Dovolená zakončená stávkou (Spadli snad Řekové z višně?)

Čisté moře, pěkné koupání, výborné jídlo, hezké ubytování a bezchybný servis. Tak hodnotím letošní podzimní dovolenou, kterou jsme už podruhé zvolili na Rhodosu.

Dobrý dojem z týdenního pobytu se ale pokazil ve chvíli, kdy jsme v neděli ráno přijeli na letiště. Od české delegátky jsme se (bohužel opožděně) dozvěděli, že ve středu proběhla v Řecku generální stávka a v den našeho odjezdu se chystají stávkovat i letoví dispečeři.

Lety do Prahy a ostatních evropských měst byly odloženy. Nejprve o desítky minut, potom o další nekonečné hodiny. Letiště se postupně plnilo pasažéry a začalo praskat ve švech. Pro nedostatek místa všichni seděli a leželi na zemi, malé děti plakaly, před pulty s občerstvením a okolo toalet stály mnohametrové fronty, kapacita klimatizace zdaleka nestačila.

Když jsme konečně odletěli, české letušky se ze všech sil snažily napravit pošramocenou reputaci řeckých kolegů a co nejrychleji vymazat vzpomínku na dlouhé čekání. Servírovaly nápoje navíc, roznášely chutné teplé jídlo a rozdávaly bonbóny a úsměvy.

Proč o tom vůbec píšu? Nemíním si STĚŽOVAT, ani se pozastavovat nad nepříjemným a promarněným dnem na letišti (v neklidném Řecku se s možnými komplikacemi muselo počítat) …

Zmiňuji se o tom především proto, že Češi a turisté z celé Evropy nechápali uvažování stávkujících

Právo na stávku samozřejmě nikdo nezpochybňoval. Ani platy letových dispečerů (v Německu je to údajně okolo 10 000 EUR měsíčně) a ani  jejich další požadavky ..... Ale ... ať už stávkující žádali cokoliv, měli si v prvé řadě uvědomit, že Řecko – jak je všeobecně známo – získává velkou část příjmů z turismu. A měli myslet i na to, že evropské země pro ně momentálně projednávají poskytnutí astronomické finanční injekce a odpuštění velké části jejich zběsile rostoucího dluhu.

Nikdo z českých ani zahraničních cestujících proto nerozuměl, proč se stávkuje právě na mezinárodních letištích (a ne třeba před řeckým parlamentem). Vždyť zrovna tam je klientela z evropských zemí (a především z Německa), která přináší řecké ekonomice velké zisky a jejíž vládní představitelé se zasazují o poskytnutí podpory a tolik potřebných úvěrů! Chtějí snad stávkující své klienty nadobro otrávit a odradit od dalších návštěv?... Jak uvádějí oficiální statistiky, vzhledem k rostoucí nestabilitě řeckých destinací přijelo letos do Řecka o třetinu zahraničních turistů méně!… Chtějí snad řecké odbory, aby nespokojení cizinci po návratu domů ještě víc protestovali proti nekonečným dotacím, mizícím v Řecku?.... Spadli snad Řekové z višně?....

***

Jako mírně poučený laik chápu ekonomické provázanosti v EU. Avšak po této zkušenosti jsem definitivně zapochybovala o správnosti bezbřehé SOLIDARITY… Je třeba hledat jiná koncepční řešení.... A myslím, že podobný názor měla i většina turistů, kteří se po návratu museli dát svědomitě do práce, aby vydělali na ztráty, způsobené vlnou řeckých stávek.

 

 

fotomontáž - www.flickr.com

Autor: Helena Kubíčková | čtvrtek 20.10.2011 10:10 | karma článku: 23,47 | přečteno: 1283x
  • Další články autora

Helena Kubíčková

Hřbitovní byznys

3.11.2015 v 13:46 | Karma: 24,87

Helena Kubíčková

Když psi mluví

22.8.2015 v 23:50 | Karma: 19,05

Helena Kubíčková

Slib

21.8.2015 v 10:16 | Karma: 20,77