Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Duše v osobním vlastnictví

může být zlá, slabá, malá, prázdná, zaprodaná, špinavá, bohémská, rozbolavělá, krásná, rozpáraná, bolavá, vláčná, odvážná, nicotná, ale vždycky by měla zůstat...

naše.

"Chtěla bych vědět co si myslí....Chtěla bych mít vliv na to, co si myslí....A chtěla bych, aby myslel na mě. Nemyslí. A já nemám tu moc to změnit. A ani nechci, protože by to mělo být dobrovolně, jinak to nemá smysl. Jinak by mě to netěšilo. Já bych věděla, že jsem musela čarovat, podvádět, manipulovat a výsledek by mě netěšil.

Je tak lehký podmanit si  a v rychlé křeči znásilnit tělo, ale s duší je potíž. Ta si poroučet nedá. Vzpouzí se na zadních a odolává. Mrcha. Pokořit ani podplatit sliby se nedá. 

Ležela schoulená pod dekou levného penziónu u hlavní silnice. Projíždějící kamióny třásly místností obrovské reflektory nakukovaly do svědomí. Pro boha! Přetáhla si deku přes hlavu. "Vstávej. Já už musím jet", řekl a zapínal si hodinky. Stáhla deku těsně pod oči, bála se na něj podívat. Měl zamračenou tvář a zápasil s páskem u hodinek. Dostal co chtěl, ale nevypadal, že to co dostal, ho uspokojilo. "Hoď sebou. Nemám čas,musím jet domů. Sebral ze země zmuchlanou sukni a hodil jí na postel. Hodinky sklouzly na podlahu. Vyskočila a na nahé tělo si natáhla sukni. Stehna se k sobě lepila. Sehla se pro kalhotky. Oblékala se spěšně, stejně tak jí bilo srdce. Měla jsem se cítit skvěle, uvolněně...ale. Zapínala si knoflíčky u halenky a zvedla pohled k němu. Stál u okna a psal esemesku. Asi domů. "Můžeme jít", řekla. Usmál se, otevřel dveře, políbil ji lehce na tvář: "Nebylas dneska až tak špatná" a rukou jí zmáčknul zadek. Cítila se hnusně,špinavě - těšila se na sprchu. V autě na sebe nepromluvili ani slovo. Koukala před sebe a v každém projíždějícím autě hledala zastání. Cítila jak se jí slzy derou do očí. Kdyby teď zastavil u krajnice a řekl: "tady se počkej na dalšího kunšafta", tak by to udělala, cítila se tak. Kde je veškerá ta romantika a něžnost, kterou sliboval. Jak to, že všechna jím tak opěvovaná místa na svém těle teď tak nenávidí. Zastavil u prvních domků. "Ahoj", řekla do zavírajících se dveří. Za světly jeho auta se zavírala temná záclona. Klapot jejích balerínek odezníval nesměle nočním předměstím. Teď už mohla plakat. Pustila slzy po své tváři, stékaly po krku a lochtaly a svědily. Jako předtím v projíždějících autech, teď hledala útěchu v oknech rodinných domků. Vyzařovala světlo měkké, táhlé jako med. Toužila po objetí o puse na spánky, aby jí dal vlasy za ucho a pohladil po vlasech. A znovu a znovu. Přimhouřila by oči jako kočka. Stulila by se mu v náručí a pak by si zuby lehce stiskla spodní ret. Plné rty vyzývaly k líbání. A on to věděl. takové věci mu nemusela říkat. Dokázala se tak vžít, že i teď v prochladlé noci cítila žár, který prostupoval od podbřišku nahoru. Lehce se zaklonila. Musela se zastavit. Stála strnule pod pouliční lampou a čekala až si vyvolané vzrušení vezme její tělo, až pocítí to co pod tou dekou necítila. Rychlé rytmické cvičení. Měla pocit, že se neúčastní, že se dívá na tu dívku ze shora. Milenci? Letití manželé? Kolegové? Nebo to obcovala duše s tělem?

Otevřela branku a s ulehčením, že už je doma z kabelky vyštrachala klíč. Dveře se otevřely. Zapomněla jsem klíč v zámku....", řekla máma. Oči měla napuchlé od přerušeného spánku. "Klimbla jsem u televize. Šel nějakej seriál, nic moc", řekla a zpytavě si prohlédla dceru. "Jsem unavená mami", sklopila zrak a protáhla se kolem ní do domu. "Děti už spí. Tomášek se zas počůral a Ilonka nechtěla to pyžamko jak si jí připravila...ta holka je rozmazlená až hrůza. Za chvilku ti přeroste přes hlavu!". Zastavila dceru na schodech do patra "Jak ti dopadlo to rande? Co říkal? Kde jste byli? Vzal tě někam na večeři?"Zůstala k matce zády. "Vůbec nepřišel". "Jo, holka možná si mu neměla psát, že máš děti, a takhle malý. To chlapa odradí". "Mami, jsem unavená...", neměla nejmenší chuť v nesmyslném rozhovoru pokračovat.

Vešla k dětem do pokoje. Stulená klubička. Nejkrásnější chvilka dne. Ilonka měla jednu nožičku vystrčenou, vždycky byla o krok napřed. Nezbeda. Pohladila ji a Tomáškovi dala pusu na čelíčko. Zhasnula lampičku. Ve svém pokoji si sedla na válendu a rozhlédla se po svém dívčím pokoji. Tolik hovořil o jejím současném životě, o životě ženy, která je sama. A bude už  pořád bude sama, choulit se od touhy, na proleželé válendě a snít o lásce, kterou nechala proplížit mezi prsty? Sex každou středu se ženatým šéfem v levném penziónu u hlavní cesty? Už nic víc? Další otázky nechala odplavit horkou sprchou, ktera smyla i jeho chladné, mechanické, naučené dotyky, sperma i pocity provinění. Spala s manželem svojí nejlepší kamarádky. Svlékala košile, které ona žehlila. Kalhoty z obleku, který spolu vybíraly, ležely dneska večer pod její zmuchlanou sukní. Nahá vyšla z koupelny a na vlhké tělo natáhla bavlněné triko. Vklouzla pod deku. Těšila se až pod zavřenými víčky přijde ta pravá touha, nepošpiněná levným penziónem u hlavní cesty, milování při kterém na vrchol půjde i ona. Pod zavřenými víčky ona nebyla rozvedená a on ženatý. Pod zavřenými víčky byla šťastná. Pod zavřenými víčky její duše patřila jí. Sobecky jen a jen jí. A mohla si úplně poprvý ve svým životě dělat, to co doopravdy chtěla.

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Novotná | sobota 20.6.2009 21:10 | karma článku: 6,46 | přečteno: 1725x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek