Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč volím Renatu

Minulý týden jsem vytáhla ze schránky štvavý, anonymní mnohastránkový pamflet, který by si v ničem nezadal s komunistickým Rudým právem. Jeho terčem byla senátorská kandidátka Renata Chmelová.

Zběžně jsem přelétla nejhorší možné fotky, jaké doprovázely obsáhlý text, a zahodila do bedny na reklamní letáky, kterou máme u schránek. Z titulků byla cítit nenávist vůči občanskému aktivismu, typická klausovina. Z písmen mi utkvěl titulek, že Renata Chmelová je agent ruské lobby. Generickým maskulinem nejspíš mysleli nějakého ochmeleného  chmela, nevím, kde by pětačtyřicetiletá máma od dětí ze Záběhlic, přišla k tak honosné funkci.

Na plakátech má napsáno „Z vaší podpory kmotrům navzdory“, čímž evidentně ťuká hřebík na hlavičku a potrefená husa kejhá ze strachu, že jí zde hrozí skutečné nebezpečí. Renata totiž získala nejvíc hlasů v komunálních volbách, přičemž logické očekávání, že bude starostkou se nekonalo, neboť odmítla jít do paktu se stávající provařenou garniturou. A tak zůstala v opozici a straší kmotry.

Při následném setkání jsem jí pravila, že i negativní reklama je reklama a optala se, kde bude agitovat následující den. Byla sobota, poslední krásný slunný den, ideální pro vycházku na Hamr, tak jsem vzala housle a zašla tam Renatě vyhrávat. Přidal se ke mně jeden ze členů jejího týmu a z plna hrdla jsme dávali „Ach synku, synku“, „Bývali Čechové švarní junáci“, „Čechy krásné, Čechy mé“ a další krásné, vlastenecké písně. Z našeho spontánního muzicírování vznikla i politická agitka na melodii Studentské halenky: „Kdyby se poctivost v politice rodila, veselá rodinka, velká to skupinka by volit chodila. Ale že se poctivost v politice nerodí, tak naše rodiny, velké to skupiny, ty k volbám nechodí. Že však je poctivost, ta mrška, podstatou života, lidi se probudí, hlas do urny vhodí, zvítězí Renata“:  http://mariehaisova.rajce.idnes.cz/Volebni_HIT#Volebni_HIT.jpg.

Na obvodě Prahy 10 kandiduje celá řada kandidátů a kandidátek. Zmíním tři lékaře, kteří svou kandidaturou dávají signál o stavu svém i zdravotnickém; hudebníka, co chce vylaďovat senát poté, co si rozladil vlastní rodinu, podnikatelku v uklízení, co by byla velmi užitečná, neboť by schody zametala shora, jejíž nevýhodou však je partaj. Praha 10 a Praha 13 bývaly poslední nedobytné bašty ODS v hlavním městě. Na Desítce se jí podařilo, díky aktivismu veřejnosti, opozici a vlastním chybám dobýt, a není žádná motivace ji znovu křísit. 

Stávající senátorka má milou tvář i milé vystupování, na které hází stín partnerství s politikem, co v tom údajně umí chodit. Tím, že spolu mají malé děti a společné závazky, je údajně jeho prodlouženou rukou, jak si cvrlikají zdejší vrabci.

Renata je záběhlická občanka, velmi aktivní v záchraně Trojmezí, jedné z mála lokalit, kde mohou občané velkoměsta vidět pole, projít se nekultivovanou zelení, stárnoucím ovocným sadem. Kdysi bylo architektonickým záměrem obklopit Prahu zeleným pásem, což se však změnilo na pásy asfaltu a betonu a jednotlivé izolované ostrůvky jsou stálým terčem zájmu stavebníků a developerů, neboť při rostoucích cenách bytů a domů je v jejich zastavění velký potenciál velkých zisků.

Z okna vidím na protější kopec Jižního Města a Spořilova. Jednou, brzy ráno tam projížděl buldozer s velkou plošinou a planýroval vše zelené, co mu přišlo do cesty.

Zazvonila jsem na Renatu a ta začala okamžitě jednat. Kácení probíhalo bez povolení, takže bylo okamžitě zastaveno a začalo vyjednávání. To je ostatně její silnou stránkou. Iniciuje na Praze 10 setkávání veřejnosti, aby se vyjádřila k plánovaným rekonstrukcím a opravám, chce, aby veřejnost věděla, co se v okolí chystá a mohla si vytvořit názor, nebyla jen stavěna před hotovou věc, kdy už nelze nic vzít zpět.

Renata má můj hlas, držím jí palce, neboť věřím, že se s ní do politiky vrátí komunikace a normální, lidské, slušné chování a jednání.

Autor: Marie Haisová | čtvrtek 6.10.2016 9:20 | karma článku: 14,32 | přečteno: 368x
  • Další články autora

Marie Haisová

Nic nového pod sluncem

„Svět je vůz sena, ze kterého si každý urve, co může“ je symbolické vyjádření lačnosti a šalebných radovánek života, které namaloval Hieronymus Bosch před 500 lety.

25.5.2015 v 21:57 | Karma: 11,62 | Přečteno: 320x | Diskuse| Kultura

Marie Haisová

Ve stylu "schlamperei"

To, že se pachatel vrací na místo činu je známé nejen z detektivek, ale i z reality. To však, že se na místě činu zavře zevnitř na řetěz, aby se nechal v pasti chytit, už není tak obvyklé.

18.5.2015 v 14:47 | Karma: 21,80 | Přečteno: 743x | Diskuse| Politika

Marie Haisová

Jak to chodí u mocných

Ve zkušební době byl ukončen pracovní poměr se známou, která nastoupila jako asistentka do jedné z nejdůležitějších vládních institucí. I v tak krátké době nicméně stihla poznat, jak to chodí u nejmocnějších v demokratické ČR.

23.4.2015 v 9:56 | Karma: 29,53 | Přečteno: 1616x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Marie Haisová

Psycho dneška

Nepotřebujeme ani islámský stát, ani separatisty, v našich malých poměrech stačí občasný psychopat, který si potřebuje vybít na svém okolí své chorobné agrese. Neorganizuje se, to vyžaduje úsilí, stačí mu vyrazit v čase vypjatých emocí někam, kde vykoná své dílo zkázy.

1.3.2015 v 9:41 | Karma: 12,62 | Přečteno: 545x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Povedená dcera

Kamarádka má tři děti, přičemž dvě žijí a úspěšně se uplatňují ve světě. Třetí se po provdání v cizině vrátila domů, aby se údajně starala o stárnoucí matku. Matka vychovala tři děti jako samoživitelka, exmanžel se po narození třetího potomka zamiloval do jiné a odstěhoval se od rodiny. O děti se nezajímal, výživné neplatil, každou korunu z něj exmanželka musela vymáhat soudně.

23.2.2015 v 17:20 | Karma: 15,23 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz