Procházka v oblacích na ostrově orlů

Cesta z království Buddhy do království půlměsíce. Bollywoodský zážitek na trajektu. Langkawi, ostrov orlů. Sky Bridge v oblacích nad tropickou džunglí. Impozantní výhledy, když matka příroda dovolí.

Nádraží v thajském Surat Thani vás vrátí do romantické minulosti. Příjezdy a odjezdy vlaků se oznamují zvoněním zvonce. Tabule s jízdním řádem visí na zdi. Zpoždění se aktualizují ručně. Obsluha hadrem smaže starý údaj a fixou zapíše nový. Funguje to perfektně.

Nádraží v Surat Thani

 

V Thajských vlacích jsou lůžka podélně vedle uličky. Vagony jsou užší, protože koleje mají menší rozchod. Zvonění zvonce symbolicky ukončilo naši cestu v království Buddhy. Na konci noční jízdy už bude království půlměsíce.

Padang Besar je dvojměstí. Thajskou a malajskou část rozdělují dva ploty s ostnatými dráty. Působí to trochu děsivě. Vlak končil na malajské straně. Hraniční kontrola je přímo na nádraží. Otisk prstu, razítko a byli jsme v Malajsii. Zemi mnoha kultur.

Severní malajské sultanáty jsou nejmalajštější z celé země. Etnických Malajců zde žije více, než 80%. Islám tu jednoznačně dominuje. To bylo zřejmé hned v autobuse, kterým jsme pokračovali v cestě. Řidič vyzvedl děti z blízké školy a rozvážel je domů. Školáci měli na sobě striktní dress code. Děvčata v pečlivě upravených hidžábech, chlapci s kravatami.

Malajští školáci

 

Mířili jsme na ostrov Langkawi. Trajekt vyjíždí z města Kuala Perlis. V kajutě na monitorech běžel bollywoodský trhák. Jeho děj mě uchvátil:

Holčička z pákistánských hor ztratila leknutím hlas. Maminka se rozhodla odvézt dcerku do Indie. Věřila, že jí tam vyléčí a ztracený hlas vrátí. Vlak přejel pakistánskou hranici a zastavil. Byla noc, všichni spali. Jen němá holčička koukala z okna. Všimla si králíčka na náspu a vystoupila. Vlak se najednou dal do pohybu a z nějakého důvodu odjel zpátky do Pákistánu. Hraniční brána se zabouchla. Němá dívka zůstala sama v Indii. V blízkém městečku si jí všiml potulný zpěvák. Odvedl ji na policii. Tam mu řekli, že než se vše vyřeší, musí se o holčičku starat. Zpěvák se vydal i s dívkou do svého města. Našel si práci u bohatého měšťana s krásnou dcerou. Mladí lidé se do sebe brzy zamilovali…..

„Langkawi!!! Vystupovat.“ To snad ne. Chvíli jsem přemýšlel, jestli nepojedu ještě zpátky a film nedokoukám.

Přivítala nás socha obřího orla. Název Langkawi znamená totiž v překladu orel a orli prý na ostrově skutečně žijí. My jsme ale potkávali pouze opice, žebrající u silnic.

Vítejte na Langkawi

 

Bydleli jsme v malém rodinném resortu přímo na pláži. Paní majitelka s dcerou, vždy pečlivě zahalené, rozdávaly úsměvy a dokonale se staraly o všechny hosty. Zeťák zajišťoval logistiku.

Langkawi je hornatý ostrov. Největší turistickou atrakcí je vyhlídková lávka s názvem Sky Bridge. Půjčili jsme si skútr a vyrazili.

Sky bridge je umístěn ve výšce 700m nad mořem. Ramena jsou opřena o hory, střed je zavěšen na vysokém pylonu. Je dlouhý 125 metrů a jsou z něho úchvatné výhledy na pobřeží a okolní ostrovy. Lanovka vyjíždí z turistické vesničky Oriental vilage. Atrakce typu dinosauří dráha, F1 simulátor, 6D kino, 3D art museum nás nelákaly. Těšili jsme se na dech beroucí výhledy a panoramata.

Sky Bridge

 

Při nástupu do lanovky nás vyfotili. V mezistanici již na nás čekaly klíčenky a další nesmysly s našimi obrázky, zasazené v atraktivním pozadí ostrova. Koupíš, nekoupíš? Úsměvy dívek od lanovky jsou nakažlivé. Každý něco koupí.

Cestou z mezistanice nahoru se stalo něco, s čím jsme nepočítali. Matka příroda zavelela a hustý mrak zakryl celý obzor. Připadal jsem si jako Gustav Anděl na Lomnickém štítu. Z mostu bylo vidět jenom dolů na zelený povrch tropické džungle. Podlaha je totiž pravidelně proložena skleněnými tabulemi.

Malajsie je zemí mnoha kultur

 

Díry v mracích jsme se nedočkali, ale nelitovali jsme. Procházka vysoko v oblacích má vždycky svoje kouzlo. Nemyslíte?

Sky Bridge

Kompletní galerie zde:

Autor: Vladimír Hauk | neděle 2.9.2018 18:32 | karma článku: 21,62 | přečteno: 294x
  • Další články autora

Vladimír Hauk

Kanibalský mumuland

21.12.2023 v 9:10 | Karma: 23,01

Vladimír Hauk

Vzhůru do země lidojedů

1.1.2023 v 17:01 | Karma: 21,60