Půjčka pro demokracii. Malé strany shánějí peníze těžko.

Čtenáři papírové podoby MFD měli v sobotu poprvé po čtyřech týdnech od představení strany Liberálové.cz možnost něco se o ní dozvědět. Tato nová štika v politickém rybníce získala v anketě konkurenčních Deníků (Bohémia/Morávia) 7%. Text korektně představuje představu financování kampaně, za kterou budu odpovědný. Čtenářům zůstává utajené, že ODS chce vydat na červnové volby do Evropského parlamentu 40 miliónů a ČSSD 30. Tyto peníze mají strany k dispozici díky každoročnímu státnímu příspěvků, který dostávají v rozporu s rozhodnutím Ústavního soudu. ODS v roce 2008 dostala z peněz daňových poplatníků přes 200 miliónů a ČSSD přes 130 miliónů.

(reakce na článek MFD 7.2.2009, Půjčte nám na volby. Možná vrátíme.)

 

Jako liberál věřím na blahodárnost politické soutěže pro zdraví demokracie. Soutěž a alternace stran ve vládě i sněmovně nemůže být omezena jen na současný duopol ODS-ČSSD se satelity KSČM a KDU-ČSL. Nechci, aby volby byly pouze soubojem reklamních mašinérií za desítky miliónů v režiji zahraničních poradců na marketing. Veřejnost je oprávněně frustrovaná z politiků a nefungujících stran, ovládaných černými dušemi. Máli se to někdy změnit, je potřeba redukovat státní příspěvky stranám aspoň na polovinu, omezit výdaje stran na volby, kontrolovat financování stran NKÚ.

  

V textu je zmínka o tajení sponzorů Klausovými Svobodnými, to je nepřijatelné a zaroveň typické. Od všech stran je třeba vyžadovat průhlednost financování a je trestat za nejasnosti, machinace a různá podezření. Redaktorka MFD se pozastavuje nad nabídkou na prémii pro přispěvatele, kteří straně půjčí na volby v případě, že strana výrazně uspěje a získá prostředky za hlasy voličů (30, Kč/jeden hlas) od státu.

Pravděpodobný uspěch Svobodných a Liberálů.cz v červnových volbách nebude přínosem jen pro voliče a kvalitu demokracie, ale i pro jejich podporovatele. Již dvacet let se nemusíme stydět za úspěch a z něj plynoucí prospěch pro ty, kdo se na něm podílely.

 

 

  

Autor: Milan Hamerský | pondělí 9.2.2009 8:12 | karma článku: 11,08 | přečteno: 991x