Peníze na prodej

Neustále slyšíme ze všech stran, že nám chybí peníze, peníze, peníze….. Chybí jednotlivcům, rodinám, firmám, státům, Evropské unii a dokonce i bankám, tak kde ty peníze, ksakru, jsou?

Takhle to vypadá, že peníze chybí všude na celém světě. Ale jak je to možné? Vždyť lidstvo si nastavilo pravidla, která by měla fungovat. A v tom je ten problém, vážení. Peníze jsou směnný prostředek a zákonné platidlo, tedy statek, pro který platí, že směna se realizuje jeho prostřednictvím. Tolik definice peněz, která dnes již ale v praxi nenaplňuje svůj původní význam. Ve chvíli, kdy se peníze samy staly obchodním artiklem a na scénu vstoupil celosvětový fenomén dluh, doprovázený úrokem, který je mimo jiné hlavní příčinou a zároveň důsledkem všech dosavadních celosvětových finančních krizí, přestaly finanční toky proudit tam, kde je společnost nejvíce potřebuje.

Vzhledem k tomu, že peníze se dají přirovnat ke krvi tekoucí v organizmu lidské společnosti, je nezbytné, aby lidstvo hledalo ty nejlepší formy a cesty, jak zabezpečit spravedlivý a smysluplný tok peněz celou ekonomikou.

 

Současný stav

Peníze v podstatě přestávají plnit funkci, ke které byly prapůvodně určeny a v obrovské míře se přesouvají do oblasti půjčování za úrok, spekulací na burzách a dalších pochybných oblastí, které ale lidstvu nepřináší žádný pozitivní ekonomický, ale ani sociální, efekt. Významně roste objem majetku pocházejícího ze spekulativního obchodu a naopak klesá objem finančních prostředků z poctivé lidské práce, která sebou nese materiální produkci a tolik potřebnou tvorbu pracovních míst. Lidem chybí peníze, neboť bez možnosti prodeje své vlastní práce peníze nezískají. Rozhodující vliv na celkovou ekonomiku mají věřitelé, a ti dávají, jak se zdá, přednost snadným spekulacím na burzách a nákupu státních dluhopisů před financováním výrobní oblasti, která je hlavním zdrojem produkce státních příjmů. Vládnoucí politická moc již dávno ztratila svůj vliv a kontrolu nad správným tokem financí ekonomikou a jen bezmocně vydává další a další dluhopisy, zvedá daně a uvrhá náš stát do větších a větších dluhů.

 

Představme si, že by zasedla rada moudrých občanů disponujících zdravým selským rozumem a po zralé úvaze přišla na to, že peníze již neslouží k prapůvodnímu účelu, tedy ke směňování statků, ale že se samy staly velmi atraktivním obchodním artiklem. Došli by k závěru, že místo toho, aby peníze sloužily lidem ke směně za potřebné statky za účelem obživy sebe sama a své rodiny a tekly ekonomikou tak, aby podněcovaly tvorbu pracovních míst, spekulanti je investují na burzách, v kasinech, sázkových kancelářích, do různých fondů, kšeftují s různými měnami států a dalšími spekulativními komoditami.  Dále je používají na výrobu zbraní, drog a dalších svinstev, které lidstvu nepřináší žádná pozitiva. Rovněž by zjistili, že lidé své peníze ukládají do bank, které jim je následně půjčují za lichvářský úrok, a tím znehodnocují jejich původní hodnotu tak razantně, že inflace jde do tisíců procent. Centrální banky si tisknou peníze, které nejsou kryté materiální hodnotou, a tak, ze strachu z upadající hodnoty peněz, se lidé uchylují k investicím do zlata a drahých kamenů, u kterých v důsledku enormní poptávky roste jejich falešná hodnota do závratných výšin. V podstatě se finanční trh touto transakcí snaží vrátit zpátky k základům bankovnictví, kde zlato muselo pokrývat veškerou hodnotu natištěných peněz. Tohoto zlatého standardu již ale nelze za dané situace dosáhnout, neboť tisk nekrytých peněz se stal pro celou Evropu standardním pravidlem.

A tak, jak postupně roste tok peněz do těchto falešných iluzí, které člověku přináší jen falešné naděje a ekonomické příkoří, ochabuje finanční tok do oblastí reálných lidských potřeb, jako jsou oblast výroby, přiměřeného obchodu, služeb, zdravotnictví, školství, rozvoje morálního vědomí, finanční gramotnosti, kultury, sociální oblast, ochrana životního prostředí, podpora přirozené demografické reprodukce, sportu, a důchodová oblast. Falešný úrok vydělaný z půjčování peněz devalvuje a ničí hodnotu peněz, neboť zde nevzniká žádná přidaná hodnota vytvořeného materiálního produktu. Následná inflace, způsobená tímto procesem, nutí firmy k zvyšování cen a vzápětí i mezd, a tak vzniká nesmyslná, nikdy nekončící „honěná“, která ve svém důsledku vyvolává nedostatek peněz ve všech oblastech lidského života.

