Nechci to špinavé uhlí!

Pokud mohu soudit podle svého okolí, český lid pociťuje k úřednické vládě Jana Fischera sympatie. Teď mě ale strašlivě zklamali! Respektive teprve mě zklamou, pokud přijmou novou energetickou koncepci.

V říjnovém návrhu nové Státní energetické koncepce, který vládě předložil ministr průmyslu Tošovský, se už zase objevilo prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách. Tohle strašidlo vytrvale obchází našimi politickými kruhy a občas se zjeví znovu, vyvolané zřejmě neúnavnými lobbisty. Skutečná noční můra, připomínající doby komunistického temna!

Zase se má ničit krajina, zase se mají bourat vesnice a lidé vystěhovávat z domovů, a proč? Kvůli špinavému, zastaralému zdroji energie, který produkuje obrovská množství skleníkových plynů. Je absurdní, že energetická koncepce přitom slibuje nízkoemisní způsoby získávání energie!

Sice nerada, ale přece jsem se už jsem smířila s tím, že bez jaderné energie se hned tak neobejdeme, ale tohle je vážně příliš. Nevěřím, že těžbu hnědého uhlí opravdu nutně potřebujeme. Zakopaný pes je spíš v tom, že nejsme ochotni energií víc šetřit, tj. investovat do úspornějších technologií, a že koncepce počítá s přebytkem energie, což jinými slovy znamená, že se bude vyvážet. Za tenhle vývoz ale zaplatíme hodně vysokou cenu – budeme si ničit krajinu, ovzduší a vlastní zdraví.

Všichni jsme rukojmími energetiků, kteří sledují v první řadě vlastní zisky: kupříkladu ČEZ má dostat desítky miliard z emisních povolenek, díky čemuž si bude dál na svém energetickém písečku hospodařit po svém a nikdo nebude mít šanci snažit se skutečně energií šetřit. I ministr Vladimír Tošovský je energetik, a tak je v zajetí svého pohledu na svět: energie se musí vyrábět pořád víc a víc. Mně se ale zdá, že takových hrůziček jako jsou povrchové doly v severních Čechách jsme si už opravdu užili až dost.

Autor: Eva Hauserová | čtvrtek 19.11.2009 17:43 | karma článku: 14,88 | přečteno: 2026x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,85

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04