Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O skličujícím utěšování

Když chcete někoho chlácholit, velmi se přimlouvám za to, abyste nesahali po první zdvořilostní frázi, která vám vytane na mysli. Zamyslete se prosím nad tím, co vlastně říkáte!

Jedna moje známá, která zrovna neoplývá bystrostí (jejej, to jsem se o ní opravdu nevyjádřila hezky... no, bohužel opravdu zuřím), mi s nejlepším úmyslem řekla dvě větičky, které mě vytočily: „Hlavu vzhůru“ a „Neboj se, všechno dobře dopadne“.

Vtip je v tom, že předtím jsme strávily zhruba pět minut telefonickým hovorem, v němž jsem jí detailně popsala, že léčba mých chorob byla úspěšná, takže jsou zlikvidovány, cítím se báječně a ačkoli mě ještě čekají nějaká vyšetření a možná doléčování, beru to tak, že prostě jen mám o něco větší pravděpodobnost než zbytek populace, že u mě zase nějaká ta nemoc propukne, ale jelikož člověk si nikdy ničím nemůže být úplně jistý, tak je vlastně všechno v nejlepším pořádku. Načež ona se se mnou začala po telefonu loučit a pravila: „Hlavu vzhůru! Neboj se, všechno dobře dopadne!“

Začala jsem na ni ječet, že věty tohoto typu se přece říkají lidem, kteří jsou nemocní a u kterých se neví, jestli se vyléčí, nebo dokonce lidem nevyléčitelně nemocným a umírajícím. Já se ale cítím úplně normálně a chci, aby se se mnou podle toho jednalo. Myslím, že to ale stejně nepochopila. Asi tak stejně „taktní“ bylo, když se mnou v počátečním stádiu mé nemoci někteří lidé zaváděli řeč na to, že přece existují zázraky, a ptali se mě, jestli věřím na zázrak. Neochvějně jsem odpovídala, že žádné zázraky nepotřebuju, stačí mi počkat, co dokáže současná lékařská věda, nicméně to bylo dost nepříjemné. Chápu, že bych asi na lidi neměla vznášet tak vysoké nároky a raději stoicky ocenit, když se z hloubi svých mozkových závitů snaží vylovit nějakou povzbuzující frázičku. Jenže ono je to podobné, jako byste dostali předvolání k soudu, netušili byste proč, ale někdo by se vás snažil povzbuzovat slovy: „Neboj se, jsou případy, že lidi přežili i třicet let vězení a ještě si potom užili poslední měsíce života na svobodě, i když byli už napůl slepí a postižení Alzheimerem!“

Mimochodem, v této souvislosti mě napadl ještě jeden příklad nesprávně použité utěšující fráze. Rodilí angličtí mluvčí mívají nacvičeno, že když se nějaký domorodec omlouvá za svoji špatnou angličtinu, vyseknou mu poklonu: „Jsem si jist, že vaše angličtina je mnohem lepší než moje čeština (eventuelně jiná domorodština).“ Jenže mně se párkrát stalo, že onen anglický mluvčí neuměl česky ani tři slova, zatímco já jsem se deset let živila jako překladatelka z angličtiny. Takže si troufám říct, že moje angličtina byla asi tak tisíckrát lepší než jeho čeština. Takže mi ta jeho lichotka taky pěkně zvedla mandle!  

 

Autor: Eva Hauserová | středa 29.8.2007 18:02 | karma článku: 31,49 | přečteno: 6816x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Jak se dělá dešťový záhon

Ve čtvrtek jsem absolvovala skvělou dílnu vytváření dešťového záhonu v jihočeské Roseči, pořádanou spolkem Přírodní zahrada.

18.7.2021 v 9:45 | Karma: 6,58 | Přečteno: 433x | Diskuse| Hobby

Eva Hauserová

Náprava věcí lidských v praxi

Kniha Terezie Dubinové Jak napravovat svět dává nahlédnout do osudů a vnitřních světů několika desítek současných Izraelců. Vyšla loni, ale uvedení na trh – nikoli křtiny, nakonec z toho byla obřízka - mohla mít teprve teď.

31.5.2021 v 8:06 | Karma: 6,28 | Přečteno: 145x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Kdoule, mišpule, ačokča… o neobvyklých plodech zahrádky

Baví mě pěstovat rostliny, na jejichž názvy reagují lidé otázkou „Cože?“, jelikož netuší, co to vůbec je. Nebo také úžasem, že to může růst u nás v Čechách. Podělím se o své zkušenosti a „exoty“.

28.5.2021 v 8:27 | Karma: 20,06 | Přečteno: 452x | Diskuse| Hobby

Eva Hauserová

Strašidelní slimáci

Zapršelo, oteplilo se a invaze slimáků už zase začíná! Přesněji řečeno jde o plzáky španělské. Tahle zvířátka nám jsou ze všech zahradních živáčků asi nejmíň sympatická.

13.5.2021 v 7:46 | Karma: 22,64 | Přečteno: 581x | Diskuse| Hobby

Eva Hauserová

Skoro všechny pochoutky nám vyrábějí mikrobi

Vždycky mě fascinoval svět miniaturních bytostí, které dovedou měnit ovocné šťávy ve vína, tvaroh v sýr, nebo mouku s vodou v chléb. Teď mě ale k vlastním experimentům podnítila kniha plná nadšení a osobních zážitků...

20.4.2021 v 8:47 | Karma: 9,92 | Přečteno: 288x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.