Z práva, které by mělo garantovat pravdu a spravedlnost i v ekonomických, tedy finančních, oblastech, se stala nepoužitelná a nesrozumitelná směsice právních norem, které již dávno přestaly sloužit základům lidské společnosti, neboť jim společnost přestává zcela rozumět. Soudci ze svých neodvolatelných pozic rozhodují bez strachu o svůj post tak, jak jim to přikáží jejich straničtí bossové a ani korupce pro ně není v mnohých případech neznámým nástrojem k pokřivení pravdy.

 

A tak rada moudrých po zralé úvaze a hledání řešení vynese následující stanovisko:

Peníze ztratily svůj prapůvodní význam a přestávají sloužit lidské společnosti jako celku v těch oblastech, pro které byly původně určeny. Lidé se stali nedobrovolně otroky peněz, a proto je třeba jim navrátit jejich původní účel. Z toho důvodu byl učiněn závěr, že peníze nesmí byt použity k jiným transakcím než k těm, které budou ku prospěchu lidské populaci jako celku. Je třeba zabránit jejich nehospodárnému použití v těchto oblastech:

  • Peníze nesmí být použity jako obchodní artikl a k spekulacím, dále je třeba zakázat jakékoliv hazardní hry, kasina, automaty a sázkové kanceláře;
  • Peníze nesmí být půjčovány na úrok;
  • Peníze nesmí být použity k takovému přerozdělování, kterým by mohl být kterýkoli občan společnosti nespravedlivě poškozen;
  • Peníze nesmí být použity na výrobu jakýchkoli zbraní;
  • Peníze nesmí být použity na výrobu drog a podobných svinstev, které lidstvu škodí;
  • Všichni zaměstnanci státu budou mít trestněprávní zodpovědnost za svá rozhodnutí a budou ručit veškerým svým majetkem za škody způsobené svému národu, pokud peníze občanů použijí jinak, než bude stanoveno zákonem;
  • V oblasti vymahatelnosti práva bude pravda postavena do role základní normy spravedlnosti a lež bude postavena mimo zákon. Při porušení této základní normy postihne občana ztráta všech jeho dosavadních, státem umožněných a udělených, výhod, materiálních statků a titulů. Základem práva je pravda, a tudíž obhájci práva nesmí lhát. To samé platí pro veškerá média jakožto nositele pravdivých zpráv a informací;
  • Je třeba, aby s veškerými penězi disponovala jediná centrální banka, se statutem neziskové organizace, která bude směřovat toky peněz do oblastí prospěšných lidem. Lidé, firmy ani stát nebudou smět kumulovat hotovost, vše bude probíhat elektronickou cestou, finance budou neustále k dispozici celému národu a budou proudit ekonomikou tak, aby peněžní tok nemohl být narušen a mohl být k dispozici vždy v těch oblastech, které lidstvo potřebuje k požadovanému spravedlivému rozvoji. Směřování toku peněz do jednotlivých oblastí bude vycházet z počtu obyvatel a kumulace zaměstnaneckého a lidského potenciálu. Tímto procesem nesmí být narušena žádná vlastnická práva občanů k finančnímu oběživu a soukromému majetku.

  • Každému občanu, kojencem počínaje, bude náležet základní minimální důchodová jednotka, kterou svému občanovi každý měsíc stát uvolní, a to bez ohledu na to, v jakých poměrech se občan nachází. Výše této jednotky bude odpovídat potřebě jednotlivce na uspokojení všeobecných základních nákladů pro život, tedy nákladů na potraviny a bydlení. Výška této důchodové jednotky se bude odvíjet od produktivity státu jako celku a bude buď stoupat, nebo klesat podle toho, jak státní ekonomika bude prosperovat. Daň bude pro všechny občany mít stejnou spravedlivou hodnotu bez rozdílu výšky jejich příjmů a bude jedna jediná, a to z vyrobených produktů. V této souvislosti budou zrušeny všechny ostatní daňové nástroje. U výdělečně aktivních občanů se bude důchodová jednotka  odečítat z daní.

  • Na podporu tvorby zaměstnanosti stát za každé vytvořené pracovní místo sníží výběr odvodů zaměstnavatelům tak, aby tato částka byla použita na krytí mzdových nákladů toho, kdo bude nově zapojen do pracovního procesu. Stát se v podstatě bude snažit převést dosavadní vybírané prostředky na vyplácení příspěvků v nezaměstnanosti do kompetence zaměstnavatelů, a tím odstranit obrovskou administrativní obslužnost a ekonomickou náročnost v této oblasti a spustí přirozený proces samotvorby pracovních míst.

  • Reprodukce národa a důchodová oblast bude zabezpečována zcela přirozenou cestou. Děti budou mít povinnost vytvářet aktiva, která zabezpečí rodiče ve stáří. Tím rodičům oplatí nejen jejich lásku, ale také ekonomické prostředky, které do nich investovali. Tyto  prostředky nebude smět stát nijak krátit, bude to vždy majetek rodiny. Bezdětní manželé budou mít možnost adopce nebo si na vyšší důchod budou muset naspořit sami z  ušetřených peněz, které nebyly investovány do výchovy dětí. Tento systém bude aplikován do systému postupně a jeho hlavní úloha bude spočívat v zachování reprodukce národa.

