Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kalousek je jako oheň

Ne že by planul vášněmi nebo pálil a spaloval, ale platí o něm: dobrý sluha, zlý pán. O tom prvním jsme se mohli přesvědčit v Topolánkově vládě, o tom druhém v současné.

Kalousek je typický pragmatik a dobře zná technologii moci. Do vrcholné politiky se pronáměstkoval, takže dobře zná celý ten šedivý úřednický aparát, o který se politici opírají a který skutečně vládne a rozhoduje… a taky rozhazuje. A řekl bych, že má k němu pořád blíž než  k politice – není to žádný politický vizionář, který dokáže přesvědčit a strhnout masy, ale zkušený úředník a technolog moci, který ví, jak se dostat nahoru jinými, jistějšími cestami, tedy po zádech jiných.

Když ještě jako lidovec vyštípal Tlustého ze slíbeného postu ministra financí v Topolánkově vládě, byla to jeho ministerská premiéra po šestnácti letech skutečného vládnutí v pozadí. Možná i proto byl jeho start ve vysoké politice relativně úspěšný a zajistil mu slušné renomé i na mezinárodní úrovni.
Tenkrát byl Kalousek jako vyměněný – z lidoveckého podrazáka se najednou stal tahoun a týmový hráč, schopný utlumit osobní ambice ve prospěch celku. Myslím, že to bylo právě tím, že Topolánek uměl vést, ať si o jeho ostatních schopnostech myslíme co chceme. Uměl vést pevnou rukou a neuhýbat nikomu, snad leda Dalíkovi.

Topolánkovou smůlou byl jednak výše zmíněný Dalík, jednak opilost mocí – když na nás za jeho vlády připadlo předsednictví EU, najednou se stal NĚKÝM. Bohužel ho tohle opojení odvedlo od domácích problémů a přivodilo mu citelný záchvat oportunismu ve vztahu k Lisabonské smlouvě. Asi ho fakt, že si může tykat s „velkými kluky“ Sarkozym a Berlusconim přivedl na ty správné myšlenky směrem k EU.

Ale zpět ke Kalouskovi – jeho ministerská premiéra netrvala dlouho, a pomohl ji poněkud trapným způsobem ukončit jeho zhrzený sok Tlustý. Kalouskovi bylo jasné, že lidovci po hysterické čunkiádě nemají šanci na znovuzvolení. Jako technolog moci si ale věděl rady, a stejně jako Bárta věděl, že úspěch v politice lze dosáhnout i pomocí dobrého marketingu.
Osedlal tedy stařičkého hraběte a založil s ním stranu. Jejím jménem evokujícím vrchol se trefil do vkusu a očekávání pravicových voličů, kteří byli naštvaní Topolánkovým oportunismem a postupující „změklostí“ ve vztahu k reformám.
Politický program nahradil aristokratickým šarmem stařičkého šlechtice, do něhož zabalil běžné bezobsažné fráze, které tak najednou zněly daleko důvěryhodněji.

Druhá vláda, v níž si taky vytrucoval křeslo ministra financí, má ale v čele měkotu Nečase – úředníka, který svůj politický vrchol dosáhl na ministerstvu sociálních věcí, a výš se dostal jen nešťastnou souhrou okolností. Na předsednické a premiérské křeslo byl spíš trochu proti své vůli vynesen politickým tornádem po Topolánkově pádu, a evidentně si ani s jedním ani s druhým neví rady.

V důsledku toho se v Kalouskovi opět probudil lidovec – když nad sebou necítil pevnou ruku, řekl si, že bude tou pevnou rukou sám, a začal fakticky vládnout s lidoveckým heslem „podraz a panuj“ na rtech.

Prvně si to vyřídil s Vondrou, který se na ministerstvu obrany začal hrabat v kšeftech Kalouskových kámošů, rozjetých tady pravděpodobně už v době jeho náměstkování.
Sestřelit Vondru nebyl problém. Když máte k dispozici ty nejlepší čmuchací psy, ke všemu vyzbrojené pravomocemi, o kterých se ostatním vyšetřovatelům může jen zdát, vždycky něco vyhrabete - zvlášť ve státní správě, kde stačí rýpnout a hned na vás vyskočí tucet kostlivců.

Vondra to ustál s odřenýma… no, vlastně odřený na 99% povrchu těla, ale kvůli permanentnímu sebebránění už mu nezbýval čas ani energie na vyhrabávání Kalouskových kostlivců, takže účelu bylo dosaženo. Černý Petr paradoxně nakonec stejně skončil na Kalouskově ministerstvu, ale v politice není důležité, kde Černý Petr skončí, ale kdo ho dostane první.

