Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Člověk člověku vlkem

Kousal se do pahýlů zkřivených nemocí, aby ho tělo nezradilo a nevydal skřek tak podobný zvířecímu. Kousal se, aby neplakal. Zaryl zuby hluboko do kůže, aby lidi nepoznali, že i on je člověk. Slyší, vidí, cítí. A nemůže se bránit.

„Jediné co vám můžu poradit, nechte ho vynést ven na sníh a až půjde někdo kolem, tak třeba zavolá sanitku,“ řekl mi do telefonu ošetřující lékař, kterého jsem požádala o pomoc. V puse převaloval nejspíš bonbon a tak jsem právě slyšené chtěla svést na možnou nesrozumitelnost. Odtáhla jsem sluchátko od ucha a pohlédla na blednoucí kolegyni. Jsme v tom samy, uvědomila jsem si, když jsme se zimou klepaly před ubytovnou s dvojicí bezradných příslušníků městské policie. Přivolaných na pomoc, aby nám pomohli a ochránili dva lidi před vyhozením na lednovou, mrazivě nelidskou ulici.  Je to jasný sociální problém,“ řekl mi na rozloučenou pan doktor a pro pobavení dodal malý kvíz: „A ten řeší kdo? Ano, přesně tak – sociálka.“

Na městské ubytovně žije již delší dobu starší manželský pár. Romský pár. On po dvou prodělaných mrtvicích ochrnutý a zcela závislý na péči své ženy. Ona schizofrenička, která neužívá léky. Obětavá a hodná ženská, pro kterou je samozřejmostí se postarat o svého těžce nemocného muže. Jsou spolu od patnácti let, v dobrém i zlém. Každý den. Jeden bez druhého by umřel. Můžou nám to udělat? Velké tmavé oči odkrývají obrovské zklamání a jejich pohled mě bolí a utíkám před ním, co to jde. Občansko-právní spor. Ano, je to možné. Sama tomu nevěřím. Dívám se na schoulenou drobnou postavu pod čistě povlečenou dekou. Štiplavě bolavá vlna představivosti bezmocného pána přesouvá na zašpiněný sníh (tak jak to umí jen město) před ubytovnou. Ne. Nesmí se to stát, říká mi pohledem kolegyně.

Paní dluží za ubytování manželského páru na ubytovně peníze. Není podstatné kolik. Podstatné je, že ona tvrdí, její nemoc bohužel jediná věří, že byla o peníze okradena. Podstatný by měl být fakt, že do té doby za ubytování řádně platila. Majiteli ubytovny však došla trpělivost s problémovým párem a zavelel: „Ven na sníh.“ Nemilosrdně. To, že náhradní, bleskové umístění manželů ( zvlášť, když jeden z nich je zcela nemohoucí), je prakticky nemožné, ho nezajímá. „Jsou to cikáni,“ oznamuje jednoduchou větou, které pohrdavý tón přidává na významu, pobaveně jeden z přihlížejících. Ano, tady nelze jinak, než s majitelem ubytovny souhlasit. Pokud kdokoliv z nás nebude hradit své životní režie, dopadne stejně. Zarážející je fakt, že většině lidí přijde normálním řešení vystěhování dvou bezmocných lidí na sníh. „Jasně, že bych to udělal!“ říká pyšně mladý muž, když se nahlas těším, že by to nikdo nedokázal udělat. Zvednout bezmocné tělo z postele, nést ho dlouhou chodbou, spustit se s ním ze schodů, otevřít dveře, které vedou na mráz a to bezmocné, lidské tělo položit na sníh. Pak se vrátit a tentokrát prakticky vyvléct plačící ženu? Je to možné? Není. Ona by určitě běžela vedle svého muže, kterého neopustila na jeden jediný den za posledních čtyřicet let a lomila rukama: „může tohle udělat člověk člověku?“ Může. Stačí kývnutí hlavou. Jsem v křeči, neschopná jediného pohledu, gesta, které by se mohlo vysvětlit snad jako souhlas. „Je nás tu devět a nikdo není schopný tu situaci vyřešit,“ zlobí se po několikahodinovém martýriu zástupce majitele ubytovny. „Tak co bude?!“ rozhazuje bezmocně rukama. „Je to věc sociálky,“ pokrčí rameny lékař přivolané záchranné služby. Jaké má pak ona možnosti? Pán pobírá sociální dávku, příspěvek na péči…mohu tedy zkontrolovat, zdali mu je poskytována dostatečná péče. Nabídnout možnost umístění páru v domově pro seniory, což paní striktně odmítá stejně jako pobyt pána na LDN. „Já se o svého muže postarám!“ 

Hluboce se v tom pohledu skláním před romskou komunitou. V domově důchodců budete starouška romské příslušnosti hledat lupou. Jen zmínkou o této možnosti je můžete silně urazit. Stejně jako některé „bílé“ potomky, když jim řeknete, že maminka, která už nestačí doběhnout na záchod, na umístění v domově může čekat dlouhé roky.

Ten večer neskončil na sněhu ani vyzáblý zrzavý kocour. Stočil se u kamen v recepci. Zadkem k osazenstvu, které zapíjelo smutek ze slibné podívané, která se nakonec nekonala. Odjela sanitka i policejní hlídka, zástupce majitele ubytovny a na jedné posteli se krčil vystrašený manželský pár. Přesto nikdo z nás neměl pocit vítězství. Ve vzduchu visela spousta bolavých otázek a jistota, že se to vůbec mohlo stát. Hořký pocit, že systém pomoci člověku v nouzi v naší zemi nefunguje. Problém se štítivě odsouvá jiné instanci, která samozřejmě nemá potřebné kompetence. Máme policii, která je bezradná a může zasáhnout teprve ve chvíli, až se něco stane. Až člověk zabije nebo lépe zabije sebe. Máme lékaře, kteří z titulu své božské nedotknutelnosti oznamují nepřipraveným lidem, že si mají užít své poslední Vánoce.

Lidé ztratili schopnost se jako lidé chovat. Naučili jsme se kousnout dřív, než to udělá ten druhý.

Jsme jeden druhému zvířetem jen proto, že jsme zapomněli, jaké je to být člověkem?

 

 

Autor: Hana Novotná | pondělí 10.1.2011 8:05 | karma článku: 21,70 | přečteno: 2681x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek