Pěkný výlet na Filipku

Když na mne přijde potřeba udělat si radost, jednou z možností je výlet do přírody, nejlépe na kopec. Sbalím si do batohu foťák a pár nejnutnějších věcí a vyrážím, nejčastěji někam do Beskyd. Poslední červnový týden jsem si pro malý výšlap jako cíl zvolil vrch Filipku (762 m n.v.) v Těšínských Beskydách. Vřele doporučuji!

Malebná krajina pod vrcholem FilipkyFoto: Zdeněk Havlena

Filipka je dokonalou křižovatkou turistických cest, takže po výstupu na její vrchol můžete volit pro další putování z celé řady variant.

Procházku po horách jsem začal v  Návsí u Jablunkova a na Filipku se vydal po žluté značce. Od vlakového nádraží (na trati Bohumín-Čadca-Žilina) jsem zamířil po asfaltce nahoru do části obce Zápolí a odtud pořád do kopce až na vrchol Filipky. Už jsem tudy šel nahoru několikrát, ale znovu mě překvapilo, kolik je tady v lesích ukryto stavení – vedle typických pasekářských dřevěnic i několikapatrové paneláčky včetně dalších budov, které člověku ve zdejší krajině připadají jako pěst na oko. Poslední kilometry stoupání ovšem vedou malebnou krajinou přírodní rezervací přes horské loučky a jalovcové porosty. Přes léto tady budou poutníky lákat a od rychlejšího pochodu zdržovat borůvky, maliny a ostružiny, o které zjevně nebude podél cesty nouze.

Na vrcholu Filipky najdete dřevěný přístřešek, v němž je člověk docela dobře chráněný před nepohodou počasí. Procházejí tudy tři turistické trasy, takže člověk může volit další trasu podle nálady i počasí. Tak třeba po červené a pak po žluté na česko-polský pohraniční hřeben táhnoucí se od Kyčery přes Velký a Malý Stožek až na Velkou Čantoryji. Na opačnou stranu vede červená do Nýdku. Po zelené dojdete do půlhodinky na chatu Na Gróni a pak dolů do Hrádku ve Slezsku. Různých kombinací je možno ještě více.

Zvolil jsem už trasu po žluté do Bystřice nad Olší přes vrch Loučka (835 m n.v.). Počasí nebylo nic moc, chvílemi i trochu pršelo, ale pohodu mi nevzalo. Po cestě jsou pěkné výhledy nejen na severní pohraniční horský pás, ale i na druhou stranu, na hřeben s Kozubovou, kde je z dálky pod jejím vrcholem vidět stejnojmenná turistická chata, nebo blíže k Třinci vrchol Javorového s televizním vysilačem. Za zmínku stojí „občerstvovací stanice“ v podobě chaty pod vrcholem Filipky (u rozcestí turistických cest), kde mají otevřeno s výjimkou středy vždy prakticky po celý den (podle vývěsní cedule od 9 do 17 hodin).

Z Loučky do Bystřice míří stezka prudce dolů, do části Paseky (další občerstvovací stanice v podobě místního pohostinství) a potom stále dolů až do obce a posléze na zdejší nádraží. A pokud vám zrovna nejede vlak, můžete navštívit spoustu zdejších obchůdků nebo pohostinných restauračních podniků.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Havlena | pondělí 4.7.2011 22:28 | karma článku: 10,17 | přečteno: 1659x