Volme ženy

E-mailem Vám už pravděpodobně přišla výzva PhDr. Oldřicha Čepelky „Žeň žen“, ve které vyzývá znechucenou veřejnost, aby v podzimních volbách volila ženy.

Píše doslova: „Škoda, že v příštích volbách nemůžeme vyházet všechny politické strany, neboť za jejich existencí stojí většina skandálů a malérů v tuzemské politice. Ale můžeme vyházet muže – poslance. Či aspoň část mužů.“ Vyzývá, abychom na kandidátních listinách kroužkovali ženy, což není namířeno proti jednotlivým mužům, nýbrž proti mužskému elementu priorit, jednání a rozhodování obecně. Argumentuje potřebou posílit ženský přístup na strategické úrovni, od čehož si slibuje změnu politiky a celkové společenské atmosféry.  

Pravdou je, že stávající bordel potřebuje uklidit a kdo organizuje a uklízí dnes a denně v rodinách a domácnostech?

Dostalo se ke mně vtipné vyprávění zážitku z dovolené, které analogicky vystihuje rozdílnost přístupů: Na pouštní safari řídili tři muži vozidla s pohonem na čtyři kola. Plni zápalu a opojení silným motorem jeli na plný plyn, aniž dbali pokynů průvodce. Brzy se zablokovali v písečných dunách, kde zoufale a bez efektu túrovali motory. Průvodce, který vezl ženy, k nim dojel krokem a vyzval je k zahrnutí vyjetých jam. Poté vypustil z pneumatik téměř polovinu vzduchu a požádal ženy, aby usedly za volanty. Vysvětlil jim, že se mají sunout pomalu, oslím krokem s minimem plynu, načež se za chvilku vyškrábaly z písečných pastí. Pravil, že terén je příliš náročný na to, aby mohl pustit k volantu muže.

Pětašedesátiletý sociolog z Liberecka píše, že máme volit ženy, které se objeví na kandidátce každé strany bez dalších spekulací, tak, aby po volbách ženy tvořily většinu sněmovny, což záleží jen na nás - voličkách a voličích. Pro informaci dodává, že v roce 2010 kandidovalo do sněmovny 1364 žen, s tím, že poměr mužů a žen na kandidátních listinách byl 3:1. Dá se předpokládat, že podobný poměr bude i letos, i přesto, že žen je v populaci 51 %. Možnost výběru však bude.

Nemáme spekulovat, zda ta či ona žena je nerozhodná, neinformovaná, pod tlakem manžela a podobně. Rozhodujeme o genderovém „převratu“, o tom, že dáme přednost ženám. Autor se nebojí, že by nedokázaly spravovat naši zemi dobře.

V Čechách se už ozývá: „Běda Čechám, kterým muži vládnou“, čehož důkazem je zadluženost a celková atmosféra posledních let. Muži již měli dost příležitostí dokázat, co umějí. Všichni a všechny to víme. Proto je potřeba změny a nebát se využít svého demokratického práva na přímou tajnou volbu svých zástupkyň v parlamentu.

Pro ty, kteří potřebují více argumentů, přikládám odkaz na analogickou povídku L. N. Tolstého:

https://www.facebook.com/marie.haisova/media_set?set=a.10202056447679149.1073741829.1425488600&type=1

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Haisová | neděle 1.9.2013 7:03 | karma článku: 10,82 | přečteno: 601x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04

Marie Haisová

Nemocné Česko

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07

Marie Haisová

Slepé skvrny

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53