Sparťanské last minute funguje dál

Tohle už snad ani není možné! Již poněkolikáté fotbalisté Sparty zvrátili průběh utkání na svou stranu až v závěrečných minutách, tentokrát v pondělní dohrávce 13. kola české Gambrinus ligy obrali o tři body Liberec. Podařilo se jim to v letošním ročníku už pošesté.

„Musíte mít taky trochu štěstíčko a jít mu naproti,“ zní oblíbená fráze z fotbalového prostředí. A hráči Sparty tuhle formulku zřejmě plní doslova. Možná, že by dvanáctým členem týmu měla být oficiálně štěstena a ne fanoušci, kteří mají na Letné dokonce přidělen svůj dres s tímto číslem.

Byli by až za Slavií

Posuďte sami. Mužstvo trenéra Jozefa Chovance bodovalo v této sezoně devětkrát a z toho šestkrát rozhodlo až v poslední desetiminutovce. Celkem takhle Letenští uloupili dvanáct bodů, tedy téměř polovinu svého konta v tabulce. Pokud bychom tuhle cifru nepočítali, hledali bychom nyní Spartu až někde za svým rivalem Slavií kolem 12. místa. A pohárová účast by byla v nedohlednu.

Samozřejmě, že ne vždy a ne s každým se dají zápasy lámat tímto způsobem a čtyři porážky jsou toho důkazem. Přesto to Spartě zatím stačí na umístění v první trojce. A ani nemusí oplývat nijak útočným a kombinačním fotbalem, kterým by bavila diváky jako třeba vedoucí Plzeň či druhá Olomouc. Soupeře, krom Brna a Ostravy, nepřehrála vysokými rozdíly, ale pouze o gól.

Míče spíše nakopává na osamoceného Bonyho Wilfrieda, který sklepává a bojuje v pokutovém území. Často právě on je hlavním strůjcem šťastných výher. Kromě toho pak rozhoduje i psychická a hlavně fyzická neodolnost soupeře, který nevydrží naplno bránit až do konečného hvizdu.

Výhra s Libercem přišla včas

V pondělí tedy stejná „taktika“ zafungovala znovu a dost možná, že v pravý čas. Na Spartu už se začínala lepit smůla z posledních zápasů, kdy vypadla z Ondrášovka cupu se Sokolovem, prohrála doma s Teplicemi v předminulém kole a jen remizovala s druholigovým švýcarským Lausanne v Evropské lize. Média začala spekulovat, kdo je víník, co na to kouč Chovanec, a tlak začínal být velký.

„Všichni si uvědomujeme, že se nám výsledkově nedaří, je to vidět na tvářích hráčů i trenérů,“ říká útočník Sparty Miloš Lačný. „Ale co se píše, mezi sebou vůbec neřešíme a soustředíme se raději sami na sebe.“ dodává. Jde tedy o to, zda Letenští ještě paní štěstěnu neunavili a budou v nastaveném trendu pokračovat, potom by se alespoň v lize neměli čeho obávat. Ovšem ani to nemusí vést k úspěšné obhajobě titulu.

článek byl publikován také na webu generace20.cz

Autor: Miroslav Harnoch | sobota 30.10.2010 18:34 | karma článku: 9,60 | přečteno: 2252x