Finanční hranice štěstí

Štěstí, co je štěstí? Muška jenom zlatá... řečeno s klasikem. Na jedné z našich televizí jsem zaslechla větu "finanční hranice štěstí".... Co to je? Skutečně má štěstí nějakou finanční hranici? 

Znamená to, že můžeme být šťastní až od určitého stavu našeho konta? Já nevím, já jsem si vždycky myslela, že štěstí se za peníze nekoupí, stejně jako láska. Štěstí je přeci vnitřní nastavení, pocit, prožitek... A ano, štěstí je bohatství, dokonce obrovské, ale vždycky jsem ho vnímala nemateriálně. Štěstí, to pro mě jsou přátelé, láska, rodinná pohoda. V tomto smyslu jsem se vždycky považovala za poměrně šťastného člověka. Mám spoustu kamarádů, pár skutečných, opravdových přátel, milovanou sestru a její rodinu, úžasnou, báječnou práci.... ale nemám peníze. Nemůžu být tedy skutečně šťastná???Já myslím, že ano!

Ale když tak o tom přemýšlím, zřejmě existují lidé, kterým to nestačí... Lidé, kteří potřebují ke štěstí i peníze, bez nich šťastní být prostě neumí. Je nutné je za to odsuzovat? Asi ne, pokud respektujeme právo na individualitu každého z nás, nemůžeme soudit ani vnitřní nastavení jednoho každého člověka. Člověk se vzdělává, pracuje na sobě, dosáhne určitého postavení a platu... A je skutečně šťastný, peníze ho osvobodily. A nebo taky ne.... Znám případ, kdy dotyčný prostě šťastný nebyl, i když měl vlastně všechno, co si představíme pod pojmem šťastný život. Měl peníze, postavení, rodinu, velký dům, mohl cestovat, dělat jen to, co ho baví.... A byl hluboce nešťastný!!! Jak to??? Jak je to tedy možné??? Jak je to tedy s tou finanční hranicí štěstí??? Spousta lidí by s ním měnila, věřila by, že bude skutečně šťastná. Byla by? Nevím... Ani já to nevím, kdybych byla na jeho místě, jestli bych byla šťastná...

Samozřejmě že ani já nejsem šťastná vždycky, dokonce jsem zažila dobu, kdy jsem byla hluboce nešťastná. Ale peníze to nespravily. Zpátky na stranu pocitu štěstí mě vždycky vrátila láska, práce, přátelé a kamarádi... Ano, mám štěstí, že dělám práci,kterou hluboce miluju, mám štěstí, že mám kolem sebe lidi, které miluju, na kterých mi záleží a kterým záleží na mě. Ale nemám peníze.... Jsem tedy šťastná???

Autor: Hana Zemanová | neděle 8.5.2016 10:45 | karma článku: 13,59 | přečteno: 229x
  • Další články autora

Hana Zemanová

Akademie žen

14.10.2019 v 19:12 | Karma: 7,41

Hana Zemanová

Jak jsem byla pacientkou

19.7.2016 v 0:03 | Karma: 19,84

Hana Zemanová

Našla si mě kočka...

18.7.2016 v 15:16 | Karma: 27,72

Hana Zemanová

Poslední opona

4.7.2016 v 0:15 | Karma: 20,62

Hana Zemanová

Odlišnost

22.6.2016 v 9:27 | Karma: 18,89