A Kalousek dál vládne a dál určuje pravidla, za jakých bude vláda fungovat, jako správná šedá eminence. Dál jako správný kozel ve funkci zahradníka káže o morálce, poctivosti a zásadách.
Při tom už si jistě připravuje strategii pro příští volby, po kterých nejspíš usedne do vlády se socialisty a lidovci.
Se socialisty nebude mít problém, jejich program se pod tlakem reality přibližuje k „neprogramu“ TOPky, a navíc v politice jde o nějaký programový průnik až na posledním místě. Tady se sice bude muset trochu krotit, protože socialisti mají na protlačení svých priorit v záloze komunisty, ale jako ostřílený lidovec nebude mít s krocením  problém. Dobře ví, kam až může v podrazech zajít, a kde už by mohl narazit, takže se nejspíš zase stane dobrým sluhou.

Myslím, že Kalouskova strana má svoje jisté - voliče si vezme převážně z cca 10% skupiny „hledačů autentické pravice“, něco taky z „hledačů čisté politiky“, kteří tak rádi sedají na lep marketingovým mágům a nechají se mámit hezkými slovíčky. Možná mu jich dalších pár spadne i od ODSky, která vytrvale ztrácí jak osobnosti, tak razanci a tah na branku, a tím pádem i příznivce a voliče.

Možná už brzo zase budeme stát před otázkou, koho volit. Pro mne jako pro pravicového voliče je to dnes hodně zapeklitá otázka.
ODS, kterou jsem volil dosud, ztrácí vytrvale šťávu a měkne, a nějaká pravicovost je jen vzdálenou vzpomínkou. Že jsou pravice snad musejí mít vytištěno i na toaletním papíře, aby si to funkcionáři denně připomínali, kdyby se jich náhodou někdo zeptal.

TOPka je pro mě z výše uvedených důvodů nevolitelná, nechci si zahrávat s ohněm. Taky si myslím, že příští volební období bude jejich poslední – s politickým marketingem nevystačíte navěky, nová značka se rychle okouká, a lidi časem začnou přemýšlet o jejím obsahu.

SSO má pro mě sympatický, i když kapánek nečitelný a v některých bodech málo realistický program. Jenže jí chybí osobnosti, a tak budí spíš dojem zájmového kroužku než politického subjektu. Petr Mach má politické charizma skautského vedoucího a neumí své názory a postoje srozumitelně a přesvědčivě prezentovat, takže těžko vzbudí zájem a přitáhne nějaké masy - což je nezbytná podmínka pro vstup do vysoké politiky.

Takže fakt nevím...

Autor: Bedřich HavlíčekBedřich | neděle 21.8.2011 17:07 | karma článku: 18,30 | přečteno: 1004x
  • Další články autora

Bedřich HavlíčekBedřich

Jsme civilizace na odstřel?

Při čtení rozhovoru s přímým svědkem pažížského masakru, zpěvákem kapely Eagles of Death Metal Jesse Hughesem, mi nebylo nejlépe. Ani ne tak z popisované chladnokrevné brutality vrahů, jako spíš z bezradnosti a odevzdanosti obětí.

26.5.2016 v 18:10 | Karma: 35,66 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Turci konečně dobyli Vídeň

Ve Vídni je dobojováno. Tentokrát ale o výsledku nerozhodl Jan III. Sobieski se svými okřídlenými rytíři, ale korespondenční hlasy, které se slétly kdoví odkud...

23.5.2016 v 18:36 | Karma: 47,06 | Přečteno: 7427x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Hate Free realismus

Politika občas mívá tendenci zapřáhnout kulturu do svých služeb. Když se jí to podaří, vznikne parodie.

17.5.2016 v 17:58 | Karma: 40,14 | Přečteno: 2113x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Proč zrovna my jsme Rudí?!

Svět je stále barevnější - regály v hypermarketech hýří barvami jako jarní louka, po ulicích metropolí skotačí duhové průvody, politici maskují svoji ideovou šeď barevnými šálami.Barevné opojení se nevyhnulo ani revolucím.

30.11.2014 v 8:27 | Karma: 15,63 | Přečteno: 827x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Za světlými zítřky v politicky korektní košili

Když modul Philae dosedl na povrch komety 67P (jméno neuvedu, abych nebyl za rusofila), zažíval doktor Matt Taylor svoji hvězdnou hodinku. Bohužel si vzal špatnou košili, a tak se jeho vědecký a profesní triumf málem změnil v sešup a pád.

20.11.2014 v 19:21 | Karma: 25,78 | Přečteno: 661x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:16

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  19:12

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1780x
... sátiletý vývojář už víc než půlstoletí žasnoucí nad tajemstvími vesmíru, nestranný, nemastný, ale politikou zmítaný proti své vůli