Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Smutný příběh jedné Češky z Jihlavy v Norimberku (2)

Doma jsme měli od té doby debaty, týkající se Češky v pečovatelském ústavu. Každý člověk přece musí mít u sebe neustále doklady, pokud tedy není nesvéprávným. Ti ještě pohybliví z ústavu nejsou ve vězení a mohou chodit ven a tam

 u sebe musí mít občanský průkaz (v Německu Personalausweis) a k nakupování kartu k bankomatu? Lovili jsme v internetu a také vytiskli formulář na plnou moc. S podpisem na něm od Češky, jsme se chtěli v ústavu dostat k jejím dokumentům, abychom je předali jejich majitelce. Tvrdila, že všechny její doklady má u sebe právnička, docházející do ústavu jen sporadicky. Našel jsem si ji na internetu a zjistil její kancelář za Norimberkem a vypsal jsem si na ni všechny kontakty.

            Hlavní osobou v ústavu je jiná právnička, ta je tam prý přítomna. Dále jsem z Češky dostal, že jí má na starost osobně pečovatelka Marie, příjmení neznala. S tou jedinou je prý v osobním kontaktu. Právničku a hlavní šéfovou prý nezná, ty ji jen občas telefonují, když potřebují nějaké informace. V internetu jsem narazil na stížnosti lidí, kteří v tomto ústavu měli starého příslušníka rodiny. Nespokojenost s mnohým. Jednu paní tam v noci na pokoji někdo dokonce přepadl, zmlátil a okradl. Teď jsem chápal Jihlavanku, že má strach opustit pokoj i ve dne a jídlo si nechá nosit.

 Dvě osoby na pokoji, jeden malý stolek a pouze jedna židle, zvláštní.

            Pro šéfovou domu jsem v němčině sesmolil dopis ohledně zadržení dokumentů a dal to k úpravě dceři zdravotní sestře, aby to mělo německý šmrnc. Já němčinou nerad píši, paradoxně jako Němci mi víc sedí čeština. Dcera bydlí s rodinou třicet kilometrů za Norimberkem, ještě že existují maily a esemesky.

 Nejdřív jsme ale vyrazili za Češkou, nechat si od ní podepsat plnou moc a s tím pak hned zajít za onou šéfovou, dostat od ní zadržené dokumenty. Jihlavanka měla na pokoji nejen onu protivnou starou paní, ale také telefon. Ten také hojně využívala k volání k nám, kdy si postěžovala na různé věci, nebo když něco potřebovala ze svého bytu. Náhradní klíč od jejího bytu měli turečtí sousedé, od Jihlavanky věděli, že nám ho mají půjčit. Také bylo nutné vyprazdňovat schránku a kontrolovat důležitou poštu.

            Na chodbách ústavu a poté na pokoji, nebylo opravdu nic příjemného pro nosní dírky. Naše pacientka už nebyla pátý den na záchodě, a to prý hodně pije. V noci, když spolunocležnice rámusí, jde raději do koupelny prát své věci rukama. Pacientům se pere, ale když zjistila, že nazpět jí chodí jen část, raději si pere sama. Hlava jí bolí, jestli bychom z lékárny něco bez receptu nekoupili. Také k ní neustále chodí její pečovatelka, aby podepisovala nějaké formuláře. Ani to nečte, že tomu stejně nerozumí. Myslí, že je to kvůli úrazovému pojištění.

            Na pokoji se pojednou objevil asi třicetiletý pečovatel, v kalíšku dvanáct různých tabletek. Byl čas před obědem. Na můj dotaz, na co je tolik tabletek, odpověděl, že neví, jsou předepsané doktorem. Všiml jsem si v jeho ruce inzulinového penu. Od diabetičky z Jihlavy už jsem věděl, že jí zrušili píchání krátkodobých inzulínů před jídlem a píchají jí jen dlouhodobý. O tom vím, že se píchá jednou denně kolem dvaadvacáté hodiny. Začíná působit za čtyři hodiny a působí dvacet čtyři hodin. Jihlavanka mě informovala, že to je ten dlouhodobý, a že někdy jí to píchají před obědem, někdy kolem páté, jindy kolem osmé večer.

