Diktaturu ohně živí i ničí vítr pozornosti zvěrstvům a zvířatům všeho druhu

Desítky svíček počátkem roku plály u sochy maršála Ivana Koněva na připomínku osvobození vyhlazovacího tábora Osvětim. Po skulptuře nezbyl ani popel.

Zapálení odpůrci všeho rudoarmějského ji odstranili z piedestalu na Praze 6. Kam politický vítr, tam nestabilní plamen.

Na koňském mrchovišti, ve skutečných plamenech, o 605 let dříve, skončil další nositel „zvířecího“ příjmení. Jan Hus. Ani v žáru neodvolal. Pohořel, když žádal, aby církvi, která se dobrovolně nevzdá svého bohatství a nepřijme apoštolský styl života, byl odebrán pozemkový majetek. Ale už E. M. Remarque označil církev za mazanou diktaturu. V jeho době za jedinou, která nebyla po dva tisíce let svržena. Husa nechala upálit v Kostnici.

Kost způsobila požár v domácnosti na Českokrumlovsku. Vyskočil si pro ni pes na kuchyňskou linku a přitom zapnul sporák, na kterém se nacházely hořlavé věci. Vzniklý oheň poškodil plastový rozvod vody. Ta pak, bez zásahu hasičů, požár uhasila. Majitelé psa i bytu měli štěstí v neštěstí. Jako žhářské prase, nedávno zachráněné v anglickém hrabství Severní Yorkshire. V útrobách zmíněného čuníka skončil digitální krokoměr připevněný na noze jeho stájového kolegy. Měď z baterie propasírované vepřovou zažívací soustavou po dopadu na podestýlku způsobila doslova oheň na střeše prasečáku.

Také dojnice se v uzavřených prostorách mohou změnit v sebevražedné teroristky.  V roce 2014 explodoval kravín v německé obci Rasdorf. K výbuchu a požáru došlo po výboji statické elektřiny v uzavřeném prostoru naplněném metanem z kravských vnitřností.

Pšenice shořela na stojato před deseti lety v obci Drasty u Prahy. Při šetření příčiny vzniku požáru bylo ze svědecké výpovědi, i na základě nálezu ohořelého opeřence, zjištěno, že jej způsobil hořící pták spadnuvší do pole z drátu vysokého napětí.

Diktatura ohně se živí větrem naší pozornosti zvěrstvům a zvířatům všeho druhu, ale jejím větrem může i uhasnout. Lhostejnost jí dává sílu, silná pozornost zahubí ji však.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Šťastná | úterý 14.4.2020 15:01 | karma článku: 20,60 | přečteno: 589x