Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Předseda Strany Svobodných Petr Mach obhajuje rasovou diskriminaci

Předseda Strany svobodných občanů, Petr Mach se ve svém včerejším článku zastává podnikatelky, na kterou Česká televize nasadila romskou "figurantku" se skrytou kamerou, aby ji usvědčila z diskriminace.

Podnikatel Petr Mach.

 

O co zde ve stručnosti šlo?

Paní Ševčíková měla s romskými zaměstnanci špatné zkušenosti, tak „figurantku“ České televize odmítla zaměstnat. Prý už Romy zaměstnávat nechce. Česká televize vybavila najatou Romku skrytou kamerou. Natočili, jak paní Ševčíková odmítla uchazečku o práci, kvůli tomu, že je Romka. Záběry chce předat Inspektorátu Úřadu práce. Úřad může paní Ševčíkové za diskriminaci udělit pokutu milion korun.

Pan Mach ji ve svém článku hájí se slovy:"Zdravý rozum velí, že člověk má právo uzavřít smlouvu, s kým chce, a má právo neuzavřít smlouvu, s kým ji uzavřít nechce. Paní Ševčíková jednala podle zdravého rozumu a podle principů přirozeného práva a je teď za to popotahována."

 

Pan Mach ve svém článku dále mimojiné píše:

"Odmítnete pronajmout byt romské rodině nebo zaměstnat Romku, dají vám bez soudu pokutu a vy případně musíte u soudu prokazovat, že jste nediskriminovali (=další zvrácený princip – presumpce viny).","Když jste vědomě nechtěli ve svém bytě nebo firmě mít Romy a nemíníte soudu lhát, nemáte vůbec šanci. Když se budete hájit tak, že jste netušili, že takový nesmyslný zákon existuje, řeknou vám, že neznalost zákona neomlouvá. Když se budete hájit na základě přirozeného práva uzavírat smlouvy, s kým chcete, řeknou vám, že právo uchazečů na nediskriminaci stojí nad vaším právem uzavírat smlouvy dle vaší svobodné vůle."

Ano, pokud odmítnete zaměstnat Romku, nikoli na základě kvalifikace a praxe, nýbrž na základě toho, že je to Romka, tak se jednoznačně jedná o rasovou diskriminaci, která by měla být potrestána. Nikdo zde nikomu nediktuje, že by měli být Romové na základě svého etnického původu zaměstnáváni povinně, ale zároveň by to, že je někdo romského původu nemělo být důvodem k jeho nepřijetí.

 

 

Petr Mach: "Pokud ale někdo z důvodu předsudků nezaměstná Romy, kteří by byli jeho firmě prospěšnější než jiní pracovníci, trestá sám sebe. Připraví se tak o zisk, který by dosáhl, kdyby za své peníze najal lepší a kvalitnější pracovníky, které na základě předsudků odmítne. Člověk jednající na základě předsudků trestá sám sebe."

Tímto tvrzením zřejmě vycházíte z Vaší utkvělé představy, o tom, že jsou Romové méněcenní a mnoho prospěšnějších pracovníků z řad Romů než jiných pracovníků se nenajde. - Pokud někdo odmítne zaměstnat Roma, tak už se bohužel nebude moci zpětně přesvědčit, zda by onen Rom býval v jeho firmě prospěšnější než jiní pracovníci či ne.

 

 

Petr Mach: "Jestli jsou skutečně Romové diskriminováni na základě předsudků, pak přeci není nic jednoduššího, než aby tito Romové nebo ti, kdo věří v jejich neopodstatněnou diskriminaci, začali podnikat a zaměstnávat tyto Romy. Ať si založí vlastní prádelnu, zaměstnají v ní neopodstatněně diskriminované Romy. Pak paní Ševčíková, která tyto dobře pracující a spolehlivé Romy z důvodu svých předsudků nechce, zkrachuje, protože nebude kvalitou služeb a cenou schopná konkurovat firmě, která dobré romské dělníky zaměstná. Hotely a restaurace chtějí přeci kvalitně vyprané prádlo a nebudou se zajímat o to, jakou barvu pleti měl ten, kdo ho vypral. Kdyby restaurace odmítaly prádlo prané Romy, opět by byly samy proti sobě: Není pak nic jednoduššího, než založit vlastní restauraci, která nebude diskriminovat a vydělá na tom. Když mohou provozovat restaurace Pákistánci a Vietnamci, proč by nemohli Romové?"

Pane Machu, asi si to neuvědomujete, ale většina Romů se rekrutuje ze sociálně slabších vrstev, na hony vzdálených bohatým Američanům, kteří zde před lety zakládali prádelny. Romové nemají kapitál na to, aby si zakládali prádelny. Nebo jim na to půjčíte? Váš návrh považuji za velmi hloupý.

 

 

Petr Mach:"Antidiskriminační legislativa byla možná dobře míněná někým, komu bylo líto některých lidí, s nimiž někdy někdo nechce uzavírat smlouvy. Dopadá ale na nevinné lidi, kteří pracují, podnikají a řídí se zdravým rozumem a neznají všechny bruselské směrnice."

