Soudní znalci a lékařská problematika č. 1.

Jestliže má pacient pocit, že došlo k špatné terapii ze strany lékaře, nebo že lékař svým postupem způsobil pacientovy nějakou škodu, či mu přivodil dokonce smrt, obvykle poškozená strana osloví nějakého soudního znalce z oboru medicíny a nechá si vypracovat soudně znalecký posudek. Jestliže znalecký posudek hovoří o tom, že byla způsobena nějaká škoda, či že došlo k poškození zdraví, předkládá se daná problematika soudu.

Z výše uvedeného postupu vyplývá celá řada problémů a pochybení.
1.    Soudní znalci z oboru medicíny mají specializace, stejně jako lékaři, takže je nutné si vybrat soudního znalce v daném oboru. Ale ani po té není situace jednoduchá, neboť například, jestliže proběhne nějaká operace a následně pacient zemře na masívní embolii do plic, máme zde problematiku nejenom pro soudního znalce z oboru chirurgie, ale máme zde oblast anesteziologie, neboť je nutné posoudit prostup anesteziologa, ale i problematiku z oblasti interny, neboť je nutné posoudit zdravotní stav pacienta v době před operací, a posoudit postup při pooperační léčbě.
2.    Ale ani tímto není vyhráno, neboť soudní znalec, pakliže mu dáme volnost, si bude posuzovat pouze to, co uzná za vhodné, a tedy může celou řadu důkazů jednoduše ignorovat (a to v současné době zcela legitimně), a tedy jeho závěry mohou být chybné. Takže je nutné se v celé problematice předem orientovat, shromáždit veškeré dostupné důkazy, tyto důkazy analyzovat, nejlépe konzultovat s odborníkem, který se v oblasti medicíny vyzná, připravit pro soudního znalce jasně definované dotazy a teprve po té soudního znalce oslovit.
3.    Zásadní je shromáždění důkazů, což znamená, že si musíte písemně vyžádat kompletní kopii veškeré lékařské dokumentace, a to co nejdříve a co nejrychleji. Rád bych podotknul, že není neobvyklé, že se najednou nějaká dokumentace, či její část ztratí nebo, že se v ZD (zdravotnické dokumentaci) objeví vpisy a doplňování. Každý převzatý list ZD musí být podepsaný vámi a zástupcem nemocnice, či ambulance, aby bylo zřejmé, že se jedná o platné dokumenty. Je nutné si vyžádat nejenom zápisy v ZD, ale i veškeré kopie všech vyšetření, RTG, laboratoří, CT, apod. Musíte mít zápis z operace, musíte znát veškeré léky, které byly aplikovány, musíte mít přehled o zápisu teplot apod. Současně s tím je velmi vhodné si vyžádat i zápisy v ZD u vašeho OL, či u odborných lékařů, kam jste docházeli, či kam docházel pacient. Mnohdy tam najdete odpovědi.
4.    Vynikajícím tahem je porovnat zápisy v ZD s tím, co bylo účtováno za výkony zdravotnické pojišťovně, neboť můžete najít celou řadu rozporů, které mohou vypovídat o následných vpisech do ZD před tím, než vám byla vydána. Proto si vyžádejte výpis ze svého účtu u zdravotnické pojišťovny a srovnejte účtované výkony se zápisy v ZD.
5.    Znalecký posudek, který tímto vznikne, by mohl mít podstatně vyšší úroveň, než jakou mají běžně vydávané posudky. Tedy, tímto odpovídám na dotaz, který se objevil v blogu: Ano, můžete si k soudu přizvat vlastního znalce, můžete si nechat udělat vlastní soudně znalecký posudek, ale aby to vůbec mělo nějaký smysl, pak doporučuji splnit velmi pečlivě body 1-4.
Na závěr tohoto článku je nutné vysvětlit, že jakýkoli Váš soudně znalecký posudek, následně předložený u soudu, není pro soud obecně závazným posudkem, ale jde pouze o jeden z důkazů. Jestliže si soud vyžádá svůj soudně znalecký posudek, pak tento posudek je „nadřazen“ vašemu posudku. Z toho vyplývá, že jestliže budete chtít uspět u soudu, musíte se připravit na to, že musíte se soudními znalci přivzatými soudem skutečně „bojovat“, musíte aktivně vytvářet dotazy, na které budete požadovat odpovědi, musíte závěry a tvrzení takového posudku srovnávat s důkazy a musíte trvat na odstranění všech existujících rozporů, a hlavně, vše co budete tvrdit, rozporovat a požadovat, zásadně předkládejte v písemné formě.
Více v článku č. 2.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniel Havránek | pátek 20.1.2012 10:59 | karma článku: 14,01 | přečteno: 1798x