Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Může být metař pravičákem?

Levicové přesvědčení přichází srdcem. Proto levicové ideologie tak snadno získávají mladá srdce planoucí vášněmi, a proto levice tak ráda organizuje brainwashingové mládežnické tábory, aby toto planutí zafixovala i do rozumové sféry.

Pravicové názory přicházejí s rozumem – ostatně velmi trefně to definoval ve známém bonmotu W.Churchil.

Pravice je pro mnohé synonymem nedostatku empatie, absence sociálního cítění, odmítání solidarity, individualismu jdoucího přes mrtvoly.
Problém pravičáka je prý hlavně v tom, že nikdy nezkusil tvrdou práci, nikdy se neocitl na dně, nikdy nezápasil o holé přežití. Narodil se se zlatou lžičkou v puse, a od té chvíle už byl jeho život jen samá pozitiva a individuální jistoty. Všichni se mohli přetrhnout, aby mu odstranili z cesty sebemenší překážky, aby si neudělal bebí.
Možná jsou i takoví, z vlastní zkušenosti znám ale spíš pravý opak – nejvíc žehrají, že se o ně nikdo nestará, právě ti, kteří byli od malička zvyklí, že se o ně někdo staral. Nejvíc volají po solidaritě ti, kteří sami nejsou ochotni něco přispět.

Já jsem se do třiceti let – prakticky do převratu – živil převážně krumpáčem a lopatou. Vyučil jsem se jako spojový montér, což byl takový eufemismus pro kopáče – přesnější bylo neoficiální „mechanik kabelových rýh“. Dělali jsme sice i odbornou práci, ale větší část naší pracovní náplně tvořila obsluha mechanizované soupravy LK2R (Lopata-Krumpáč-2-Ruce), což byla v té době nejrozšířenější mechanizace u nás.
Když strávíte deset let po kolena v zemi, odnaučí vás to dívat se na svět s patra. Naopak začnete nacházet to zajímavé i dole. Takové ty hrabalovské perličky na dně.

Vzpomněl jsem si nedávno na svá učňovská léta, a najednou jsem zjistil, že si z té doby nejvíc pamatuju jednoho chlapíka – říkejme mu třeba staré Křópal - se kterým jsem strávil týden učňovské praxe.
Pracoval na údržbě jako děvče pro všechno - no, pokud to ve vás budí představu minisukně a hlubokého výstřihu, říkejme mu radši pomocná síla.
Byl to zhruba čtyřicetiletý vychrtlý děda s cynismem karety a s jednoduchou životní filozofií „zítra je taky den“.

A se starým Křópalem jsme pořádali výpravy. Každý den jsme vybrali jednu trasu, naložili na vozík krumpáč, lopatu, kýbl, ponorné čerpadlo, čtyři nasouvací žebříky a další pomůcky, a vyrazili jsme čistit kabelové komory – to byly takové vybetonované díry v zemi, kde se křížily a proplétaly kabely… vlastně taková kabelová nádraží.
Naše odborná práce spočívala v tom, že jsme vypátrali litinové víko – ty mrchy se maskovaly jako kanály – zvedli jsme ho, spustili dolů čerpadlo, abychom odstranili to řidší, a pak se lopatou pustili do toho hustšího. Tedy pustili – na pouštění se do hustšího jsem tu byl já, Křópal stál nahoře a navigoval. A vlastně ještě vytahoval kýbl s vytěženým svinstvem a hnojil tím nejbližší trávník.
Ale samotná práce nebyla tak zajímavá a podnětná aby stála za nějaký podrobný popis. To nejzajímavější bylo jako vždy na konci.

Socialistickému plánování se musí přiznat, že jak bylo chaotické ve svém celku, tak bylo dokonalé v detailech. A zřejmě jen díky prozíravosti plánovačů byla na konci každé trasy hospoda.
To byl skutečný cíl našich výprav, vyvrcholení pracovního dne – práce byla jen jakási milostná předehra.