            Pustil jsem se do pečovatele, co to dělají za blbost, dlouhodobý se má píchat jednou denně kolem dvaadvacáté hodiny. Začíná působit za čtyři hodiny a poté působí dvacet čtyři hodin. Jen pokrčil rameny, má to tak nařízené. Požádal jsem ho, aby nás odvedl do kanceláře za šéfovou domu. Prý je na dovolené. Tak chceme k nějakému zástupu. Odvedl nás do nějaké kanceláře k někomu jinému. Tam seděly dvě pečovatelky v družném hovoru. Žádný zástup za šéfovou nemají. Hodil jsem před ně podepsanou plnou moc a chtěl, aby mi vydaly osobní dokumenty Jihlavanky. Jedna zvedla telefon, musí se na to zeptat šéfové. Té po drátě vysvětlila, o co žádáme pomoci plné moci od Jihlavanky. Prý v žádném případě, ani na plnou moc, na to že mají nárok jen rodinní příslušníci.

            Ve mně to vřelo. „Je mi osmdesát, vaše štěstí, že tady nejsem pacientem, zvedl bych vám mandle! A než být tady pacientem, raději odjedu k moři a nechám se sežrat žralokem! Až se vrátí šéfová z dovolené, ať dá na pokoj k naší přítelkyni jinou spolubydlící, jinak sem budu chodit každý den vás strašit. Mám chuť na vás zavolat policajty, že zadržujete osobě občanský průkaz.“

  Má žena mě raději odtáhla nazpět na pokoj Jihlavanky. Ta nám prozradila, že pečovatelé ji s ďábelskou radostí často upozorňují, že už se z ústavu nikdy domů nedostane. Jihlavanka domů už ale chce, tady že by se zbláznila. Vyžádal jsem si od ní telefon na její jihlavskou dceru. Chci se pokusit ji přemluvit, co nejdříve přijet a vzít si mámu do Jihlavy.

            Doma jsme zase dali hlavy dohromady, přece nemohou nikoho držet proti jeho vůli, není to vězení. Dcera nám přes telefon oznámila, ať řekneme, kdy chceme, aby Jihlavanku odvezla, zajede tam a zařídí to. Víme, že je výřečná a organizačně nadaná, ale to bychom museli zřejmě za Jihlavanku ručit my osobně, pokud by se jí doma něco stalo. Škoda, že nemáme v rodině právníka. Kdo se v těch kejklech má vyznat?

 

Autor: Horst Anton Haslbauer | pátek 22.3.2019 7:16 | karma článku: 19,49 | přečteno: 895x
  • Další články autora

Horst Anton Haslbauer

Peklo po přísaze a lehké ženštiny pronásledované velitelem pluku

Po přísaze se i rajóny staly peklem. Chodby a schody dělat kartáčkem na zuby, záchody holýma rukama. Nevadí, nyní po přísaze už máme nárok na regulérní vycházky. Celý pluk bažantů stál na buzerplacu proti svému veliteli pluku,

24.2.2024 v 3:28 | Karma: 21,01 | Přečteno: 683x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

První noční cvičný poplach

Ten využili mazáci, kterým scházelo všelicos z vojenské výstroje. Tak jim v době jejich bažantství, bylo z osobní skříňky kradeno při nočním poplachu, tak oni teď si své ztráty opět doplňovali od nás bažantů. Poplach se opakoval

17.2.2024 v 8:15 | Karma: 16,82 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Svobodník Mezera, vojín Lettl a prazvláštní vojín Zrníčko

Na pokoji nás bylo patnáct, náš velitel pokoje, svobodník mazák Mezera, je velitelem tanku a slušný člověk. Na nejvzdálenějším štrozoku ode dveří se uvelebil vojín Lettl, myslel to s námi dobře, zápach z jeho nohou u některých

9.2.2024 v 18:26 | Karma: 19,07 | Přečteno: 589x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Rekruti

Sokolovské nádraží bylo plné rekrutů, z devadesátidevíti procent sťatých, jak zákon káže. Byl podzim 1958 a zvláštní vlak připraven k odjezdu do všech koutů Československé republiky. Rodiče pomáhali svým synům do vlaku, matky

2.2.2024 v 22:39 | Karma: 23,27 | Přečteno: 616x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

S Terezou to nebylo podle mého přání

O absolvování odborného učiliště v Liberci a prvním zaměstnání v Sokolově, kdy jsem výplaty vnucoval mamince už jsem psal. Teď příjde mé další dvouleté odloučení od rodiny vlivem zeleného sukna. Ti starší z nás to měli povinné.

20.1.2024 v 7:56 | Karma: 19,26 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 621
  • Celková karma 17,76
  • Průměrná čtenost 762x
Nejstarší z pěti sourozenců. Máma byla jak ředitelkou, tak klaunem tohoto cirkusu. Knihy o tom jsou v knihkupectvích a jako E-knihy (www.palmknihy.cz/transfuze-antona-horsta.html + www.palmknihy.cz/ruksak.html). V obou knihách se střídá VESELÉ se SMUTNÝM. LEGRACE nebývá NONSTOP!  

Seznam rubrik