Omyl, antidiskriminační legislativa aspoň ve Vámi uvedených případech nedopadá na "nevinné" lidi, nýbrž na jednoznačné rasisty, kteří nemají zájem zaměstnat Romy nikoli na základě kvalifikace a praxe, nýbrž na základě toho, že se jedná o Romy.
 

 

Petr Mach: "Proto je potřeba odstranit z našeho právního řádu všechny zákazy diskriminace. Přirozené právo člověka uzavírat či neuzavírat smlouvy musí být opět nade vše."

Pane Machu, jsem velmi potěšen, že v rámci programu Vaší strany "Svobodných" chcete z našeho právního řádu odstranit všechny zákazy diskriminace a za zavedení diskriminace tak plamenně bojujete. Váš nápad obhajující diskriminaci se mi velmi líbí a doufám, že se na mne nebudete zlobit, když Vaši luxusní modrou Fordku s protekční espézetkou nenechám parkovat na parkovišti před restaurací, následně Vás odmítnu obsloužit, dát Vám snídani, oběd či večeři a přikáži všem svým známým, kteří vlastní restaurace a butiky, aby Vás za žádných okolností nevpouštěli dovnitř.

 

 

Předseda Svobodných Mach kontruje tím, že "svobodné" právo kohokoli diskriminovat chce naprosto pro všechny...

 

 

Problém je v tom, že nadprůměrně vydělávající podnikatel a politik Mach se ve svém postavení nikdy nesetká se stejnou diskriminací jako průměrná členka neoblíbené romské menšiny. - A právě na tomto srovnávání nesrovnatelného svůj čirý populismus staví.

 

Často čtu články o Romech, kde na ně pisatelé a většina diskutujících plamenně nadávají, že nepracují a že by se měli změnit. Jak se ale proboha mají změnit, když těm slušným, kteří skutečně chtějí pracovat, stejní pisatelé současně házejí klacky pod nohy v podobě schvalování jejich diskriminace při ucházení se o práci? Článek Petra Macha a názory mnoha diskutujících na mě dělají dojem, že majoritní společnost vůbec nemá zájem na tom, aby Romové pracovali.

 

Autor: Vít Hassan | úterý 8.11.2011 13:34 | karma článku: 24,67 | přečteno: 10009x
  • Další články autora

Vít Hassan

Fotoreportáž: Novoroční pochod Banderovců v Kyjevě

1.1.2021 se v Kyjevě u příležitosti 112.výročí narození kontroverzní osobnosti ukrajinských dějin - ukrajinského nacionalistického vůdce Stepana Bandery, konal pochod ukrajinských nacionalistů.

3.1.2021 v 13:34 | Karma: 28,41 | Přečteno: 1836x | Diskuse| Politika

Vít Hassan

Výběr mých nejlepších fotografií za rok 2020

Ve svém Silvestrovském fotoblogu se již tradičně ohlížím za uplynulým rokem a přináším výběr svých nejpovedenějších fotografií, které jsem pořídil v roce 2020.

31.12.2020 v 13:34 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3887x | Diskuse| Fotoblogy

Vít Hassan

Fotoreportáž: Paříž v plamenech

5.12.2020 se v Paříži konala demonstrace proti návrhu zákona zakazujícímu zveřejňování fotografií policistů v médiích. Demonstrace se zúčastnily desítky tisíc lidí. Mezi demonstranty Black Bloc a těžkooděnci propukly tvrdé střety.

8.12.2020 v 13:34 | Karma: 19,55 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Politika

Vít Hassan

Fotoreportáž: Fotbaloví chuligáni versus těžkooděnci

Včera se na Staroměstském náměstí v Praze konala demonstrace proti koronavirovým omezením, které se zúčastnilo také několik set fotbalových chuligánů. Po skončení demonstrace začaly mezi chuligány a těžkooděnci tvrdé střety.

19.10.2020 v 13:34 | Karma: 33,69 | Přečteno: 7156x | Diskuse| Politika

Vít Hassan

Fotoreportáž: Pražské demonstrace hnutí BLACK LIVES MATTER

Dne 6.6. a 13.6.2020 se v Praze v reakci na zabití amerického černocha George Floyda policistou uskutečnily 2 nenásilné demonstrace primárně zaměřené proti policejnímu násilí a rasismu. Z obou akcí přináším výběr 35 fotografií.

14.6.2020 v 15:15 | Karma: 26,26 | Přečteno: 9075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4109x
Jsem profesionální fotograf a novinář na volné noze. Toto je můj osobní blog, kde převážně přepublikovávám mé v jiných médiích vydané fotografie a rozhovory s osobnostmi.

V diskusi odpovídám pouze na slušné dotazy směřující k tématu daného článku. Příspěvky nesouvisející s tématem daného článku nekompromisně mažu.

Navštivte můj fotoweb:

http://vithassan.wixsite.com/photography

Instagram: 

https://www.instagram.com/vit.hassan.photography/