Ženy požadují rovná práva v Ústavě

Na setkání ŽENY a ROZVOJ, které se konalo v sobotu 6. 4. 2013 na Anna Lindh Fóru v Marseille měly ženy celou řadu požadavků. Nejdůležitější z nich byl požadavek na zakotvení ženských práv do Ústavy.  

Jak bylo již dříve řečeno, ženské téma je široké, jde horizontálně napříč společností, všemi vertikálními oblastmi, jakými je vzdělání, zdravotní a sociální péče, zemědělství, průmysl… děti, mládež, lidé středního a seniorského věku... všichni jsou buď muži, nebo ženy, což je třeba mít stále na paměti společně s faktem, že lidská práva jsou práva mužů i žen.

V současnosti existuje na trhu práce diskriminace, mezi muži a ženami jsou rozdíly; ženy jsou chudší a mají nižší platy. Jejich práce je často sezónní; v oblasti Středozemí je pravidelně ekonomicky aktivních žen pouze 25 %. Ženy přitom vykonávají mnoho neplacené práce doma, během které pečují o děti, stárnoucí rodiče, zajišťují chod celé rodiny. Produkují i hodně řemeslných výrobků, které následně prodávají muži. Ženská práce je společností vnímána jako neexistující, není obsažena v HDP.

Důraz byl kladen na rovnou účast žen v politice; ženy chtějí být viditelné, chtějí, aby jejich hlas byl slyšen, což je nezbytné zakotvit do národních Ústav a mezinárodních dokumentů. V současnosti je účast žen v politice v různých zemích různá, průměr je kolem 20 %. Zakomponovat ženská práva do Ústavy je základní krok, nezbytný však je následný dohled na implementaci těchto práv do reality.  

Argument, který zazněl, byl, že všichni si přejeme trvale udržitelný rozvoj a prosperitu, čehož nelze dosáhnout jednookým řízením společnosti, které je příčinou všech krizí na celém světě: finanční, ekologické, sociální, globální. V okolí Středozemního moře jsou státy různých tradic a kultur, náboženství i politických systémů. Co je jim všem společné, je mužská dominance.

Pro pozitivní a konstruktivní změnu se předpokládá férové vzdělávání a informování o stereotypech, s diskusí o rovných právech už od mateřských škol. Vzdělání by mělo podpořit ženy s poukazem na jejich sílu, tradici, ekonomické schopnosti; vést je k důvěře v sebe sama.

Účastnice byly z České republiky, Francie, Itálie, Libanonu, Maroka, Palestiny, Řecka a Tuniska; setkání se konalo v podzemí Paláce Pharo, bez denního světla a čerstvého vzduchu, což symbolicky vyjadřovalo stávající postavení žen ve společnosti.

Závěrem zaznělo, že potřebujeme budovat lepší vztahy, solidaritu a důvěru ve společnou práci; ženám by pomohla podpůrná asociace na mezinárodní úrovni.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Haisová | pátek 12.4.2013 19:02 | karma článku: 7,67 | přečteno: 649x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04

Marie Haisová

Nemocné Česko

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07

Marie Haisová

Slepé skvrny

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53