Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soudní znalci a lékařská problematika č. 1.

Jestliže má pacient pocit, že došlo k špatné terapii ze strany lékaře, nebo že lékař svým postupem způsobil pacientovy nějakou škodu, či mu přivodil dokonce smrt, obvykle poškozená strana osloví nějakého soudního znalce z oboru medicíny a nechá si vypracovat soudně znalecký posudek. Jestliže znalecký posudek hovoří o tom, že byla způsobena nějaká škoda, či že došlo k poškození zdraví, předkládá se daná problematika soudu.

Z výše uvedeného postupu vyplývá celá řada problémů a pochybení.
1.    Soudní znalci z oboru medicíny mají specializace, stejně jako lékaři, takže je nutné si vybrat soudního znalce v daném oboru. Ale ani po té není situace jednoduchá, neboť například, jestliže proběhne nějaká operace a následně pacient zemře na masívní embolii do plic, máme zde problematiku nejenom pro soudního znalce z oboru chirurgie, ale máme zde oblast anesteziologie, neboť je nutné posoudit prostup anesteziologa, ale i problematiku z oblasti interny, neboť je nutné posoudit zdravotní stav pacienta v době před operací, a posoudit postup při pooperační léčbě.
2.    Ale ani tímto není vyhráno, neboť soudní znalec, pakliže mu dáme volnost, si bude posuzovat pouze to, co uzná za vhodné, a tedy může celou řadu důkazů jednoduše ignorovat (a to v současné době zcela legitimně), a tedy jeho závěry mohou být chybné. Takže je nutné se v celé problematice předem orientovat, shromáždit veškeré dostupné důkazy, tyto důkazy analyzovat, nejlépe konzultovat s odborníkem, který se v oblasti medicíny vyzná, připravit pro soudního znalce jasně definované dotazy a teprve po té soudního znalce oslovit.
3.    Zásadní je shromáždění důkazů, což znamená, že si musíte písemně vyžádat kompletní kopii veškeré lékařské dokumentace, a to co nejdříve a co nejrychleji. Rád bych podotknul, že není neobvyklé, že se najednou nějaká dokumentace, či její část ztratí nebo, že se v ZD (zdravotnické dokumentaci) objeví vpisy a doplňování. Každý převzatý list ZD musí být podepsaný vámi a zástupcem nemocnice, či ambulance, aby bylo zřejmé, že se jedná o platné dokumenty. Je nutné si vyžádat nejenom zápisy v ZD, ale i veškeré kopie všech vyšetření, RTG, laboratoří, CT, apod. Musíte mít zápis z operace, musíte znát veškeré léky, které byly aplikovány, musíte mít přehled o zápisu teplot apod. Současně s tím je velmi vhodné si vyžádat i zápisy v ZD u vašeho OL, či u odborných lékařů, kam jste docházeli, či kam docházel pacient. Mnohdy tam najdete odpovědi.
4.    Vynikajícím tahem je porovnat zápisy v ZD s tím, co bylo účtováno za výkony zdravotnické pojišťovně, neboť můžete najít celou řadu rozporů, které mohou vypovídat o následných vpisech do ZD před tím, než vám byla vydána. Proto si vyžádejte výpis ze svého účtu u zdravotnické pojišťovny a srovnejte účtované výkony se zápisy v ZD.
5.    Znalecký posudek, který tímto vznikne, by mohl mít podstatně vyšší úroveň, než jakou mají běžně vydávané posudky. Tedy, tímto odpovídám na dotaz, který se objevil v blogu: Ano, můžete si k soudu přizvat vlastního znalce, můžete si nechat udělat vlastní soudně znalecký posudek, ale aby to vůbec mělo nějaký smysl, pak doporučuji splnit velmi pečlivě body 1-4.
Na závěr tohoto článku je nutné vysvětlit, že jakýkoli Váš soudně znalecký posudek, následně předložený u soudu, není pro soud obecně závazným posudkem, ale jde pouze o jeden z důkazů. Jestliže si soud vyžádá svůj soudně znalecký posudek, pak tento posudek je „nadřazen“ vašemu posudku. Z toho vyplývá, že jestliže budete chtít uspět u soudu, musíte se připravit na to, že musíte se soudními znalci přivzatými soudem skutečně „bojovat“, musíte aktivně vytvářet dotazy, na které budete požadovat odpovědi, musíte závěry a tvrzení takového posudku srovnávat s důkazy a musíte trvat na odstranění všech existujících rozporů, a hlavně, vše co budete tvrdit, rozporovat a požadovat, zásadně předkládejte v písemné formě.
Více v článku č. 2.

