Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

Při troše dobré a schopné politické vůle může být východiskem k tvorbě společenské vize a následných strategických kroků k nápravě.

Kniha má 250 stránek, autor v ní vychází i ze svých zkušeností z USA, já zde uvedu strukturu danou obsahem, ze které se dá pochopit, co je analyzováno a tudíž potřebné a možné řešit. Nejdřív však  ocituji odstavec ze stránky 39, aby bylo patrné, že jde o knihu pěkně napsanou, čtivou.

Slepé skvrny

"Právě lidé žijící chudobě na dohled často říkají, že jim příliš nezáleží na tom, zda v zemi vládne demokracie, či jiný režim. Přínosy globalizace využívají jen velmi omezeně, naopak na ně plně dopadá většina s ní spojených rizik. Nejde o nějaké zavrženíhodné autoritáře, ale politicky rezignované lidi. Už v době ekonomické krize se mezi nimi nejvíce propadla důvěra v politické instituce a média - a nikdy už se nedostala zpět na čísla před krizí. Dodnes tvoří tato část společnosti segment, který je vedle protievropských autoritářů nejskeptičtější k přínosu členství v Evropské unii. Kvůli svému nezájmu o veřejné dění jsou chudí lidé politickou divokou kartou, kterou lze zdvihnout emotivním kulturním sporem - právě mobilizací voličů z chudých regionů, kteří původně vůbec volit nechtěli, vyhrál Miloš Zeman druhé kolo prezidentských voleb v roce 2018. Tito lidé nepožadují hlasitě "czexit", ale pokud by je někdo donutil hlasovat, výsledek by byl nejistý."

1.Chudoba

Porouchaný výtah pro chudé

České exekuce: Stín porevolučního svědomí

Sociální bydlení dlužíme dětem

Proč berou ženy méně než muži

2. Školství

Vzděláváním k nerovnostem a neporozumění

Vzděláním na vedlejší kolej

Odpor k inkluzi zaplatíme všichni

O školkách a dětech

3. Menšiny a radikalismus

Proč se bojíme cizinců

Strach z fiktivních osmdesáti procent

S kým jsme (byli) ve válce

O měření menšinám stejným metrem

Stíny amerického vězeňství

Manželství a adopce pro všechny

4. Populismus a demokracie

Anatomie populismus

Proti „zrádcům“

Trumpovy revoluce

Lesk a bída referenda

5. Zdroje a potřeba nové spravedlnosti

Soumrak státu a daňové ráje

Daňové nápady a potřeba nové spravedlnosti

Zdroje jsou

6. Mýty a metafory

Mýtus plačtivého národa

Metafora jako mor politiky

Je snowboard levicový?

Ježkům budoucnost nevěřte!

7. Volby a výzkumy

Jak se (ne)mýlí průzkumy

Proč selhaly výzkumy u Trumpa a brexitu

Sny o záchraně demokracie volebním systémem

Na závěr ještě ocituji ze strany 124: "Češi si myslí, že Romové jsou zvýhodněni, ačkoli data a experimenty ukazují většinou opak. Tato situace má obdobu ve Spojených státech, kde se všechny sociální jevy zdají být destilované do čistší a ilustrativnější podoby.

Donalda Trumpa vynesli k prezidentství (kniha vyšla v Hostu v r. 2019) bílí muži, kteří mají pocit, že jejich ekonomický a kulturní status upadá a země přeje menšinám. Pochody a násilí zastánců bílé nadřazenosti v Charlettosvillu z roku 2017 představují jen špičku ledovce. Je pocit, že se majorita bílých stala utlačovanou menšinou, oprávněný? Pohled do amerických věznic a na fungování justičního systému ukazuje opak.

Američané tvoří pět procent světové populace, ale skoro čtvrtinu všech vězňů. Ve Spojených státech je za mřížemi 2,3 milionu lidí. Přepočítáno na hlavu je to třikrát více než v dalších zemích OECD s největším počtem vězňů"....

 

 

Autor: Marie Haisová | neděle 8.11.2020 8:57 | karma článku: 5,07 | přečteno: 152x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04

Marie Haisová

Nemocné Česko

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53

Marie Haisová

Marie

29.11.2019 v 8:10 | Karma: 7,80