostupnou vakuovačkou. Zavakuované potraviny (např. syrové maso, sýry nebo uzeniny) se tak rychle nekazí - mají mnohem delší životnost a hotová jídla i po několika dnech v ledničce chutnají jako právě uvařená. Ze všech surovin, včetně příloh, se dají také doma připravit polotovary, které se později jen chviličku ohřejí (na dovolené, výletech, na chatě). Případně lze vakuovaná jídla s úspěchem využívat v dětské a dietní stravě, protože dobře chutnají i bez soli, koření a umělých dochucovadel.
Vakuum má i další praktická využití. Může třeba výrazně zkrátit dobu marinování masa na gril - na půlhodinu, maximálně hodinu, skvěle zachová vůni kávy z již otevřeného balíčku, nebo se hodí i při rychlém nakládání utopenců, sýrů, paprik, rajčat, čalamád, oliv, apod. Pak stačí pouze krátká doba v nálevu nebo marinádě a aroma potravin se výborně rozvine.
***
Po skončení kurzu se asi většina účastníků vrátila ke klasickému vaření, ale přesto odcházeli s pocitem, že se naučili něco nového a využitelného jak v profesionální, tak i domácí kuchyni.
A také něco, co může trochu osvěžit a rozhýbat stojaté vody tradiční české gastronomie.
Související články:
Helena Kubíčková
Pozvánka na křest knihy
Srdečně zvu na křest knihy Povídky z druhé ruky, který se koná 10.11.2018 od 17,30 v klubu Storm, Praha 3 - Žižkov, Tachovské náměstí 5.
Helena Kubíčková
Santa Claus i na toaletním papíru...?
Od dětství mám ráda Ježíška, přesto netvrdím, že dárky nemůže nosit i Santa Claus. Jen se divím, že když už si obchodníci vybrali tohohle dědu v červené čepici, proč z něj dělají klauna a kašpárka. A potažmo i z kupujících...
Helena Kubíčková
Hřbitovní byznys
Během letošních Dušiček jsem si připomněla nejen své blízké, ale bohužel i ty, kteří se obohacují na úkor zesnulých. Nedávno jsem totiž zjistila, že tam, kde život jedněch končí, pro druhé začíná výnosný byznys...
Helena Kubíčková
Když psi mluví
Zní to neuvěřitelně, ale rozumím všemu, co říká můj pes. Nemyslím poštěkávání, vrčení, chňapání, psí pohledy, a tak. To zvládne kdekdo. Myslím skutečnou psí řeč.
Helena Kubíčková
Slib
„Slib, že na mě nezapomeneš!“ „Truhlíku můj malej, co tě to napadlo? Přísahám!“ „Tati, já tady bez tebe nevydržím“ „Něco ti dám, abys na mě myslela.“
Další články autora |
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“
Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...
Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá
Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...
Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu
Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...
Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel
Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...
ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř
Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...
Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze
Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 81
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1672x
Před časem mi vyšla kniha povídek Skleněné reliéfy, která mapuje křehkost partnerských a rodinných vztahů.