Mají zvířátka rádi picu?

Už rok sháním obraz. Obraz, který bude třešinkou na dortu, tečkou na "i", obraz, který hovoří. Když mi můj oblíbený diskutér hasmen poslal horký tip, okamžitě jsem věděla, že je to ON...

Dlouze jsem se dívala na nevídanou harmonii, která přímo čišela z bílého rámu. Jak příznačné - česká zvířátka v němém úžasu seskupena kolem kousku pizzy z neznámé Itálie. Stejně jako my, když se nám otevírala Evropa...Neznámé, netušené, lákavé...chceme to ochutnat, a nevíme jak na to, a jestli nám ta cizina vůbec bude chutnat.

"Chci ten obraz", byla jsem rozhodnuta zaplatit i tisíc kaček za ten skvost. Bylo mi fuk kdo je autorem toho skvělého dílka.

"Pozdě. Už visí jinde", vzkázal mi pobaveně hasmen.

Dostala jsem ukrutný vztek. Kdo si dovolil tu drzost a vyfoukl mi obraz, který mě konečně oslovil natolik, že bych si ho pověsila na zeď?!

Kdo by měl tak rád naivní umění, zvířátka, kdo teď bude mít mít ten lad mezi zvěří každý den na oku? Kdo se to bude kochat místo mně?!

"Knížák", hasmen mi záměrně pouštěl informace jak sociální dávky.

Odmlčel se.

Ha, tak ten Knížák....Je to už dobrejch patnáct let, kdy jsem ve svém rodném městě shlédla výstavu slavného Knížáka z Prahy...My burani z Chebu jsme hleděli na to slavné umění, které doputovalo z naší matičky Prahy a říkali si v duchu - tak tohle je to umění?! A nahlas..."hm, zajímavé, zajímavé...." nad zmuchlanými papíry, kterým vévodil sádrový trpaslík. Když se pak chebsko ocitlo v obležení stánkařů s barevnými pidižvíky, my byli na umění připraveni.

"Zvířátka namaloval F.R.Čech a Knížák je koupil pro Národní galérii za nějakých 750 tisíc kaček", triumfoval hasmen.

Cože? Za kousek holý pizzy?!!

Nevím, jestli hasmen tu moji vzrušenou reakci přežil, nebo se směje ještě teď...ale schválně koukněte na obrázek a řekněte mi...myslíte si, že 

"mají zvířátka rádi picu?"

 

 

p.s.: ...a nejde vůbec o to  jestli to je celé pravda...:o))

 

zajímavý odkaz: http://hedvicek.blog.cz/0905/ceske-umeni-odrazi-dusi-naroda

Autor: Hana Novotná | sobota 4.7.2009 11:20 | karma článku: 17,93 | přečteno: 3198x