Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Paní autorko, ještě jsem se podíval na Váš profil. Pokud má ODS členy jako Vy, nedivím se, že jde do kytek. ;-D

0 0
možnosti

Pane Dvořáku, děkuji za pozornost. Květin pro dámu není nikdy dost. A raději skončit v kytkách jako užitečné hnojivo, než jako selektivní herbicyd ;-)

0 0
možnosti
MK

Pan Dvořák na většině diskusí platí za borce světové třídy ve spojování nespojitelného a proto si k němu dovolím otázku: Byla-li by socha Koněva postavena někým jiným, ať už dnes nadstandardně uznávaným sochařem a současně technicky bez komunistů - šla by dnes dolů??

Takové laciné vyhranění se vůči komunistům se všemi peripetiemi může vykonat jen ten, který nic moc neumí a také nekoná . ale CHCE BÝT VIDĚT! Kolega ve zbrani v Řeporyjích by mohl vyprávět.:-/

0 1
možnosti
Foto

Nikoliv, protože za Vámi daných podmínek by ani nebyla postavena.

Zapomínáte na jedno, že za minulého režimu musel solidní umělec tu a tam udělat něco pro "slávu strany", aby se pak mohl věnovat něčemu lepšímu.

Např. arch. Švec, který navrhl Stalinův "pomníček", byl rozhodně dobrý umělec.

Pokud se státostrana na umělce obrátila s "prosbou" o vytvoření nějakého díla, bylo těžké odolat. Proto i v padesátých letech vznikla řada budovatelských písní, kterým po umělecké stránce nelze nic vytknout.

Např. i Nezvalův Zpěv míru je skvělá báseň, kdyby nebyla spjata s tou strašnou dobou, mohla být dnes symbolem úsilí o trvalý mír.

Musíme se smířit s tím, že některá díla patří do archívu, protože jsou stále spjata s ideologií, kterou náš právní systém hodnotí jako zločinnou a zavrženíhodnou.

Vám se po ní stýská? Nostalgie?

0 0
možnosti
Foto

Chyba, nikoli odpůrci všeho rudoarmějského, ale odpůrci sovětského kultu osobnosti a řiťolezectví našich soudruhů.

A můžeme být rádi, že na místě nepatřičné sochy se konečně objeví památník, který bude připomínat všechny, co položili život při osvobození naší vlasti.

A oheň? Jakýsi plamínek se zase objevil v Černobylu. Co tomu říkáte?

3 1
možnosti

Říkám tomu hoření u Černobylu, že je to tragédie. Podobná, jako požáry v Austrálii nebo v Kalifornii, nebo požár jaderné elektrárnu v Japonsku, způsobený zemětřesením.

Nakolik je Koněv sovětským kultem osobnosti, a nakolik symbolem osvobození jižního Polska, Slovenska, koncentráku v Osvětimi, severních, středních a východních Čech i Prahy od nadvlády německých fašistů? Určitě měl své temné stránky. Ostatně jako všechny osobnosti stojící za předlohu sochařům.

Karel IV. dal svolení k vyhlazení Židů v Norimberku. Také Karel Čapek byl nacionalista a neskrýval antisemitismus.T. masaryk naopak vzbudil odpor Čechů protekci židovskému vrahovi české holky. Také důrazňoval, že místo Čechů je po boku Ruska, Francie a Británie. Nicméně bez přízně amerického prezidenta by se mu zřejmě monarchii nepodařilo svrhnout.

Napoleon sice obnovil zahraniční prestiž Francie, zavedl občanský zákoník, ovšem jeho mocenské ambice a splynutí osobních a státních zájmů z něj udělaly nemilosrdného diktátora.

Václav Havel, vyhlášený pacifista, schválil bombardování Srbska, nevadilo mu vyhnání Srbů z Kosova, neměl problémy obhajovat americkou okupaci Iráku.

Michael Jackson, modla všech vyznavačů popu, zneužíval malé kluky atd atd...kdož jste svatý, hoďte plamenem

..

1 1
možnosti
AL

Jen pro upřesnění, husovská komise na konci 20.zjistila, že Hus nezemřel pro žádost o chudobu církve,ale že byl eschatologista a domníval se, že k tomu, aby se události konce světa daly do pohybu, je třeba oběť svatého a spravedlivého, do jehož role se stylizoval. Celá věc je mnohem složitější než se dá neodborníkovi vysvětlit dvěma větami.

1 0
možnosti

...omlouvám se odborníkovi za neznalost eschatologistické teorie...on chtěl shořet, aby uspíšil konec Světa? Věděl to bandita Honza Žižka?:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 146
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1309x
 Liberálně konzervativní jedinec se sklony k sociální přecitlivělosti. Plachý extrovert věčně hledající koně, na kterém vlastně jede. Třídětná matka. Zastupitelka města Hluboká nad Vltavou (ODS), členka Regionální rady ODS JK,  amatérská včelařka, koňařka, básnířka, malířka.

Seznam rubrik