Ze života diskusních fór, aneb občas je to dobrý fór!

Diskutéři všech zemí, spojte se! O přemítání blogerky, která se tu a tam začte do zajímavých a kontroverzních diskusí. Začněme krátkou anekdotou.

Znáte tu o intelektuálce na porodním sále a marné snaze lékařů vyvolat porod? Nemůžou přijít na příčinu komplikací, proto se uchýlí ke speciálnímu monitorovacímu zařízení. Na obrazovce se objeví dva človíčkové. Jeden naléhá: ´Račte, pane doktore´, druhý se vzpírá: ´Až po vás, pane inženýre´.

Na tento vtip si vzpomenu vždycky, když se začtu do nějakého pikantního diskusního fóra. Anekdota nabízí  hypotézu, že by slušnost mohla být částečně geneticky zakódovaná.  Ale konec spekulacím a přejděme k věci.

Pro příklad nebudu chodit daleko. V diskusi k mému prvnímu pokusu se 'Velký Taťka' pozastavil nad mým vkusem slovy: že vás baví hlavně slinty toho blba, kterýho jmenujete ... Kdyby nejednal impulzivně, mohl jeho příspěvek vypadat třeba takhle: V otázce slovního projevu JP, o kterém se pochvalně zmiňujete, s vámi zásadně nesouhlasím. Dovolte, abych vám zde předestřel pádné argumenty, které...  Je to sice poněkud delší, nicméně, stylisticky i lexikálně mnohem vyzrálejší ;-)

Naopak pro výrazovou úsporu bych nabídla emoční škálu. Debatér by se zde mohl pohybovat v rozmezí od bezvýhradného nadšení až po silné negativní emoce, nahrazující různé argumentační splašky. Stačil by k tomu jeden klik. Trochu fádní, zato bez rizika.

Občas se člověk i poučí. Onehdy jsem se začetla do diskuse k příspěvku Skalní zelený Bursík a papírové pleny. Jsem zvědav, kdo vyhraje ;-)  Nevinné plenkové téma přerostlo v pětistránkovou argumentační analýzu pokrývající témata od základních životních funkcí (vylučování, včetně případové studie Bursíkovic potomka), přes základní životní potřeby (Bursíkův Lexus GS 450h s 3,6 litrovým motorem), k základním politickým projevům (´Svobodným fandím a jsem jejich volič´, ´ODS napáchala největší ekonomické zvěrstva v ČR ´) až po základní filozofické otázky o smyslu lidské existence (´Země je tu pro nás a ne opačně´).

Řada diskutujících, řada rozporuplných názorů. A to ještě netuším, nakolik se ve zmíněné diskusi odrazil občasný nešvar podobných debat - spekulativní záměna identity - kdy jeden debatér, naklonovaný do několika nicků, napadá debatéry ostatní, případně schizofrenicky rozmlouvá sám se sebou.

A tak mě napadlo, že bychom mohli v rámci současné dukátové reorganizace začít budovat diskusní fóra nové generace přímo na blogu idnes. Slušná, věcná, zdravě emotivní, neanonymní a se smyslem pro humor. Neberme se tak vážně. Poučování, kázání, zášť, zloba a arogance často z monitoru přímo ukapávají .

Budou-li všichni diskutující postupovat v navržených intencích, určitě se ten nový trend začne šířit řetězovitou reakcí, až  posléze ovládne celý kyberprostor.

A nakonec mě, coby iniciátorku celé úspěšné akce, vyzvou: "Račte vystoupit na pomyslný piedestal internetových diskusí". A já  jen skromně dodám: "Až po vás, vážení diskutující!"

Vaše Hana Němcová

 

 

Obr. http://www.istockphoto.com/stock-illustration-9439836-question-marks-arguing.php

 

Autor: Hana Němcová | sobota 7.11.2009 20:38 | karma článku: 13,53 | přečteno: 960x