Jak zatočit s chřipkou a nejen s ní.

No, řekněte, nemám já smůlu? Zatímco všude v médiích hlásí, že je chřipka na ústupu, já ji chytla. Jdu do lékárny, plnou hlavu TV reklam a nevím kterému přípravku dát přednost. Stejně vím, že nejlepší je vyležet se. Jenže…. Cožpak si můžu vzít nemocenskou?  Nemůžu.

Složenky se na lednici kupí a vzít si nemocenskou, minimálně by zdvojnásobily objem. Stejně jsou na tom všichni pracující. Podotýkám skutečně pracující a zodpovědní lidé. Školky se plní kýchajícími dětmi, mnohdy se zvýšenou teplotou, učitelky úpí a stejně je jim to houby platné. Vzít si v dnešní době paragraf na dítě, ve většině případů znamená, podstoupit riziko vyhazovu z práce. A tak se plní školky i školy nemocnými dětmi. A bacily si mnou ruce. Se zaměstnanci je to totéž!

Proč se tvůrce zákonů nezaměří na výši nemocenské? Proč se někdo nezamyslí nad tím, jak postihnout ty, co nemocenskou zneužívají? Každý průměrně inteligentní čtenář jistě ví, kam mířím. Proč neexistuje zákon, který by znemožňoval  zaměstnavatelům  vyhazovat matky, které se starají o děti, za časté čerpání paragrafu? Na různé s prominutím ptákoviny se čerpají příspěvky. Proč stát zaměstnavatelům nemůže vyplácet příspěvky na náhradní sílu, za pracovníka na nemocenské? Myslím, že tahle úvaha by stála za zamyšlení. Omezilo by se nejen šíření bacilů, ale spousta normálních lidí by se hodila do pohody a neprožívala s nemocí pocit viny a strachu, že ho po návratu bude čekat výpověď.

Ušetřili bychom za léky a vsadím se, že by ubylo nemocných.

 

 

 

 

Autor: Sára Hanzlíková | středa 18.2.2015 19:20 | karma článku: 10,08 | přečteno: 533x