Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak španělští ekonomové hodnotí úsporná opatření

Zhruba  před  rokem přijala  španělská vláda sérii úsporných opatření. Není  bez zajímavosti  porovnat je s reformami  v České  republice a dozvědět se, jak jejich rozsah, výsledky a dopad hodnotí s ročním odstupem španělští ekonomové.

Nedávno jsem si ve španělském deníku El País přečetla článek Luise Garicana „Hodnocení roku reforem“, v němž shrnuje a posuzuje výsledky reforem a úsporných opatření, které španělská vláda vyhlásila 12.5.2010. (Autor je profesorem ekonomie a hospodářských strategií na London School of Economics v Madridu a vedoucí katedry McKinsey výzkumného centra ekonomických analýz FEDEA.)

L. Garicano se domnívá že, že snahy vlády měly úspěch, pokud jde o snížení  schodku  státního rozpočtu, byly částečně úspěšné v sanaci finančního sektoru a zcela ztroskotaly při zavádění strukturálních změn, potřebných ke zvýšení potenciálu růstu španělské ekonomiky.

Daňová konsolidace

Prioritou španělské vlády bylo snížit schodek státního rozpočtu, stabilizovat státní zadluženost a umožnit tak financování zahraničního dluhu - rozpočtový schodek měl klesnout na 9,3% HDP (hrubého domácího produktu). Plán zahrnoval snížení platů ve státní správě o 5 % v r. 2010 a jejich zmrazení v r. 2011; ve státním sektoru zmrazení nových pracovních smluv, snížení státních investic a zrušení tzv. „dětského šeku“ (příspěvek matkám - pozn.) Schodek se nakonec podařilo snížit (ve výsledku na 9,2%), ale vzhledem k dočasnému charakteru a reverzibilitě učiněných opatření nelze hovořit o reformách.

Vláda zavedla reformu penzijního systému s progresivním zvýšením důchodového věku na 67 let (s poukazem na ukazatele věkového průměru od r. 2007) a omezila odchody do předčasného důchodu. Problémy se tak komplexně neřeší, pouze se zavádějí úsporná opatření na podporu udržitelnosti systému. Vláda také není schopná přimět autonomní oblasti Španělska dodržovat výdajové stropy. V souladu s demografickým vývojem je rovněž třeba realizovat střednědobé změny ve zdravotnictví. Upevnit a stabilizovat státní finance pak vyžaduje změny operačního rámce daňového systému a výdajových pravidel. A dosud stále chybí reformy, které by nastartovaly zmíněný růst; neuskutečnila se ani daňová konsolidace - s cílem zmenšit rozpočtový deficit a stabilizovat státní dluh, aby bylo možné financovat vnější zadluženost španělské ekonomiky.

Sanace finančního sektoru

S velkým zpožděním se realizovala transformace finančního sektoru (po chybných krocích restrukturalizačních bankovních fondů v r. 2009 a 2011 a zákonu o bankovnictví z  r. 2010). Uskutečnily se  fúze finančních ústavů (ze 45 na 17), došlo k větší transparentnosti bankovních bilancí a značnému nárůstu minimální kapitálové přiměřenosti. 

I v této oblasti však ještě zbývá mnoho udělat. Problémové finanční ústavy měly v minulosti neprofesionální vedení, což se bohužel i přes zmiňovaný zákon z r. 2010 dosud nezměnilo. Kromě toho zbývá ještě vyhodnotit ztráty - převážně v nemovitostech, a rekapitalizovat celý sektor. Neexistující vyhodnocení ztrát v oblasti nemovitostí tak zpozdilo úsporná opatření, která by dovolila znovuoživení sektoru a podpořila poskytování úvěrů životaschopným podnikům a nikoliv insolventním realitním kancelářím.

Strukturální změny k posílení ekonomického růstu

Východiskem z krize je růst produktivity a konkurenceschopnosti španělské ekonomiky. Základním předpokladem je zlepšit tvorbu lidského kapitálu a využít ho na trhu práce, poněvadž pouze zásadními reformami vzdělávacího systému a trhu práce lze dosáhnout stanovených cílů. V utváření a vzdělávání lidského kapitálu se nic nezměnilo. Španělský vzdělávací systém vykazuje trvale průměrnou úroveň (bez zjevné sociální poptávky ze strany rodičů) a neřeší se tak zásadní problém globalizované ekonomiky.

V oblasti práce obsahuje současná reforma, započatá v r. 2010, nesoudržná opatření oproti cílům, které si původně kladla - tzn. omezit smlouvy na dobu určitou, zvýšit vnitřní flexibilitu podniků a  realizovat nutné změny, jak se navrhovalo v  tzv. „Manifestu 100 “. (Dokument ve prospěch reformy trhu práce,  podepsaný 100 ekonomy - žádal odstranění smluv na dobu určitou, flexibilitu v jednáních mezi vedením podniků a odbory, zavedení ochranných mechanismů proti nezaměstnanosti a pobídkovou politiku při hledání zaměstnání - pozn.). Vláda totiž udělala to nejhorší, co mohla, když přistoupila za vysokou politickou cenu k pracovní reformě bez podpory socialistické strany.