  • Zdravotnictví se zcela otevře občanovi a to tak, aby měl možnost přístupu k podrobným informacím o nemoci a způsobu léčby, veškerých cenách léků a lékařských úkonů a bude mít možnost se rozhodnout, kdo, čím a za kolik ho bude léčit. S podstatnou částí svých naspořených peněz bude moci disponovat jen on a vždy to bude jeho rozhodnutí, jak se svými penězi a svým zdravím naloží.

  • Školství a celý vzdělávací proces musí být státem řízen tak, aby absolventi středních a vysokých škol nalezli ve společnosti své uplatnění a podle tohoto klíče se musí odvíjet počet škol a produkce vystudovaných absolventů. Aby se nemohlo stát, že tisíce studentů ukončí vzdělání a společnost jim nemůže nabídnout odpovídající uplatnění, neboť jejich kvalifikaci nepotřebuje. Vedle tohoto státního systému poběží soukromé školství, které nebude nijak omezováno.

  • Občan se musí dozvědět, že úlohou státu není starat se za každou cenu o každého jednotlivého občana, jeho úlohou naopak je se spravedlivě starat o společnost jako o celek, spravedlivě a bez rozdílů pro všechny.  Občan má naopak povinnost se, v rámci svých nejlepších možností, postarat o sebe, své děti a rodiče  a záleží jen na něm, jak se přičiní a jakých ve společnosti dosáhne úspěchů a prospěje tak sobě, své rodině a celé společnosti.

  • Mocenské státní struktury musí byt značně zredukovány a otevřen prostor pro odvolatelnost kteréhokoliv politika při porušení jeho slibu a programu, pro který byl zvolen, a to definitivně a s okamžitou platností.

  • Žádné volby nebudou limitovány politickou příslušností a politické strany nebudou státem nijak ekonomicky podporovány. Občan nebude ničím omezován a bude se moci ucházet o kterýkoli post ve správě státu. Právo volit budou mít jen ti, kteří se budou dlouhodobě podílet na tvorbě a produkci kapitálových zdrojů státu, aby se nemohlo stát, že ti kdo vytváří jen spotřebu, prosadí do zákonů nerovnováhu mezi příjmy a výdaji.

  • Rozhodovací moc se musí vrátit místním samosprávám a naopak je třeba omezit centralizaci moci, například zrušením krajských úřadů. Místní samospráva musí mít poslední slovo v řízení svých regionálních obvodů a může si vytvářet i svá potřebná regionální pravidla odpovídající potřebám dané oblasti až do míry své ekonomické a právní samostatnosti.

Všechny výše uvedené skutečnosti a závěry jsou všeobecně známá společnosti prospěšná pravidla, kterými se však současná společnost již nedokáže řídit. Politická moc, ať je jakákoliv, se vždy bude snažit o usurpování nadvlády nad penězi, tak, aby je mohla používat dle vlastních mocenských představ a vlastních ideologických, soukromých a klientelistických sobeckých zájmů. Z těchto důvodů musí společnost jako celek usilovat o to, aby stát byl co možná nejštíhlejší a jeho pravidla nastavena tak, aby v co nejmenší míře ovlivňovala přirozené procesy vývoje společnosti a hlídala dodržování spravedlivého a nepřetržitého toku peněz ekonomikou.

Vše, co se kolem nedostatku peněz v lidské společnosti odehrálo v minulosti, odehrává nyní a ještě odehraje, je vždy o sobeckosti, lži, neschopnosti a závisti, tedy o lidech s negativními vlastnostmi, kteří se za pomoci zmíněných vlastností dostanou k moci. Současný systém řízení států prostřednictvím politických stran nedává lidstvu záruku kvalitního výběru osobností obdařených pozitivními vlastnostmi a schopnostmi, které by přinesly lidem tolik potřebnou spravedlnost a  hájení  prosté pravdy.  Pokud lidé touží po lepší a spravedlivější společnosti, budou muset v budoucnu přistoupit ke zcela novému, pečlivějšímu a zodpovědnějšímu principu výběru těch, kteří budou řídit náš stát. Prosperující budoucnost je o odpovědnosti, slušnosti a pravidelné kontrole dodržování pozitivních vlastností  cílů a programu, které osoba zastávající jakoukoli státní pozici ve vztahu k občanům vykonává.

 

Petr Havlíček

 

Do obsahu, námětů a závěrů tohoto dokumentu jsou zakomponovány  názory řady zkušených odborníků ze sociální oblasti, bankovnictví, práva a ekonomických a morálních autorit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Havlíček | středa 11.4.2012 12:33 | karma článku: 20,11 | přečteno: 1663x
  • Další články autora

Petr Havlíček

Podvod zvaný inflace

14.12.2022 v 11:30 | Karma: 31,78

Petr Havlíček

Stavidla pravdy se zavírají

11.4.2022 v 9:00 | Karma: 26,77

Petr Havlíček

Podvod zvaný inflace

24.2.2022 v 13:30 | Karma: 31,38

Petr Havlíček

Svatá vakcinace nefunguje

2.12.2021 v 12:30 | Karma: 21,65