Autor: Daniel Havránek | pátek 20.1.2012 10:59 | karma článku: 14,01 | přečteno: 1798x
  • Další články autora

Daniel Havránek

Léčba rakoviny

Již dlouhou dobu chci napsat článek o rakovině a její léčbě. Má to bohužel celou řadu úskalí.Základním problémemje fakt, že většina lidí, kteří rakovinu dostanou, si za tuto nemoc mohou sami. A to je něco, co nikdo nechce slyšet. Druhým základním problémemje fakt, že léčba, které zřejmě převážná většina lidí věří, je destruktivní a velmi často neúčinná, a to opět nikdo nechce slyšet. Posledním problémemje fakt, že základním kamenem léčby této nemoci, je její prevence, a to znamená, že odpovědnost za svůj život a zdraví je v našich rukách, a tedy nemůžeme vinit ani bakterie, ani viry, ani životní prostředí a ani genetiku. V podstatě to znamená, že za vznik této nemoci opravdu může především lidská hloupost. A to opět nikdo nechce slyšet.

6.11.2012 v 0:00 | Karma: 30,56 | Přečteno: 10658x | Diskuse| Ostatní

Daniel Havránek

Péče o zdraví - jaký vzduch dýcháme v zaměstnání

Seznámení s problematikou:Každý den desítky tisíc lidí pracují v prostředí, které je zdravotně závadné, které poškozuje jejich zdraví, a to aniž by si tuto situaci uvědomovali. Ono riziko představují všechny budovy, či továrny, kde je cirkulace vzduchu zajišťována prostřednictvím vzduchotechnického potrubí.Legislativa našeho státu například přikazuje pravidelné revize elektrických rozvodů, revize plynu, hasební techniky, ale z hlediska revize, údržby a hygienické péče o rozvody vzduchotechniky, není přikázáno naprosto nic.

2.2.2012 v 16:22 | Karma: 10,05 | Přečteno: 950x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Daniel Havránek

Infekční nemoci, chřipka, hepatitida, bakteriální a plísňová onemoc

Problematika infekčních nemocí je v podstatě velmi jednoduchá. Existuje pouze jedna jediná skutečně účinná obrana a tou je: „ nepřijít do kontaktu se žádným infekčním agens.“ Pravdou je to, že něco podobného není možné, V každém okamžiku lidský organismus přichází do kontaktu s mnoha mikroorganismy, z nichž mnohé jsou našemu tělu naštěstí dobře známé, takže proti nim máme ochranu, ale někdy máme tu smůlu, že jde o nový agens nebo jsme jinak oslabení a pak onemocníme.

1.2.2012 v 16:05 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Ostatní

Daniel Havránek

Péče o zdraví- osobní hygiena

Pro většinu lidí je osobní hygiena samozřejmostí a zřejmě si neuvědomují, že i u něčeho tak samozřejmého celá řada věcí samozřejmá není. Do osobní hygieny patří hygiena těla, hygiena intimních partií, mytí si rukou, hygiena při mezi personální komunikace, dýchání, péče o ústní hygienu, hygiena oblékání, hygiena při jídle a pití. Pod pojmem hygiena si zde musíme představit takové jednání a chování, která nepoškozuje nás, a pokud možno, ani ostatní.

31.1.2012 v 16:04 | Karma: 17,78 | Přečteno: 6769x | Diskuse| Ostatní

Daniel Havránek

Jak se chovat u lékaře-co po něm můžeme chtít

Všiml jsem si, že mezi čtenáři není zájem o informace právního rázu. Většinu zřejmě zajímají praktické rady pro běžný kontakt s lékařem.Základem péče o zdraví je prevence. Rád bych podotkl, že v době socialismu, byla prevence povinná, systém prevence byl skutečně jeden z nejlepších v celé Evropě, a to i v Evropě západní, lidé byli písemně vyzýváni k prohlídkám, kontrolám i očkování.Dnes se situace mění a bohužel, ne vždy dobrým směrem. Svoboda sebou přináší i celou řadu problémů, kdy břímě odpovědnosti je přeneseno ze státu na jedince. Nejsem zastáncem represí, ani příkazů, ale postrádám náhradní systém informací, který by suploval roli kontroly státem. Co tedy můžeme od lékaře chtít, co od něj můžeme požadovat, co bychom měli požadovat.

28.1.2012 v 16:21 | Karma: 17,32 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:03

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Lékař, odbornost chirurgie, fyzioterapie, hygiena a epidemiologie. Obchodně technický manažer zahraniční společnosti.