Barevný slum milionářů z chatrčí

Indonéský Malang je druhým největším městem východní Jávy. Jodipan, malá čtvrť barevných domečků u řeky, leží přímo v centru. Špinavý a páchnoucí slum se proměnil v místo, které žádný návštěvník města nemůže minout. Proč?

Jodipan byl kdysi odpudivým slumem. Polorozpadlé domy po obou stranách řeky. Břehy plné špíny a odpadků. Katastrofální hygienické podmínky.

Vystěhovat, zbořit. Takový byl verdikt úřadů. Všechno změnil nápad studentů místní univerzity.

V rámci studijního projektu přišli s návrhem přeměnit stávající slum v turisticky atraktivní místo. Inspirací jim byl podobný slum v brazilském Riu.

Projekt měl 3 jednoduché fáze. Úklid, malování a osvětu. Naučit místní obyvatele se o svoje prostředí starat bylo klíčové. Zdá se, že se to povedlo.

Místní firma dodala 3 tuny barev. Vojáci, studenti i přizvaní umělci započali velkolepé dílo. Nevzhledné domky a uličky proměnili v barevnou oázu. Některé stěny jsou vyzdobeny 3D malbami. Nechybí populární motivy pro instagramové fotky. Byly vybudovány záchodky pro návštěvníky i místní. Instalovaly se odpadkové koše. Otevřely se stánky se suvenýry a občerstvením. Později se podařilo slumy na obou stranách řeky propojit mostem se skleněnou podlahou.

Místní zde vybírají symbolické vstupné. V přepočtu asi 4,50Kč. Zajišťují úklid, obsluhují stánky. Na jednom ze břehů dostanete místo vstupenky drobnou cetku nebo přívěšek.

Nevzhledný slum se proměnil v místo, které musí každý návštěvník města vidět.

Proběhnul jsem všechna zákoutí obou slumů. Užil si barevných uliček i dětských úsměvů: „Ne, ne! My se rozhodně nebudeme fotit….sýýýýr :-)“

Ale ani já jsem neuniknul pozornosti místních turistů, toužících po fotce s exotickým cizincem.

A jak je to s těmi milionáři? V Indonésii je milionářem prakticky každý. 1000 indonéských rupií je totiž přibližně 1,50 Kč. Obyvatelé slumu na přívalu turistů rozhodně závratně nezbohatnou.

Podstatné je, že se naučili o svůj domov starat.

PS: Pokud by vám barevný slum nestačil, můžete navštívit modrý Šmoulov na druhé straně mostu.

Jodipan na pravém břehu
Jodipan na levém břehu
Pozor nosorožec
Ne, ne, nefoť nás! Sýýýr :-)
Pod jodipanskými mrakodrapy
Foto s exotem
Šmoulov

(všechny fotky jsou z archivu autora)

Kompletní galerie zde

Autor: Vladimír Hauk | pátek 18.1.2019 13:15 | karma článku: 21,93 | přečteno: 560x
  • Další články autora

Vladimír Hauk

Kanibalský mumuland

21.12.2023 v 9:10 | Karma: 23,01

Vladimír Hauk

Vzhůru do země lidojedů

1.1.2023 v 17:01 | Karma: 21,60