Při uzavírání pracovních smluv se neudálo oproti předpokladům nic podstatného, neprosadilo se uzavírání pouze jedné pracovní smlouvy, nepodařilo se dosáhnout decentralizaci v kolektivním vyjednávání podniků s odbory a nepokročilo se ani v politice aktivní zaměstnanosti, vzdělávání a intermediaci zaměstnanců (soubor opatření k usnadnění propojení nabídek práce s těmi, co hledají zaměstnání -  pozn.). Systém smluv vykazuje podvojnost a adaptace podniků na změny ekonomických podmínek je velmi omezená - což opět vyúsťuje v dočasnou zaměstnanost a růst nezaměstnanosti.

Jak FEDEA uvedlo ve své prosincové zprávě z minulého roku, rostoucí konkurence a odstranění vstupních tržních bariér - zvláště ve službách - by mohly vytvořit mnoho nových pracovních míst. Zde je nutné uskutečnit zásadní reformy, ale ani dosavadní zákony - Zákon o udržitelné ekonomice (zahrnuje soubor opatření ve finančním a podnikovém sektoru a v oblasti životního prostředí - pozn.) a Směrnice o službách v rámci EU (vytvoření jednotného trhu služeb v EU za pomoci odstranění zákonných a administrativních bariér - pozn.) nepředpokládaly větší změny.

V souhrnu: snaha vlády přinesla podstatná opatření pouze v některých oblastech (penze a konsolidace financí), ale dosud chybí ozdravení finančního sektoru a zásadní reformy ve sféře ekonomického růstu, tvorbě nových pracovních míst a scházejí také opatření, kterými by se čelilo rostoucí zadluženosti ve státním i privátním sektoru. Nejdůležitějšími reformami tedy budou reforma vzdělání a reforma trhu práce.

(ze španělštiny přeložila Helena Kubíčková, zkráceno podle: Luis Garicano, Valoración de un año de reformas, El País, 8.5.2011, http://elcomentario.tv/reggio/valoracion-de-un-ano-de-reformas-de-luis-garicano-en-negocios-de-el-pais/08/05/2011/ ; http://www.elpais.com/articulo/primer/plano/Valoracion/ano/reformas/elpepueconeg/20110508elpneglse_3/Tes ; )

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Kubíčková | středa 29.6.2011 12:35 | karma článku: 18,29 | přečteno: 1931x
  • Další články autora

Helena Kubíčková

Pozvánka na křest knihy

Srdečně zvu na křest knihy Povídky z druhé ruky, který se koná 10.11.2018 od 17,30 v klubu Storm, Praha 3 - Žižkov, Tachovské náměstí 5.

9.11.2018 v 12:35 | Karma: 0 | Přečteno: 76x | Diskuse| Pozvánky, akce

Helena Kubíčková

Santa Claus i na toaletním papíru...?

Od dětství mám ráda Ježíška, přesto netvrdím, že dárky nemůže nosit i Santa Claus. Jen se divím, že když už si obchodníci vybrali tohohle dědu v červené čepici, proč z něj dělají klauna a kašpárka. A potažmo i z kupujících...

17.12.2015 v 13:55 | Karma: 20,71 | Přečteno: 701x | Diskuse| Ostatní

Helena Kubíčková

Hřbitovní byznys

Během letošních Dušiček jsem si připomněla nejen své blízké, ale bohužel i ty, kteří se obohacují na úkor zesnulých. Nedávno jsem totiž zjistila, že tam, kde život jedněch končí, pro druhé začíná výnosný byznys...

3.11.2015 v 13:46 | Karma: 24,87 | Přečteno: 1141x | Diskuse| Společnost

Helena Kubíčková

Když psi mluví

Zní to neuvěřitelně, ale rozumím všemu, co říká můj pes. Nemyslím poštěkávání, vrčení, chňapání, psí pohledy, a tak. To zvládne kdekdo. Myslím skutečnou psí řeč.

22.8.2015 v 23:50 | Karma: 19,05 | Přečteno: 822x | Diskuse| Letní povídka

Helena Kubíčková

Slib

„Slib, že na mě nezapomeneš!“ „Truhlíku můj malej, co tě to napadlo? Přísahám!“ „Tati, já tady bez tebe nevydržím“ „Něco ti dám, abys na mě myslela.“

21.8.2015 v 10:16 | Karma: 20,77 | Přečteno: 777x | Diskuse| Letní povídka
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1672x
Mám ráda jakoukoliv tvůrčí činnost, hory a lesy ve všech ročních obdobích a vůni čerstvě umletého pepře. Volný čas trávím nejraději s rodinou, především s vnučkami.  A mezi má nesplnitelná přání patří zahrát si v komorním kvartetu a psát tak lehce, jak dýchám.  

Před časem mi vyšla kniha povídek Skleněné reliéfy, která mapuje křehkost partnerských a rodinných vztahů. 

 

 

Seznam rubrik