Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak nás v Trutnově nepustili na festival

Proniknout na festival v Trutnově jako novinář nemáte moc šanci, pokud nejste kámoš s organizátory. Navíc celá akce působí dost chaoticky. A tak jsme si o víkendu nakonec radši vychutnávaly krásy Krkonoš a okolí...

Letos jsem dostala výstřední nápad: co se takhle podívat do Trutnova na festival? Moje děti nad tím sice kroutily hlavami, protože i ony by si tam už prý připadaly jako geronti (je jim přes dvacet), ale tím jsem se nedala odradit. Přibrala jsem kamarádku novinářku, zamluvila v Trutnově dva noclehy a vydaly jsme se tam.

Předpokládala jsem, že se budu prostě na místě akreditovat jako novinářka, ale kamarádka byla opatrnější: několik dnů předem poslala organizátorům e-mail, kde žádala o akreditaci. Neodpověděli jí. V pátek jsme tedy přišly k branám lesoparku, kde se festival konal. Pozemek byl ohrazený neprodyšně nastavěnými zábranami a kolem se hemžila úžasně postrojená individua, některá zjevně pod vlivem omamných látek, a skutečně nejvýš tak každý padesátý človíček mohl mít přes čtyřicet – a většinou vyhlížel jako vysloužilý rocker a mánička. Taky jsme potkaly jednu opilou paní středního věku mířící z festivalu pryč, která si trpce stěžovala, že uvnitř je asi o deset tisíc lidí víc, než by mělo být, takže člověk nemá šanci nic vidět ani slyšet.

Mně osobně se všechen ten mumraj líbil a nevadilo by mi strávit v tomhle prostředí víkend a detailně ho prozkoumávat, ale kamarádka viditelně ztuhla, znejistěla a řekla, že by se tedy šla podívat na nějaký koncert, za předpokladu, že nás pustí dovnitř na presskarty a že si něco vybereme podle programu.

Tak jsme tedy vytáhly presskarty a začaly se u příslušné boudy domáhat akreditace. Marně. Mladá žena se studeně modrýma vybledlýma očima (anglicky by se jim řeklo „ledově modré“) nám vysvětlila, že akreditace se musí domluvit předem s organizátory a že když kamarádce neodpověděli na e-mail,  prostě to znamená, že nemají zájem. No, chápu, že jim nedělá hlavu, jestli na někoho třeba působí arogantně, když jim diváci stejně na festival proudí v množství o celé desetitisíce větším, než mohou zvládnout. Přitom každý zaplatí za lístek zhruba osm stovek, a tak jsou organizátoři každopádně za vodou. Podnikly jsme ještě pokus získat program, který na internetu nebyl k dispozici, ale k mání nebyl ani tady. Prý až uvnitř, až zaplatíme za lístek.

Musela jsem dát kamarádce za pravdu, že tohle všechno dohromady je opravdu nesympatické. A tak jsme se na festival vykašlaly a udělaly jsme si příjemný výlet do Janských Lázní. Vyjely jsme lanovkou na Černou horu, pak sešly do údolí, bloumaly po půvabném centru s kolonádou, a pak nastal aspoň pro mě totální zlatý hřeb – šly jsme si zaplavat do místního rehabilitačního bazénu s léčivou vodou z Janova pramene, který je strašně krásný a obsahuje nejrůznější vířivky, vodní sopky, masážní lavice, protiproudy a podobně. Druhý den jsme se ještě pokochaly barokními sochami neřestí a ctností v Kuksu.

Chaotismus a arogance však mezi slavnými Braunovými neřestmi chyběly.

Autor: Eva Hauserová | úterý 21.8.2007 18:54 | karma článku: 14,86 | přečteno: 1878x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Jak se dělá dešťový záhon

Ve čtvrtek jsem absolvovala skvělou dílnu vytváření dešťového záhonu v jihočeské Roseči, pořádanou spolkem Přírodní zahrada.

18.7.2021 v 9:45 | Karma: 6,58 | Přečteno: 433x | Diskuse| Hobby

Eva Hauserová

Náprava věcí lidských v praxi

Kniha Terezie Dubinové Jak napravovat svět dává nahlédnout do osudů a vnitřních světů několika desítek současných Izraelců. Vyšla loni, ale uvedení na trh – nikoli křtiny, nakonec z toho byla obřízka - mohla mít teprve teď.

31.5.2021 v 8:06 | Karma: 6,28 | Přečteno: 145x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Kdoule, mišpule, ačokča… o neobvyklých plodech zahrádky

Baví mě pěstovat rostliny, na jejichž názvy reagují lidé otázkou „Cože?“, jelikož netuší, co to vůbec je. Nebo také úžasem, že to může růst u nás v Čechách. Podělím se o své zkušenosti a „exoty“.

28.5.2021 v 8:27 | Karma: 20,06 | Přečteno: 452x | Diskuse| Hobby

Eva Hauserová

Strašidelní slimáci

Zapršelo, oteplilo se a invaze slimáků už zase začíná! Přesněji řečeno jde o plzáky španělské. Tahle zvířátka nám jsou ze všech zahradních živáčků asi nejmíň sympatická.

13.5.2021 v 7:46 | Karma: 22,64 | Přečteno: 581x | Diskuse| Hobby

Eva Hauserová

Skoro všechny pochoutky nám vyrábějí mikrobi

Vždycky mě fascinoval svět miniaturních bytostí, které dovedou měnit ovocné šťávy ve vína, tvaroh v sýr, nebo mouku s vodou v chléb. Teď mě ale k vlastním experimentům podnítila kniha plná nadšení a osobních zážitků...

20.4.2021 v 8:47 | Karma: 9,92 | Přečteno: 288x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.