Tady jsem začal poznávat Křópalovy kamarády. Byly to často bizarní figurky – tedy na první a povrchní pohled – nejrůznějších profesí, ale podobných osudů.
Poznal jsem tu metaře, který už roky dával k lepšímu historku, jak ho přejel vlastní vozík. Dotáhl líčení k takové strhující dokonalosti, že dostat to do ruky Cameron, udělá z toho devítioskarový trhák.
Poznal jsem tu topiče, který si v kotelně četl Kanta a Nietzscheho, a tady v hospodě bylo každé jeho druhé slovo p..a a první k...a.
Poznal jsem tu kanálníka, který přišel o malíček při neopatrné manipulaci s kanálovým víkem, a ani s tím nešel k doktorovi. Malíček pro jistotu už pár měsíců nosil s sebou zabalený v kapesníku, kdyby šel náhodou kolem chirurgie, aby mu ho přišili, ale zatím nešel.
A poznal jsem tu spoustu dalších lidí, ke kterým byste si normálně nesedli, ale kteří byli -každý svým způsobem - nějak zajímaví.

Tryskala z nich podivná moudrost – pravda, někdy proložená nějakým tím soustem od oběda – a univerzální pravda podložená letitou zkušeností, že žít se musí a nějak už to dopadne.
Byla to taková ta moudrost po osmém pivu, a museli jste dobře poslouchat, protože většinou přicházela na svět císařským řezem. Taky jste museli hodně domýšlet, protože často autor v půlce věty zapomněl, co chtěl vlastně říct, a po chvíli přemýšlení uťal výrok univerzální mantrou „vysratsenato“.

Ale - a to jsem si vlastně uvědomil až teď, s odstupem času - nikdy jsem tam neslyšel fňukání. Nikdy jsem neslyšel stížnosti, že se o ně nikdo nestará, že jim nikdo nezajistí to, na co mají přece nárok, podle ústavy a všech těch listin práv a svobod, co jich na zemi je.
Snášeli svůj osud s vědomím, že je jen na nich, aby se o sebe postarali. Tlačili svoje vozíky a košťata s přesvědčením, že je to stejně dobrá a užitečná práce jako každá jiná, a někdo to dělat musí. A ještě za to dostanou svých šest sedm stovek, ze kterých, když se ušetří za uhlí, zbude i na nějaké to pivko.

Proto částečně souhlasím s názorem pana X-Marka, že pravičák je většinou metař. Ne většinou, ale může jím být, proč ne.
Pravicový názor není otázkou manažerského platu, slipů od Armaniho, dvoupatrové vily se dvěma garážemi a s hummerem zaparkovaným na ulici.

Je to postoj k vlastnímu životu – je to můj život a jsem za něj odpovědný především já sám. A dokud je to v mých silách, musím se o něj starat v prvé řadě já, a ne to nechat na ostatních.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bedřich HavlíčekBedřich | neděle 31.7.2011 17:18 | karma článku: 26,18 | přečteno: 1214x
  • Další články autora

Bedřich HavlíčekBedřich

Jsme civilizace na odstřel?

Při čtení rozhovoru s přímým svědkem pažížského masakru, zpěvákem kapely Eagles of Death Metal Jesse Hughesem, mi nebylo nejlépe. Ani ne tak z popisované chladnokrevné brutality vrahů, jako spíš z bezradnosti a odevzdanosti obětí.

26.5.2016 v 18:10 | Karma: 35,66 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Turci konečně dobyli Vídeň

Ve Vídni je dobojováno. Tentokrát ale o výsledku nerozhodl Jan III. Sobieski se svými okřídlenými rytíři, ale korespondenční hlasy, které se slétly kdoví odkud...

23.5.2016 v 18:36 | Karma: 47,06 | Přečteno: 7427x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Hate Free realismus

Politika občas mívá tendenci zapřáhnout kulturu do svých služeb. Když se jí to podaří, vznikne parodie.

17.5.2016 v 17:58 | Karma: 40,14 | Přečteno: 2113x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Proč zrovna my jsme Rudí?!

Svět je stále barevnější - regály v hypermarketech hýří barvami jako jarní louka, po ulicích metropolí skotačí duhové průvody, politici maskují svoji ideovou šeď barevnými šálami.Barevné opojení se nevyhnulo ani revolucím.

30.11.2014 v 8:27 | Karma: 15,63 | Přečteno: 827x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Za světlými zítřky v politicky korektní košili

Když modul Philae dosedl na povrch komety 67P (jméno neuvedu, abych nebyl za rusofila), zažíval doktor Matt Taylor svoji hvězdnou hodinku. Bohužel si vzal špatnou košili, a tak se jeho vědecký a profesní triumf málem změnil v sešup a pád.

20.11.2014 v 19:21 | Karma: 25,78 | Přečteno: 661x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1780x
... sátiletý vývojář už víc než půlstoletí žasnoucí nad tajemstvími vesmíru, nestranný, nemastný, ale politikou zmítaný proti své vůli