Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Smrt jako jediná spravedlnost?

„Odsuzovali mě, protože jsem neplakala, když můj bratr odešel. Ano, byla jsem smutná, ale zároveň vděčná, za tu dobu, co tu s námi byl.“

Ženě, která sevřela papežovu ruku, při jeho návštěvě v České republice, pomohla těžkou životní zkoušku překonat víra. Ač jsem sama ateistkou, při rozhovoru s tou nádhernou, mladou maminkou tří dětí, jsem jí záviděla onen klid, vyrovnanost a víru v hezčí život, který zesnulé očekává na onom světě.  Měla krásně modré oči a nikam nespěchala.  Když rozhovor vyšel, mnohé překvapilo, že v Boha věří mladí lidé. „Já jsem si myslela, že to drží leda starší lidi na vesnici, kteří měli kostel povinně.“ řekla mi kamarádka, když odložila noviny. Nevím, jestli to dřív byla povinnost navštívit v neděli kostel tak jako dnes celé rodiny vyráží do obchodních center. Myslím, že to byla obrovská úleva, pohlazení a hlavně vědomí, že jít dál se musí, že jiná cesta není. Dnes jsme se svými myšlenkami sami. Bojíme se je pojmenovat, nechceme nikoho otravovat, protože máme za to, že druzí mají také svých starostí dost.

Když jsem byla malá, a v televizi viděla pohádku o kmotřičce Smrti, byla jsem přesvědčená, že vím jak na ni, na potvoru. Prostě otočím postel s milovanou osobou, aby ta baba zákeřná musela odejít s nepořízenou. Přála jsem si nesmrtelnost pro všechny lidi, které mám ráda, pro všechny, kteří mě pohladili, usmáli se na mě. „Holčičko, smrt je jediná spravedlnost,“ řekla mi na pohřbu babičky její sousedka. Já tu ženskou, nejen v té chvíli, neměla ráda. Byla starší než babička a pořád naříkala, že už tu nechce být, že určitě brzy zemře… Jak to, že Bůh si k sobě vzal babičku a ne jí?“ zeptala jsem se dědy a sevřela jeho teplou ruku. „Copak by ji tam chtěl, nedivím se mu, že si vybral naši babičku,“ řekl děda statečně, ale napuchlé oči, které se znovu zalily slzami, ho prozradily. Není to vůbec jednoduché vědět, že žádné nikdy už nebude.  A pak odešel on a pár let poté i můj táta. Křičela jsem, bouchala pěstmi do polštáře a nic na světě mě nemohlo přesvědčit, že jejich odchod je spravedlivý. Ještě ne. Ještě tu mohli být. Sobecky jsem kladla podmínku za podmínkou. „Teď už je tátovi líp,“ chtěli ostatní zmírnit bolest.  Dnes, s odstupem času, už vím, že víra by pomohla. Doznívaly ke mně poznámky o duši, která opouští tělo a vrací se po nějakém čase na zem. Byla jsem zlomená a chtěla jsem ho zpátky. Není to spravedlivé. Ani trochu. „Čeká nás to všechny, proto je smrt jediná spravedlnost,“ slyšela jsem a četla. Ale pochopit jsem to nedokázala a hlavně nechtěla.

Proč by někdo přetnul nit života dobrovolně, předčasně? Proč by blízkým lidem působil takovou bolest, říkala jsem si, když se zastřelil můj milovaný herec pan Brodský. Když svou životní pouť ukončil Karel Svoboda.  Nedávná smrt Petra Muka a dnešní zpráva o skonu Ladislava Smoljaka bolí a pálí, i když je člověk neznal osobně.  Dávali nám, ať už ve svých písních, tak ve svých rolích, slovech, gestech, úsměvech pocit, že život na zemi je strašně fajn, že stojí ho za to žít.

Nemá smysl pátrat, proč někteří odešli dobrovolně a proč některým bylo dáno tak málo času a už vůbec ne, jestli je to spravedlivé. Každý máme vyměřený na tomhle světě časový úsek, ve kterém musíme žít – trochu pracovat a hodně se smát, hodně se milovat a málo se vztekat, hodně se těšit na zítra a málo přemýšlet o včerejších těžkých slovech, která padla. A za lidi co odešli, a jejichž ztráta nás dnes tak bolí, být vděčni. Za to, že tu s námi byli, a že jsme byli součástí jejich životů. A vůbec není podstatné, jaká ta vzdálenost byla.

Autor: Hana Novotná | neděle 6.6.2010 12:00 | karma článku: 25,66 | přečteno: 3366x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek