Čokoládové pralinky

Před pár lety mi dcera navrhla : "Zpestříme sortiment vánočního cukroví!"  A objevila pár receptů na čokololádové pralinky. Nejprve jsem si myslela, že se nemohou vyrovnat těm pravým belgickým, ale překvapily mě! 

Profesionální pralinky se samozřejmě vyrábějí trochu jinak než domácí. Používá se přesně daná technologie, nejkvalitnější čokoláda (zahřívaná na určitou teplotu) a liší se také tradičními tvary a zdobením.

Nicméně i pralinky od amatéra mohou chutnat líp než běžné čokoládové bonbony a vánoční kolekce. Pochopitelně platí, že čím lepší suroviny a čokoládovou hmotu použijeme (minimálně 60% kakaa), tím  lepší  bude výsledek. Ale postačí i dobrá čokoláda na vaření. Pokud si na některé druhy pralinek obstaráme silikonovou formu, vnitřek bonboniéry, nebo tvořítko na led, zhotovíme je velmi rychle (tekutou čokoládu naléváme do vymazané formy).

Pralinky se dají skladovat v ledničce nebo mrazáku. Můžeme si také koupit malou krabičku (nebo vyrobit podle přiloženého vzoru) a bonbony věnovat jako dárek. Případně je zabalit do celofánu nebo alobalu a pověsit na stromeček.

Ale poněvadž se prokázalo, že čokoláda obsahuje spoustu prospěšných a posilujících látek pro organismus (a před svátky přece potřebujeme energii), nemusíme čekat až do vánoc. Můžeme pralinky vyrobit a OCHUTNAT HNED!!

************************************************************************************

MANDLOVÉ PRALINKY S LIKÉREM
20 dkg mléčné nebo hořké čokolády, 20 dkg nasekaných oloupaných mandlí, 4 - 6 lžič Baileys (nebo podobného sladkého hustého likéru – třeba vaječného koňaku)
Čokoládu pomalu rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme mandle a likér. Necháme vychladnout a když hmota neteče, lžičkou klademe na pergamenový papír vymazaný máslem. Kopečky dáme ztuhnout do ledničky.

PIŠKOTOVÉ PRALINKY S MANDLEMI
15 dkg drcených piškotů, 10 dkg bílé čokolády, 5 dkg moučkového cukru, 7, 5 dkg másla, 5 dkg sekaných mandlí, 1 - 2 lžíce rumu
Utřeme máslo s cukrem a opatrně smícháme s rozpuštěnou čokoládou (ve vodní lázni). Přimícháme piškoty, mandle a rum. Vypracujeme těsto a necháme vychladit. Z těsta vyválíme asi 1,5 cm silný plát (přes potravinovou fólii) a nakrájíme na kvádříky. Na dvě hodiny dáme do ledničky. Připravíme si 15 dkg mléčné čokoládové polevy a namáčíme do ní vychladlé kousky. Můžeme zdobit kandovaným ovocem.

JEDNODUCHÝ  ČOKOLÁDOVÝ  FONDÁN
500 g tmavé čokolády, 80 g másla, 400 g slazeného mléka v konzervě (kondenzované mléko), půl lžičky vanilkové příchuti
Všechno pozvolna rozpustit ve vodní lázni, smíchat, nalít na vymazaný pergamenový papír na plech, po ztuhnutí nakrájet na kostičky a ozdobit.

LANÝŽE
130 g tmavé čokolády, 2 lžičky másla, rum, 50 g strouhaný kokos, 100 g rozdrcených piškotů, 5 lžic moučkového cukru, 2 lžíce kakaa
Rozpustit (ve vodní lázni) a smíchat, uhníst kuličky a obalit v kakau (nebo moučkovém cukru).

ČAJOVÉ KULIČKY
25 dkg nastrouhaných ořechů, 5 lžic medu, 3 lžíce silného odvaru tmavého čaje, 1 lžíce rumu, šťáva z 1 pomeranče, 1 vanilkový cukr
Suroviny smícháme ve vodní lázni a trochu "vyvaříme". Necháme vychladnout, z kousků tvarujeme kuličky a obalíme v nastrouhané čokoládě na vaření.

OŘECHOVÉ TYČINKY NEBO KULIČKY
5 dkg moučkového cukru, 15 dkg strouhaných ořechů, 5 dkg mletých piškotů, 1 bílek, 1 lžíce rumu.   Smícháme a vytvarujeme tyčinky nebo kuličky. Namáčíme v rozpuštěné čokoládě.

 forma na pralinky (Lídl)       

                                                                          krabička

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Kubíčková | pondělí 14.11.2011 9:59 | karma článku: 9,39 | přečteno: 1067x
  • Další články autora

Helena Kubíčková

Hřbitovní byznys

3.11.2015 v 13:46 | Karma: 24,87

Helena Kubíčková

Když psi mluví

22.8.2015 v 23:50 | Karma: 19,05

Helena Kubíčková

Slib

21.8.2015 v 10:16 | Karma: 20,77