Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Akademici se chovají jako Miroslav Štěpán

Dvacet let od pádu komunismu se vysoké školy začínají uzavírat před otevřenou diskuzí a brání svobodnému bádání. Vyk(h)azování hostů z VŠ přichází do módy. 

Rozhodnutí vedoucí katedry politologie VŠE V.Dvořákové zakázat vystoupení předsedovi opoziční politické strany jen ilustruje běžné chování akademických hodnostářů, kteří sa pasují do pozic posuzovatelů přípustnosti názorů, kterým bude dovoleno zaznít na jejich (státem placené) půdě. Jak si představuje svobodu bádání krásně charakterizuje ubohé zdůvodnění vedoucí katedry Dvořákové. „V rámci této výuky se účastní pouze studenti zapsaní v kurzu, kteří jsou odborně připraveni. Není určena pro veřejnost, novináře ani pro širší okruh studentů, kteří by nebyli připravení“, upřesnila Dvořáková. Jako klacek na nepohodlné hosty studentů či vyučujících používají představitelé vysokých škol, ustanovení zákona zakazující na akademiké půdě „politickou činost“. Kde jinde má probíhat svobodná a kritická diskuze VŠECH názorů než na akademické půdě? Vytěsňování politických názorů z veřejného prostoru vede k jejich radikalizaci, snižuje schopnost společnosti je korigovat a absorbovat. Když se nějakému potentátovi ze současného establishmentu zachce čestného doktorátu za "přínos lidstvu", to se akademici ustrojí do středověkých hábitů a předstírají serióznost. Jak to, že studenti strpí, aby se k nim Dvořáková (ale i vedení dalších škol) chovala jako komunistický potentát Miroslav Štěpán se svým slavným výrokem: „V žádné zemi, v žádné zemi, v žádné zemi ani rozvojové, ani v socialistické, ani v kapitalistické neexistuje to, aby patnáctileté děti určovaly, kdy má odejít prezident, nebo kdy má přijít a kdo jím má být." Česká demokracie je nemocná, selhávají její jednotlivé složky. Vedle Partokracie a Mediokracie i akademici. Z tohoto marasmu nám zvonění klíči a nostalgie za listopadem 1989 nepomůže! Zlepšení může (a nemusí) přijít jen z ostrůvků pozitivní deviace v jednotlivých složkách společnosti.

(PS: pozvánka i pro "odborně nepřipravené"- 28.4., 17:35, Brno, FSS MU Joštova 10, diskuze pod záštitou katedry politologie o Lisabonské smlouvě, národních zájmech, Benešových dekretech, atd. - Bobošíková x Liberálové.CZ)

ČTK: Předseda DS nebude diskutovat se studenty
PRAHA 27. dubna 2009 | 22:53
Vedoucí politologické katedry Vysoké školy ekonomické v Praze Vladimíra Dvořáková zrušila vystoupení předsedy krajně pravicové Dělnické strany Tomáše Vandase na úterní přednášce, na které měl s vybranými studenty VŠE diskutovat o programu a názorech strany.

Důvodem bylo, že Vandas na webových stránkách dezinterpretoval účel své účasti na přednášce a snažil se ji tak medializovat, sdělila Dvořáková.

Impulsem pro přípravu kurzu, v jehož rámci se přednáška měla konat, byla tragická smrt sudánského studenta, který byl zavražděn skinheady. "Cílem je naučit studenty interpretovat radikální a krajní myšlenkové proudy, které mohou představovat riziko pro šíření násilí, nenávisti proti určitým etnikům či jiným odlišným skupinám," uvedla Dvořáková.

Nejde o propagační akci

Do výuky jsou zváni představitelé různých krajních, radikálních případně extremistických skupin a studenti jsou na ni předem odborně připraveni, vyslechnou si daného představitele a poté mu kladou otázky. Potom společně s vyučujícím interpretují to, co slyšeli a zařazují danou politickou stranu do určitého ideového proudu a analyzují rizika, dodala.

V rámci této výuky se účastní pouze studenti zapsaní v kurzu, kteří jsou odborně připraveni. Není určena pro veřejnost, novináře ani pro širší okruh studentů, kteří by nebyli připravení, upřesnila Dvořáková.

Zástupci stran jsou upozorněni, že nejde o propagační akci, nejsou pořizovány záznamy, ani fotografie. Vandas podle ní medializací celé akce včetně uvedení času, což zjevně mělo rozšířit okruh posluchačů, účel kurzu výrazně porušil, a proto jako garant oboru Dvořáková jeho účast zrušila.

Autor: Milan Hamerský | úterý 28.4.2009 3:57 | karma článku: 12,80 | přečteno: 1470x
  • Další články autora

Milan Hamerský

Kladno má skvělou budoucnost před sebou

... stačí jen využít příležitosti, které má k dispozici. Rozhodl jsem se nabídnout svůj pohled jak jej využít. Stojím o vaše reakce, milí čtenáři.

15.11.2016 v 19:41 | Karma: 17,73 | Přečteno: 766x | Diskuse| Společnost

Milan Hamerský

Nebát se a ne(pře)kalkulovat život

Kolik jen lidí (normálně příčetných) jsem slyšel a četl, jak akci na Staromáku Petr Gazdík a Michal Horáček pokazili, zneužili, a jak nahrávají Zemanovi, ... tedy vlastně to nebylo špatné, ale mělo to být nějak jinak, ....

2.11.2016 v 16:01 | Karma: 19,11 | Přečteno: 461x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Hamerský

Eutanazii a milosrdenství i pro děti

Česká média o víkendu přinesla zprávu, že v Belgii využil milosrdenství eutanázie první nezletilý. v ČR nejen děti necháváme trpět hůře než zvířata.

19.9.2016 v 16:47 | Karma: 13,86 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Milan Hamerský

Oranžoví bez hejtmanů

Krajské volby zatím vždy vyhrála sněmovní opozice. ČSSD může přijít o všechny hejtmany. Za vlád ČSSD ve dvojích volbách 2000 a 2004 uspěly ODS, Čtyřkoalice-KDU. Ve volbách 2008 a 2012 za vlád ODS vyhrála ČSSD.

6.7.2016 v 10:14 | Karma: 20,03 | Přečteno: 797x | Diskuse| Politika

Milan Hamerský

Omezení potratů je nutné

Nenechávejme téma potratů pouze křesťanským aktivistům. Liberálové se vždy věnovali etickým otázkám, dnes se utekli k ekonomii a vyklidili prostor pro okraje politiky.

26.4.2016 v 18:14 | Karma: 16,12 | Přečteno: 818x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  14:47

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

  • Počet článků 109
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1248x
Právník a politolog angažující se ve veřejných a protikorupčních aktivitách, zasazující se za uzákonění eutanázie. Otec synů Karla a Jindřicha. Má zkušenosti s prací v soukromé sféře, ve státní správě, v pozici místostarosty 16tis. městské části Brna i s kandidaturou na kandidátce s Karlem Schwarzenbergem. Autor a vydavatel několika knih, např. Chci se dostat na vysokou školu, Přijatelnost trestu smrti.

Brňák v dočasném pohostinství Kladna.

http://www.milanhamersky.cz

https://www.facebook.com/milan.hamersky.5