Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Škola nervů

Srdce jsem měla v krku, žaludek na vodě, v nohách neklid, v prstech brnění, pokukovala jsem po hodinách, abychom nepřišli moc brzy a v žádném případě pozdě. Akorát. Včas. Je to přeci jen poprvé a první dojem se pamatuje….

Mezi dvěma culíky nadskakovala brašna ze série „Princezny Disney“, drobounká ramínka se co chvíli rovnala – to od pýchy, že ten den už je tady. První školní den. Den, který už se nikdy nebude opakovat. Už nikdy nebude tak doopravdy poprvé.„Nepřijdeme pozdě?“, ujišťovala se."Ne", určitě posté jsem se podívala na hodinky. Zdravili jsme stejně pobledlé rodiče a stejně vzrušené žáčky.Jen aby jim to vydrželo“, řekl jeden tatínek moudře a zapálil si cigaretu.„Umřete na rakovinu“, řekla mu naše dcera přísně a manžel vrátil svou krabičku do kapsy a odsoudil chuť na potom.A pak jsme zasedli ve školních lavicích – děti premiérově a my dospěláci jsme se nasoukali do nich chvíli poté,  jednak abychom oprášili dávné vzpomínky a taky se od paní učitelky dozvěděli, že škola má přichystané úkoly i pro rodiče. Zbytek dne jsem pak strávila označováním, zabalováním, popisováním. Izolepu jsem našla i v podprsence a nůžkami jsem se stříhla do stehna. Hned první školní den jsem potřebovala náplast a prášek na bolest hlavy.Když jsme se probudili do druhého, už neslavnostního školního dne, dcera se zvedla na loktech a povídá:

„Znovu tam mám jít? A proč? Vždyť já už všechno umím, i počítat do stovky a psát taky. Mami, já už tam chodit nebudu“, řekla stejně nekompromisně jako tenkrát, kdy Ital Carlo přestal zabírat místo v jejím srdci. Už ho prostě nechci…

A stejný rozhovor probíhal každé školní ráno.

Přejela jsem hřbetem ruky zářijovou stránku v notýsku.„Podívej, dva týdny ve škole a kolik už máš jedniček!“„Paní učitelka nám je dává proto, abychom ze školy neutekly, víš“, vysvětlovala mi roztomile a podala mi další víčko od Pribiňáčku, která sbíráme…vida motivace, to by mohlo zabrat.„Chceš být přece paní učitelkou, a ty se musí hodně učit“, zkoušela jsem našlapovat po dětské dušičce po špičkách.„Už nechci bejt paní učitelkou, budu uklizečkou“, řekla pyšná na svou rozhodnost a lžička zazvonila o stůl. Jako ortel….Moje holčička, ta přece bude mít vysokou školu, ne dvě, a doktorát…a …a kde je slib, že ji nechám jít její vlastní cestou?„Ve sklárně tě vezmou vždycky“, přidal svou i manžel od rozečtených novin. „Maminka ti hodně brzy ráno udělá svačinu a pošupajdíš“, dodal pobaveně. „A dostanu tam Volvo?“, zeptala se dcera bezelstně a opravdově, že už nevěděl co říct a raději se vrátil situaci v našem kraji. Nedobytnou hradbou z novin mě odsoudil, abych pokračovala ve vzdělávacím procesu sama.S horou vyžehleného prádla jsem se vydala do dětského pokoje. Cesta protkaná lego kostkami připomínala fakírovo lože. Vrávorala jsem mezi školkou z plyšáků a jejich rozečtenými knihami. Ale když se jeden z nich rozběhnul, už jsem to nevydržela….„Ty chceš být uklizečkou?! Vždyť pro to vůbec nemáš ani základní nadání!!“. Morče se před mým ječákem schovalo za skříň.Dosedla jsem na válendu, do sbírky skleněných, duhových kuliček….Dcera se objevila ve dveřích: „Mami, já už nechci být uklizečkou. Víš, čím budu?“ Místo položené otázky jsem jí otřela knírek od Pribiňáčku, i když jí slušel.„Mám na to talent. Budu maminkou. Táta říkal, že jsem celá Ty!“    

Autor: Hana Novotná | pondělí 21.9.2009 18:45 | karma článku: 24,54 | přečteno: 2684x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Stát pomocí AI zkouší šetřit práci úředníků. Propouštění nechystá

5. května 2024  19:30

Umělá inteligence (AI) postupně získává své místo napříč resorty, kde zejména slouží k automatizaci...

Ukrajina je na ruskou letní ofenzívu připravená, zaútočí příští rok, míní USA

5. května 2024  19:05

Sledujeme online Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzívu proti ruským okupačním silám....

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek