Lisabonská smlouva by měla projít referendem

To co v úterý opět předvedli poslanci při jednání o Lisabonské smlouvě by mělo být vysíláno v TV až po 22 hodině s hvězdičkou. EU nepatří úředníkům, politikům, lobbyistům, ale nám Evropanům. Měli bychom k ní přistupovat seriózně na základě kompetentní diskuze českých Evropanů (občanů), jakou Evropu chceme. Co se má rozhodovat v Bruselu, co v Praze, co v krajích a co v obcích? Jaké prostředky, pravidla, kompetence a orgány jsou k tomu potřeba? Chceme nahradit EU Spojenými státy evropskými (USE)?

Poslanci by měli konečně vystoupit ze začarovaného kruhu obstrukcí a odkladů projednávání Lisabonské smlouvy z důvodů vnitřních pnutí v ODS.
Premiér z ODS a ministr zahraničí z ?ODA, ?SZ podepsali v říjnu 2007 Lisabonskou smlouvu a závazek, že ji projednají (ratifikují) tak, aby mohla vstoupit v platnost 1.1.2009. Jako i jiné závazky, nebyl tento současnou vládou splněn a nedůstojným odkládáním klesá prestiž naší země před partnery v EU.

Poslanci by měli neprodleně odpovědět na základní otázku: jste schopni rozhodnout sami nebo smlouvu svěříte občanům v referendu (poslanecký návrh je už v druhém čtení)? Referendum je jen zdánlivě delší a komplikovanější cesta. Optimální by bylo spojit referendum s volbami 5.-6.června.

I když nakonec bude smlouva v PSP schválena, lze očekávat dlouhé jednání v senátu s nejasným výsledkem. V případě schválení se někteří senátoři obrátí na ÚS, po jeho rozhodnutí se může na ÚS obrátit i prezident a nakonec. Co když smlouvu nepodepíše?

Politikům chybí odvaha svěřit osud smlouvy českým Evropanům. O co jsme horší než Irové, Francouzi, Holanďané? Občané by měli najít odvahu ve volbách do Evropského parlamentu "poděkovat" sněmovním stranám za nedůvěru v jejich úsudek a podpořit politické alternativy nabízející v politice absentující hodnoty serióznosti a názorové konzistence. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Hamerský | středa 18.2.2009 8:03 | karma článku: 15,38 | přečteno: 851x