Potřebuje Evropa trest smrti? Polemika II

Zaujal mne článek Ivo Strejčka (odkaz dole), zamýšlející se nad příčinami růstu zločinnosti v Evropě a nad možností nápravy tohoto stavu. Bohužel autor nemá pod článkem otevřenou diskusi, tak se vyjádřím tady.

Omlouvám se, ale omylem jsem článek aktivoval předčasně a následně ho zrušil, netuše, jak to dopadne... takže tady je dvojka:)

S většinou věcí z autorova článků souhlasím, ale nemyslím si, že východisko je ve znovuzavedení trestu smrti. Nejsem odpůrcem trestu smrti ve výjimečných případech, ale nevěřím v jeho odstrašující účinek.

Vezměme si norský případ – pachatel musel počítat s tím, že si ho do půl hodiny vezme na mušku nějaký snajpr, a při tom, jak vyváděl a jakou spoušť za sebou zanechal, musel počítat i s tím, že prst na spoušti dlouho nezůstane v jen pohotovostní poloze.
Pachatel si šel prakticky pro jistou smrt, a myslím že i jeho překvapilo, že ho nechali řádit tak dlouho – padesát kilometrů od hlavního města, kde byly všechny bezpečnostní síly na nohou a v pohotovosti kvůli předchozímu bombovému útoku.

Trest smrti se dává i v USA jen výjimečně, a běžný pachatel běžné zločinnosti se ho prakticky nemusí bát. Čeho se musí bát, to je trestající spravedlnost. Trestající se zavázanýma očima, padni komu padni, zákon platí pro všechny stejně. A to je právě to, co Evropě chybí. Tak to ostatně vidí i autor původního článku.

Když se podíváte na statistiky, nebo spíš na poněkud zdrženlivě a stydlivě zveřejňované informace o zločinnosti, zjistíte, že její nárůst se prakticky kryje s nárůstem imigrace, a to převážně z muslimských zemí. Zejména v kdysi až idylické Skandinávii je tento trend do očí bijící. Když už musí švédská policie nabádat ženy, aby nechodily vyzývavě obečené, že tím jen dráždí nadržené muslimské mladíky, je něco v nepořádku.
Čili - muslimští imigranti prominou - můžou za to muslimští imigranti. Je to samozřejmě trochu generalizace a hodně zjednodušení, ale ze statistického hlediska mají protiargumenty váhu výjimek. Je to stejné jako dokazovat, že Romská menšina je bezproblémová , pomocí klipu Neviditelní Romové.
Imigrace sama o sobě ovšem není hlavním viníkem – jenže ta kráčí ruku v ruce s militantním multikulturalizmem. Ten hlásá, že musíme respektovat cizí kulturu, i když ona není ochotná respektovat nás. A tak po Evropě vznikají enklávy, kde platí místní zákony, a zákon jako takový je místním jen pro srandu.

V zájmu udržení klidu jsou místní úřady neuvěřitelně benevolentní k porušování zákonů – v západních metropolích už jsou celé čtvrti, kam si policie netroufne. Ostatně je lepší být obviňován z lenosti a pasivity, než z rasové či náboženské diskriminace – vzpomeňme na potrestání policistů, kteří pronásledovali dva zločince nesprávné barvy, a ti se ukryli ve vysokonapěťové rozvodně, což nebyla zrovna dobrá skrýš. Následovaly pouliční nepokoje, zapalování aut, rozbíjení výkladů a drancování – prostě takové ty nevinné projevy jižního temperamentu… a vzápětí byla spravedlnost převrácená naruby, ze zločinců byly oběti a ze strážců zákona zločinci.
V takovém prostředí se nelze divit, že úcta k zákonu klesne k nule, a nezvedne ji ani jedna poprava denně. Naopak měsíc veřejných prací může být někdy dostatečně odrazující pro malého zlodějíčka nebo násilníčka, který dnes počítá s tím, že mu policajti řeknou maximálně tytyty, ale jenom opatrně, aby nespustil křik, že ho diskriminují.

Čili já to vidím tak, že nezáleží ani tak moc na tvrdosti zákona, ale hlavně na tvrdosti jeho uplatňování. Samozřejmě platí i důvody, které uvádí autor, t.j. spravedlnost, která chrání hlavně práva zločinců a kašle na oběti, ale to je víceméně druhá strana mince výše uvedeného..

Odkaz na původní článek...

 

Autor: Bedřich HavlíčekBedřich | sobota 30.7.2011 17:27 | karma článku: 11,97 | přečteno: 848x